• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 29 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 3 Martie , 2017

Indemnizaţia socială pentru pensionari se majorează

Persoanele care au pensii foarte mici și care primesc indemnizație socială (în trecut, aceasta era cunoscută drept pensie minimă garantată) primesc mai mulți bani începând cu luna martie 2017, conform unui act normativ publicat în Monitorul Oficial.

 

De la 1 martie 2017, nive­lul indemnizaţiei sociale pentru pensionari este de 520 de lei, conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 2/2016, ce a modificat Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 6/2009. Mai exact, nivelul a crescut cu 120 de lei față de valoarea anterioară de 400 de lei, de majorare urmând să se bucure peste un milion de persoane. 
Așadar, 520 de lei a devenit valoarea minimă pe care trebuie să o primească orice pensionar din sistemul public, începând de astăzi. De exemplu, chiar dacă o persoană are stabilită o pensie de 350 de lei, aceasta primește 520 de lei, diferenţa de 170 de lei fiind suportată din bugetul de stat. Până ieri, persoana dată ca exemplu primea în mână 400 de lei, diferența de bani plătită de la bugetul de stat fiind de doar 50 de lei.
Concret, indemnizaţia socială pentru pensionari se stabilește ca diferenţă între nivelul de 520 de lei (valabil de la 1 martie 2017) şi nivelul cuantumului pensiei (cuvenit sau aflat în plată), conform noilor reguli.

Cei care se bucură de această facilitate sunt pensionarii din sistemul public de pensii şi cei din sistemul militar de pensii, indiferent de data pensionării, care au domiciliul în România și au pensia mai mică decât nivelul indemnizaţiei sociale, adică primesc mai puțin de 520 de lei (de la 1 martie 2017).
„În situaţia persoanelor care bene­ficiază, prin cumul, atât de unul sau mai multe drepturi de pensie din sistemul public, cât şi de pensie din sisteme neintegrate acestuia, precum şi de drepturi stabilite şi plătite de sis­temul public de pensii în baza unor legi speciale, la acordarea in­dem­nizaţiei sociale pentru pensionari se are în vedere nivelul cuantumurilor în­sumate ale tuturor acestor venituri”, este prevăzut în OUG nr. 6/2009. Prin urmare, indemnizația se acordă numai persoanelor cu veniturile însumate sub nivelul de 520 de lei.

Indemnizaţia socială pentru pensio­nari se stabileşte şi se plăteşte de către Casa Naţională de Pensii Publice, prin intermediul caselor teritoriale de pensii, şi se evidenţiază în mod distinct pe talonul de pensie.

 

 

Indemnizația socială este regle­mentată pentru a oferi un venit minim pensionarilor, pentru un trai decent. Aceasta s-a numit, la mo­mentul introducerii sale în legislație, în 2009, pensie minimă garantată.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.