• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 06 Decembrie 2019

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Duminică , 28 Iulie , 2019

Inaugurarea Centrului pentru Bătrâni din localitatea Babţa, Protopopiatul Carei

Luni, 22 iulie 2019, când Biserica Ortodoxă pomeneşte pe Sfânta Mironosiţă Maria Magdalena, Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar, din încredinţarea Preasfinţitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat slujba de binecuvântare a Centrului pentru Bătrâni „Sfintele Femei Mironosiţe” din localitatea Babţa, comuna Bogdand, județul Satu Mare, Protopopiatul Carei, cu ocazia dării lui în folosinţă.

 

 

La binecuvântarea Centrului au participat, alături de Preasfinţitul Părinte Ti­mo­tei Sătmăreanul, Arhim. Dr. Casian Filip, consilier eparhial social-filantropic şi misionar, Arhid. Dumitru Botiş, inspector în cadrul Sectorului social-filantropic, Pr. Adrian Morar, referent în cadrul Sectorului social-filantropic, Pr. Pr. Florian Mocanu, protopopul de Carei, preoţi din parohiile învecinate, Aurel Bojan, primarul comunei Bogdand, judeţul Satu Mare, secretarul comunei – Simona Temian, asistenta socială Elisabeta Şipoş, consilierul primarului – Marin Deac, precum şi un număr mare de cetăţeni ai comunei, cei mai mulţi de vârsta a treia, viitorii beneficiari ai Centrului, constructorul, în persoana lui Paul Perşe din Cehu Silvaniei, administratorul firmei Dumitrana Prod.
Clădirea, compusă din subsol, parter şi etaj, a fost amenajată şi pusă la dispoziţie de către Primărie, iar Epis­copia Maramureşului şi Sătma­rului, protopopiatul Carei, a preluat, în parteneriat, partea de activitate şi administrare a Centrului. Partea socială a proiectului a fost demarată de Arhim. Dr. Ioachim Tomoiagă, fost consilier al Sectorului social-filantropic și misionar. Proiectul integrat a fost derulat prin Măsura 322, prin care s-au realizat introducerea apei potabile şi a canalizării în Babţa, construirea unui drum de legătură între Bogdand şi Babţa, pe o distanţă de 6 km, amenajarea Căminului Cultural din localitatea Bogdand şi amenajarea Centrului de Bătrâni din Babţa, ultimul obiectiv dat în folosinţă.

Clădirea unde îşi desfăşoară activitatea Centrul de zi este desfăşurată pe trei nivele: la subsol se află ma­gaziile pentru alimente, centrala termică şi spaţii de depozitare; la parter se află spaţiile administrative şi vestiarele, iar la etajul I sălile de jocuri, sala de mese şi de socializare. Toate dotările sunt de nivel european şi creează un ambient familiar, nu respingător. Proiectul s-a derulat din 2012, când a fost semnat contractul de finanţare în valoare de 2,5 milioane euro, până anul acesta, când a fost dat în folosinţă.
Serviciul social este acreditat cu denumirea „Centru de zi pentru bătrânii din satul Babţa”, cu o acti­vitate de 4 ore pe zi, interval în care li se va asigura şi o masă caldă celor prezenţi la activităţile de socializare. Centrul are pentru cei 30 de beneficiari persoane vârstnice o bibliotecă, jocuri distractive şi de socializare, grupuri sociale moderne. Centrul, a cărui clădire se află în faţa bisericii, va fi administrat de preotul paroh Valentin Bota.

Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmă­reanul, în numele Preasfin­ţitului Părinte Episcop Iustin, a transmis tuturor celor implicaţi binecuvântări şi sincere felicitări:
„Dimensiunea existenţială şi du­hovnicească a Bisericii are şi această parte, deloc neglijabilă, atât din partea societăţii civile, ci mai ales din partea Sfintei noastre Biserici, a omului în suferinţă, a omul care este însingurat, a omului care are pro­bleme de sănătate. Iar această dimensiune teologică dumnezeiască a Bisericii prinde contur prin acest eveniment la care suntem părtaşi noi toţi aici, eveniment pe care Dumnezeu l-a pregătit şi rânduit în această frumoasă localitate din zona Codrului, binecuvântată de Dumnezeu. Mă bucur din adâncul sufletului că văd planul lui Dumnezeu pus în practică. Aici, pe această colină, care ne mângâie pe toţi, stă ca o mireasă Biserica Mântuitorului Iisus Hristos, iar aici, în curtea bi­sericii parohiale, acest loc constituie de azi începând mângâiere pentru cei care sunt în nevoi şi neputinţe, în grele suferinţe. Felicit cu această ocazie pe toţi factorii implicaţi.”
Preasfinţitul Timotei Sătmăreanul i-a înmânat preotului paroh Valentin Bota Gramata Episcopală şi Ordinul „Crucea Justinian Arhiepiscopul” în semn de înaltă apreciere şi aleasă preţuire pentru contribuţia adusă la înfiinţarea Centrului pentru Bătrâni „Sfintele Femei Mironosiţe” din localitatea Babţa.
Ordinul „Crucea Justinian Arhiepiscopul” a fost conferită și primarului comunei Bogdand, Aurel Marius Bojan. Au mai vorbit primarul Aurel Bojan, Pr. paroh Valentin Bota şi Pr. Florian Mocanu, protopopul Careiului, autoritatea autorizată pentru des­făşurarea acestui tip de serviciu so­cial. Părintele Arhim. Dr. Casian Filip, consilier eparhial social-filantropic și misionar, a adus mulțu­miri tuturor celor care s-au ocupat de implementarea acestui proiect: primar Aurel Marius Bojan, consilieri-lor locali, consilierul personal al primarului - Marin Deac, preotului Valentin Marius Botam cons­truc­torului, tinerilor de la ATOCEM, Arhid. Ionuț Pleș și tuturor bine­făcătorilor.

 

 

„Mă bucur din adâncul sufletului că văd planul lui Dumnezeu pus în practică. Aici, pe această colină, care ne mângâie pe toţi, stă ca o mireasă Biserica Mântuitorului Iisus Hristos, iar aici, în curtea bi­sericii parohiale, acest loc constituie de azi începând mângâiere pentru cei care sunt în nevoi şi neputinţe, în grele suferinţe”.
Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmă­reanul

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.