• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 18 Ianuarie 2020

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 15 Iulie , 2019

Înaltpreasfințitul Părinte † Andrei Andreicuț a fost numit Cetățean de Onoare al Județului Maramureș

Vineri, 5 iulie 2019, la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, în prezența Preasfinţitului Părinte Iustin al Maramureșului și Sătmarului și a unui sobor de preoți, președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea a decernat titlul de Cetățean de Onoare al Județului Maramureș, Înaltpreasfințitului Părinte † Andrei Andreicuț, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului.

 

În mesajul adresat, șeful ad­ministrației județene, Gabriel Zetea a mulțumit Preasfinției sale, părintelui Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, pentru că a oferit din nou repre­zentanților instituției laice a Consi­liu­lui Județean Maramureș opor­­­tunitatea ca, în casa ortodoxiei mara­­mureșene, să ofere o diplomă de Cetățean de Onoare unui reprezentant al Bisericii Ortodoxe.

„Dacă acum două luni de zile am făcut acest gest pentru un fiu al Maramureșului Voievodal, pentru Î.P.S. Părintele Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale și Meridionale, acum facem același lucru pentru un alt fiu al Maramureșului din partea de sud, din Țara Codrului, pentru Î.P.S. Părintele Mitropolit Andrei. A existat, de-a lungul acestor ani, o
colaborare extraordinară între Consi­liului Județean și Episcopia Ma­ra­­mureșului și Sătmarului, iar acest lucru sunt convins că va fi la fel și în continuare. Acum începem să realizăm și mai multe împreună, pentru ca Patriarhia Ortodoxă Ro­mână a declarat acest an ca fiind «Anul omagial al satului românesc». Mai sunt astăzi instituții importante care intuiesc cu adevărat nevoile sa­tului românesc și au grijă de el, res­pectiv autoritățile locale, primăria, Consiliul Județean și biserica. Tocmai de aceea, administrațiile locale se îngrijesc de partea materială, de finanțările necesare pentru a aduce apă, canalizare, drumuri, școli, dispensare, grădinițe.
Ne dorim ca toți cei care au plecat de aici, din aceste părți și lucrează acum în Europa, atunci când se vor întoarce acasă să aibă tot confortul necesar și să revină pe meleagurile natale. Însă lucrurile materiale nu umplu golul din sufletul românilor, fapt pentru care este nevoie de o colaborare între fiecare primar și preotul din localitate, pentru că doar atunci oamenii pot să fie fericiți, când au la dispoziție tot confortul material necesar, dar și când sufletul este plin de credință și de spiritualitate. Mă bucur că, în fruntea Bi­se­ricii Ortodoxe Române sunt prelați care în­țe­leg puterea cuvântului, a în­țe­le­gerii a păcii și promovează acest simbol. Un astfel de prelat este Î.P.S. Pă­rintele Mitropolit Andrei și tocmai de aceea, Consiliului Județean Mara­mureș a hotărât acordarea titlului de cetățean de onoare într-o ședință festivă, un proiect de hotărâre votat de către toți consilierii județeni”, a precizat președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea.

La ședința în care s-a votat pentru acordarea acestui titlu, au luat cuvântul mai mulți aleși județeni care au avut doar cuvinte de laudă consfințite în procesul verbal al întâlnirii. În ceea ce privește laudațio, acesta a fost transmis de către reprezentanții Episcopie Maramu­reșului și Sătmarului, care au muncit extraordinar de mult la prezentarea care va rămâne dovadă vie pentru toți cei care vor dori să citească des­pre activitatea pastoral-misionară, despre munca jertfelnică pe care Înalt Preasfinția Sa o face în fiecare zi pentru români, pentru ardeleni, pentru maramureșeni.

Împreună cu titlul de Cetățean de Onoare al Județului Maramureș a fost acordată și o plachetă ÎnaltPrea­sfințitului Părinte Andrei Andreicuț, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, un ie­rarh providențial și părinte biruitor și jertfelnic în slujirea Bisericii Ortodoxe strămoșești și a neamului pe care o slujește în calitate de Arhiepiscop și Mitropolit, părinte al preoților și monarhilor, într-un mod cu totul special în care ne face cinste. Placheta a fost acordată și pentru calitatea de fiu al străvechilor plaiuri maramureșene, pentru modul jertfelnic în care se implica în construi­rea, întreținerea și promovarea școlilor teologice universitare, dar mai ales pentru modul în care s-a remarcat între toți ierarhii Bisericii Ortodoxe Române prin activitățile social-filantropice, prin înființarea celor mai multe instituții sociale în Arhiepiscopia Alba Iulia cât și Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și a Clujului.

Evenimentul la care au participat mii de creștini, dar și mulți repre­zentanți ai instituției Consiliului Județean Maramureș a fost unul de excepție, iar Înaltpreasfințitul Părinte † Andrei Andreicuț, Arhie­piscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Ma­­ra­mureșului și Sălajului a mulțu­mit pentru acest titlu care a arătat că îl onorează.

 

 

„Vă respectăm foarte mult munca pe care o depuneți și știm că acolo unde pășiți dumnea­voastră, pășește și Maramureșul, fapt pentru care vă mulțumim încă o dată și vă felicităm pentru întreaga activitate”
Gabriel Zetea președinte CJ Maramureș

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.