• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 19 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 5 Noiembrie , 2018

„Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Justinian a luminat atât de mult, încât a rămas lumina Înaltpreasfinţiei Sale”

Andrei Fărcaş, redactor la revista
„Graiul Bisericii Noastre”
 

Sfânta Liturghie Arhierească
 

Din încredinţarea Preasfinţitului Pă­rinte Episcop Iustin, Preasfinţitul Pă­rin­te Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vi­car al Episcopiei Maramureşului şi Săt­marului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească în biserica nouă a Mănăs­tirii Rohia, în faţa unei mari mulţimi de credincioşi.
Sfânta Liturghie Arhierească a fost oficiată pentru comemorarea Înaltprea­sfinţitului Părinte Arhiepiscop Justi­nian, de la a cărui plecare dintre noi s-au împlinit marţi doi ani.
Un mare sobor de preoţi şi diaconi a slujit la această Sfântă Liturghie şi au asistat peste 150 de preoţi. Din sobor au făcut parte Pr. Dr. Iustin Tira, Vicar Eparhial al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, nepot al ÎPS Justinian, Pr. Dr. Vasile Augustin, vicar eparhial administrativ al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, Arhim. Dr. Macarie Motogna, exarhul mănăs­tiresc al Eparhiei, Arhim. Dr. Casian Filip, eclesiarhul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, Pr. Dr. Cristian Ştefan, consilier eparhial cultural, Pr. Ioan Socolan, protopopul de Satu Mare, Pr. Dr. Florin Stan, protopopul de Lăpuş, Protos. Vasile Filip, stareţul Mănăstirii Rohiiţa, Protos. Agaton Oprişan, stareţul Mănăstirii Petrova, Pr. Ioan Pop, fost consilier eparhial administrativ, Pr. Mihai Tira, preşedintele Fundaţiei „Justinian Ar­hie­piscopul” şi nepot al ÎPS Justinian.
În timpul Sfintei Liturghii a fost hirotonit întru preot diaconul Radu Ale­xan­dru Dragoman, care va fi instalat preot paroh în Ciuta, Protopopiatul Chioar.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de un grup de preoţi, diaconi şi teologi din Ţara Lăpuşului, dirijaţi de Pr. Drd. Andrei Baboşan.


Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin - elogiu părintelui său duhovnicesc
 

Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin, vorbind despre Înaltpreasfinţitul Pă­rinte Arhiepiscop Justinian, a spus:
„A plecat dintre noi, lăsând icoana unei slujiri luminoase şi pilduitoare, drept model pentru noi, ierarhii, pentru preoţi, pentru monahi şi pentru cre­dincioşi. Ziua de 30 octombrie rămâne o zi care consemnează această despăr­ţire vremelnică a noastră de Înalt­preasfinţitul Justinian ca un eveniment aparent trist, pentru că am pierdut un mare slujitor a lui Hristos şi părinte al nostru, dar, în acelaşi timp, am câştigat în cer un mare părinte rugător, un mijlocitor către Dumnezeu pentru noi toţi.”

Ca mare părinte duhovnic, Înal­t­preasfinţitul Arhiepiscop Justinian a răspândit multă lumină în jurul său:
„Înaltpreasfinţitul Justinian a fost o icoană, un model pentru noi toţi, a afirmat Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. A fost o lumină. A luminat atât de mult, încât a rămas lumina Înaltpreasfinţiei Sale şi după plecarea sa din lumea aceasta şi ne hrănim din lucrarea, din cuvintele, din slujirea lui şi suntem ocrotiţi de rugăciunile pe care le face pentru noi. Dumnezeu să-l odihnească şi să-l aşeze cu marii ierarhi şi slujitori ai lui Hristos în soborul cel veşnic”, a spus în încheiere Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.
 

Parastasul de pomenire
 

Mulţi credincioşi au urcat marţi, 30 octombrie Dealul Rohiei, pentru a se ruga pentru sufletul Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Justinian. Erau oameni simpli, pe care i-a ajutat pe tot parcursul vieţii sale călugăreşti. Erau preoţi, mai mult de 150, care au venit să se roage şi ei pentru sufletul Înaltului Arhiepiscop Justinian şi să-i ceară ajutorul de acolo din cer unde este.
Erau bătrâni şi tineri, femei şi copii. Erau cei care i-au trecut pragul de multe ori şi i-au cerut sfatul sau l-au rugat să-i pomenească în rugăciunile sale.
Erau călugări şi călugăriţe cărora le-a dat sfaturi importante în discuţiile de taină.
Erau credincioşi pe care i-a primit cu zâmbetu-i specific. Sau pe care i-a certat pentru greşelile lor. Toţi, însă, erau credincioşi care l-au iubit mult şi îl mai iubesc încă. Şi îl vor mai iubi.
Parastasul de pomenire a fost oficiat de Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin şi de Preasfinţitul Părinte Arhiereu-Vicar Timotei Sătmăreanul, la mormântul Înaltpreasfinţiei Sale, aflat lângă poarta veche a Mănăstirii Rohia, înconjuraţi de soborul slujitor la Sfânta Liturghie, iar în apropiere foştii diaconi, care i-au slujit în timpul Arhieriei, apoi mulţimea de preoţi, apoi credincioşii, toţi cu lumânări aprinse în mâini.
Aici, la poarta mănăstirii stă de veghe tuturor credincioşilor care trec sau vor trece prin ea, pentru că aici s-a simţit aproape de poporul drept credincios.

 

Lansare de carte
 

În finalul evocării, a vorbit Pr. Dr. Cristian Ştefan, consilier eparhial cultural, care a prezentat volumul al VI-lea din ediţia Reflecţii, în care sunt adunate însemnările zilnice ale ÎPS Justinian cuprinse în caietele 178, 179, 180, 181, 182, pentru că, precum se ştie, marele ierarh făcea însemnări zilnice în caiete groase, încă înainte de anii ’60 şi această trudă a dus-o până în ultima zi pământească a Înaltpreasfinţiei Sale.
Volumul „Reflecţii VI”, ediţie îngrijită de Mircea Crişan, a apărut în Editura Episcopiei Maramureşului şi Sătma­rului, sub egida Fundaţiei „Arhie­pis­copul Justinian”, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin, care este preşedinte de onoare al Fundaţiei.
În deschiderea volumului, un „Cuvânt de suflet” semnează Preasfinţitul Pă­rinte Epis­cop Iustin, care se constituie în „Cuvântul înainte” pe care în cuprinde aproape orice carte.

Cât priveşte conţinutul volumului, nu vă dezvălui nimic, pentru că şi aici, ca şi în celelalte apărute şi în cele ce vor urma vă întâlniţi cu marele Ierarh, de care o să vă vină sigur dor.
 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.