• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 26 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 10 August , 2018

În sfârșit: Guvernul României alocă bani pentru finalizarea DN 18 Baia Mare – Iacobeni

Drumul Național 18 Baia Mare - Sighetu Marmației – Iacobeni este considerat unul dintre cele mai proaste drumuri din țară, în ciuda faptului că este un drum vital pentru economia județului, legând două dintre cele mai importante zone turistice ale României: Maramureșul și Bucovina. La începutul acestui an, reprezentanții Companiei Naționale de Drumuri arătau că anul trecut banii au fost insuficienți pentru finalizarea lucrărilor, astfel că termenul a fost împins în acest an, numai că nici în acest an bugetul nu a fost mai ge­neros, astfel că iar s-au cerut ori fonduri, ori prelungiri.

De această dată, după 7 ani de prelungiri, se pare că guvernanţii vor deschide totuși punga bugetului și vor aloca banii necesari finalizării lucrărilor pe toate cele trei tronsoane.
Premierul României, Viorica Dăncilă, a prezentat recent datele rectificării de buget, după 6 luni de execuție bugetară, arătând că există încasări suplimentare de 6 miliarde de lei la bugetul statului. Totodată, Produsul Intern Brut (PIB) din acest an este aşteptat să atingă va­loa­rea de 945 miliarde de lei.

Potrivit liderilor PSD Maramureș, opoziția a greșit din nou anunțând un dezastru, dată fiind rectificarea pozitivă prezentată de Guvernul României. Mai mult, la capitolul transporturi, Mara­mu­reșul a fost prins cu alocări mari de bani pentru mandatul 2016-2020: „Primul proiect la nivel național care primește sume importante de bani pentru finalizare este Drumul Național 18 Baia Mare - Sighetu Marmației - Iacobeni. Sumele vor fi alocate pentru finalizarea proiectului pe toate cele trei tronsoane pe care se lucrează încă în Maramureș. Stadiul actual al lucrărilor este finalizat în proporție de 95% pe DN 18 Baia Sprie – Sighetu Marmației, în proporție de 65% pe lotul 1, DN 18 Moisei – Borșa și în proporție de 70% pe DN 18, lot 2, Borșa – Șesuri. Sumele care vor fi alocate în ședința de Guvern din 20 august vor fi suficiente pentru finali­za­rea lucrărilor pe toate cele trei tronsoa­ne de drum, astfel încât cel mai important traseu rutier care străbate județul să ajute substanțial la creșterea economică a Maramureșului. Această prioritizare a lucrărilor de infrastructură la nivel na­țional este și o victorie a PSD Mara­mureș. Parlamentari, Prefectura jude­țu­lui, Consiliul Județean, primari, cu toții au reușit să transmită un mesaj comun când a fost vorba despre prioritățile Ma­ra­mureșului, ca la final să primeze in­teresele județului și nu ale unora sau altora”, au arătat liderii PSD Maramureș.

La începutul lunii iulie, Narcis Neaga, directorul general al Companiei Națio­nale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) s-a aflat într-o vizită de lucru în Maramureș. Echipa venită de la CNAIR a evaluat lucrările efectuate, dar și starea drumurilor naționale pe DN 18, DN 18B, DN 17C și DN 19. În urma vizitei efectuate pe DN 18B, zona Baia Mare – Târgu Lăpuș, Narcis Neaga a precizat că pe acest tronson lucrările vor începe în luna august, în regie proprie, iar repararea și reasfaltarea se va realiza prin procedeul de reciclare in situ. Președintele Consi­liului Județean Maramureș, Gabriel Zetea, a discutat cu directorul CNAIR, Narcis Neaga, despre corelarea lucră­rilor derulate de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere pe drumurile naționale din Maramureș, cu programul de investiții demarat de instituția Consiliului Județean pe drumurile județene.

 

 

Lucrările pe DN 18 B Baia Mare – Târgu Lăpuș vor fi reluate în 20 august

 

Lucrările de modernizare a Drumului Național 18 B, începute în 1 august 2018, au continuat și marți, 7 august, în ritmul obișnuit. Președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea, s-a aflat în teren și marți seara, așa cum a promis încă din prima zi, pentru a vedea la fața locului progresul pe care îl înregistrează echipa de muncitori.
„În cursul zilei de 7 august s-au reciclat încă 500 de metri pe partea stângă, în direcția Groşi. Miercuri, 8 august, lucrările continuă în același ritm, dar pe partea dreaptă a carosabilului. Am avut marți o întâlnire cu echipa de proiect, alături de Florin Boltea, primarul din Groși, și de viceprimarul Gavril Ardusătan și am hotărât, de comun acord, oprirea lucrărilor la aceste tronsoane experimentale, până în 20 august 2018. Joi, la Groși, va avea loc slujba de înmormântare a maestrului Dumitru Fărcaș, iar lucrările la drum ar fi perturbat coloana funerară care se deplasează dinspre Cluj-Napoca. Un alt aspect care a fost luat în calcul este acela că miercuri, 15 august, este sărbătoare Adormirea Maicii Domnului, iar lucrările pe drum ar perturba accesul credincioșilor spre Mănăstirea Sfânta Ana de la Rohia. Execuția va fi reluată în 20 august, când sperăm că vor fi gata și ana­lizele de laborator, iar ritmul va fi impus la 500 de metri pe zi, pe ambele părți ale carosabilului”
- a conchis șeful administrației județene, Gabriel Zetea

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.