• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 02 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 2 Iunie , 2017

In Memoriam Gheorghe DINU

Este dificil să vorbeşti despre un artist la trecut (mai ales dacă l-ai cunoscut îndea­proa­pe!). Vorbesc de la sine creaţiile artistice proprii, ce îl aduc mereu prezent în memoria colectivă. Artistul trăieşte prin propria-i creaţie!
Încerc să însăilez câteva frânturi de gânduri din noianul de amintiri legate de colegul de breaslă Gheorghe Dinu.

Cu ani în urmă, ne-am cunoscut în Colonia Pictorilor la Salonul Anual, într-o însorită zi de toamnă târzie. Discuţiile ce s-au înfiripat atunci le-am continuat într-un dialog (pe care nu-l anticipam) în atelierul meu şi am trăit sentimentul că ne cunoaştem de multă vreme. Aceleaşi cărţi, aceleaşi filme, aceleaşi repere în istoria culturii şi istoria artei au statornicit o relaţie de amiciţie profesională. Pri­vind retrospectiv la acele clipe pot contura profilul unui artist cu multiple valenţe, nu numai în domeniul ima­ginii cinematografice, al fotografiei, ci şi al noilor tehnologii multimedia. Era mereu fascinat de lumină! Desco­perea mereu noi sensuri metaforice ale imaginii, preocupat în permanenţă de conflictul lumină-umbră, de cadru şi de spaţiu, de golul lăsat al unui obiect, de dialogurile dintre forme, lumină şi culori. M-am bucurat şi am militat alături de câţiva colegi din conducerea Filialei UAP, să-l titu­la­rizăm ca membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, Filiala Baia Mare la Secţia Mul­timedia. Noutatea şi calitatea lucrărilor expuse adu­ceau un suflu nou şi pigmentau de fie­care dată, saloa­nele şi expo­zi­ţiile de grup ale filialei, printr-un discurs inedit şi creativ.
 Prima expoziţie personală pe care i-am vernisat-o la Galeria de Artă a Filialei UAP Baia Mare se intitula „Dialog cu lumina”. În cuvântul de catalog am menţionat după ce am reflectat în faţa lucrărilor parafrazându-l pe Rem­brandt „că nu te poţi bucura de stră­lucirea luminii, dacă nu înţelegi profunzimea um­brei”. Expoziţia punea în valoare stări, trăiri, emoţii surprinse de clipa declanşării prin obiectivul aparatului de fotografiat, căci trebuie să ai inspiraţie, să descoperi momentul, lumina şi puterea expresivă a mo­tivului de pei­saj, portretului
imortalizat.
O trăire meta­fizică cu respiraţia aproape suspen­dată a universului din care facem parte!
Am lucrat de asemenea împreună la realizarea unui substanţial catalog de prezentare a produselor de sticlărie şi faianţă fină, a fabricii FAIMAR S.A. din Baia Mare. Realizarea depăşea cu mult prin ingeniozitatea punerii în va­loare a particularităţilor estetice a produselor de serie, stabilind un standard de receptare a calităţii prin soluţiile optime descoperite şi alese.
Totodată vreau să remarc calitatea lu­crărilor realizate de studenţii spe­cializării Jurna­lism, deschise în sălile Coloniei Pictorilor, impunând un standard profesional, a rolului imaginii în relaţie cu cuvântul.
Avea de fiecare dată o deschidere spre dialog aducând de multe ori în prim-plan replici, gânduri trăite, alături de artişti de renume cu care a lucrat: Sergiu Nicolaescu, Mircea Albulescu, Florin Piersic, Gheorghe Dinică, Ştefan Iordache. Era un artist în deplinul sens al cuvântului, pentru că reuşea de fiecare dată să redea intonaţia, accentul ce particularizau pe fiecare artist din cei citaţi. Fiecare întâlnire împlinea astfel un dialog elevat, cultural, cu multe noutăţi şi particularităţi ce defineau lumea artei.

 

Se impune să precizăm câteva borne biografice:

S-a născut la 18 Ianuarie 1957 la Baia Mare;
Este absolvent al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale” Bucureşti – Facultatea Imagine de film şi TV, promoţia 1982;
Membru titular al U.C.I.N. (Uniunii Cineaştilor din România);
Membru titular al A.C.I.(Asociaţia Creatorilor de Imagine);
Membru U.A.P.R. (Uniunea Artiştilor Plastici din România), Secţia Multimedia;
A realizat filmul de lung metraj „Pădurea Corbilor”, regizor, director de imagine, coscena­rist, precum şi numeroase filme de televiziune de scurt metraj despre Colonia Pictorilor de la Baia Mare;
Obţine titlul de Doctor în anul 2010 la Universitatea de Nord din Baia Mare cu teza: „Cuvânt şi imagine în limbajul de televiziune. Filmul artistic”.


Profesor universitar dr. Nicolae Suciu
 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.