• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 10 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 27 Mai , 2016

În două comune maramureşene se ştie cine va câştiga alegerile din 5 iunie!

În timp ce Maramureşul e în fierbere în prag de alegeri, în două comune din judeţul nostru se ştie cu certitudine, încă de la începutul campaniei electorale, cine va câştiga scrutinul electoral din 5 iunie. Motivul? Actualii primari din Asuaju de Sus şi Coaş nu au niciun contracandidat. Mai mult, comunele respective sunt campioane la prezenţa la urne.

 

 

Unii fac sondaje şi se concentrează pe bătălia electorală, alţii îşi fac planuri pentru viitorul mandat şi nu au nicio emoţie pentru alegerile din 5 iunie. În comunele Asuaju de Sus şi Coaş rezultatul alegerilor e cert: actualii primari, Vasile Boitor respectiv Sabin Raţ vor recâştiga fotoliul de primar. Motivul? Nu au niciun contracandidat.

 

Primarul din Asuaju de Sus, Vasile Boitor, unul dintre cei mai vechi primari din ţară spune că nici la alegerile trecute nu a avut deloc emoţii:

„Pentru mine această campanie este la fel ca şi celelalte, în sensul că nici când am avut contracandiaţi nu am avut mari emoţii. Nu ştiu de ce nu şi-au pus partidele candidaţi pentru comuna noastră, dar probabil realizările mele i-a făcut să se gândească la faptul că nu ar putea să câştige funcţia de primar, aşa că au renunţat să intre în competiţie. Probabil aceasta ar fi explicaţia, nu ştiu.

Noi avem o prezenţă la vot foarte bună de fiecare dată. Dacă îmi fac campanie chiar dacă sunt singurul candidat? Sincer vă spun că eu nu mi-am făcut campanie electorală nici când am avut contracandidaţi. Nu mi-am făcut nici afişe chiar dacă mai erau 4 candidaţi.

Eu nu consider că în campania electorală se fac lucrurile. Faptele vorbesc, iar eu sunt tot timpul între oameni. Şi când am avut contracandidaţi le-am spus oamenilor doar să vină la vot că este important, iar de acolo încolo să voteze cu cine vor vrea. Acum este adevărat că nu au cu cine vota în afară de mine, dar din respect pentru ei vom face duminică o mică adunare. Dar pentru mine campania a început din ziua în care am ieşit primar. Contează ce faci pentru comunitate şi cum vorbeşti cu oamenii. Campania nu se face într-o săptămână ca să se schimbe lucrurile, ci tot mandatul. Eu tot timpul am fost la dispoziţia oamenilor, iar ei s-au convins de asta”.

 

Primarul din Coaş, Sabin Raţ, nu e foarte încântat de faptul că nu are contracandidat: „Nu sunt relaxat deloc pentru că nu am contracandidat. Şi nu spun asta din laudă, ci pur şi simplu pentru că neavând contracandidat nu pot să-mi văd potenţialul şi valoarea concurenţilor mei. Serios, nu-s liniştit! Parcă nici nu vin alegerile dacă nu am cu cine să mă confrunt. Nu ştiu cum s-a ajuns în această situaţie, dar probabil fiind la a cincilea mandat au renunţat la competiţie pentru că de fiecare dată au luat foarte puţin, între 18 şi 25%. Eu nu stau cu mâinile în sân chiar dacă nu am contracandidat, pentru că trebuie să vorbesc cu oamenii şi să lupt pentru că vreau să am un Consiliu Local de partea mea.

 

Pentru că dacă nu ai Consiliul Local de partea ta, eşti ca un măgar între oi. Trebuie să mă implic pentru că pentru Consiliul Local sunt în competiţie 6 partide, iar în total sunt numai 9 consilieri. Aşa că trebuie să avem 5 consilieri pentru a avea majoritate. Să nu vă imaginaţi că toţi sunt de partea mea, chiar dacă nu am contracandidaţi. Ştiu că sunt vreo 10% care nu sunt de partea mea, pentru că lucrând cu oamenii nu ai cum să-i împaci pe toţi. Nu am mai fost în situaţia să nu am contracandidat. Întotdeauna am avut un contracandidat. Am candidat strict din dorinţa să fac ceva pentru comunitate, iar asta se vede din faptul că eu am aceeaşi avere de la început. Dar oamenii au văzut că am pus umărul în proiecte pentru comună şi că au fost tot timpul la dispoziţia oamenilor. Acum intru în al 5-lea mandat. Am vrut să mă retrag pentru că am vârsta de pensionare, dar oamenii au insistat să candidez şi acum. De când s-a înfiinţat comuna în 2004, tot eu sunt primar în Coaş, iar înainte am fost primar şi în Săcălăşeni, în 2000”.

 

Tot în cele două comune se înregistrează de fiecare dată, cel mai mare procentaj privind prezenţa la vot, aşa că, cei doi primari au toate şansele să fie aleşi cu 98-99% din voturile celor înscrişi pe liste, sau chiar 100%. În satul Întrerâuri din comuna Coaş, de obicei, prezenţa la vot e de 100% sau chiar peste, deoarece votează şi membrii comisiei pe liste suplimentare.

Mai mult, acest procent maxim e atins deja la orele amiezii, deoarece, după Sfânta Liturghie tot satul merge la vot.

 

Primarul Sabin Raţ confirmă: „într-adevăr la Întrerâuri prezenţa la vot este dintotdeauna de 100%, asta pentru că sunt şi foarte puţini votanţi. Plus că în comisii intră vreo 7-8 persoane. Acolo sunt în total vreo 80 de votanţi şi toţi votează după ce ies de la Biserică. Este adevărat că procentajul maxim se atinge după ieşirea de la Biserică, dar chiar dacă au votat toţi de pe liste, secţia nu se închide până când nu se închid toate celelalte. Ce fac cei din secţie după ce se prezintă toţi la vot la amiază? Stau la taclale, pentru că trebuie să stea până la final”.

 

„Pentru mine campania a început din ziua în care am ieşit primar. Contează ce faci pentru comunitate şi cum vorbeşti cu oamenii. Campania nu se face într-o săptămână ca să se schimbe lucrurile, ci tot mandatul”.

Vasile Boitor, primar Asuaju de Sus

 

„Parcă nici nu vin alegerile dacă nu am cu cine să mă confrunt. Nu ştiu cum s-a ajuns în această situaţie, dar probabil fiind la a cincilea mandat au renunţat la competiţie pentru că de fiecare dată au luat foarte puţin, între 18 şi 25%”.

Sabin Raţ, primar Coaş

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.