• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 20 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 4 Octombrie , 2021

În ciuda unor politicieni români pesimiști, PNRR-ul României a primit acordul Comisiei Europene. Vin banii

Comisia Europeană a adoptat, zilele trecute, o evaluare pozitivă a Planului de redresare și reziliență al României, care va putea primi, astfel, din partea UE granturi în valoare de 14,2 mi­liarde de euro și împrumuturi în valoare de 14,9 miliarde de euro în cadrul Meca­nismului de redresare și reziliență (MRR). Această finanțare va sprijini implementarea măsurilor esențiale în materie de investiții și reforme cuprinse în Planul de redresare și reziliență al României și va contribui în mod crucial la ieșirea României, mai puternică, din pandemia de COVID-19. Anunțul a fost făcut de Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-o conferință de presă la București, alături de președintele României Klaus Iohannis și premierul Florin Cîțu.

Înaltul oficial european a spus că, în urma evaluării, s-a constatat, de asemenea, că niciuna dintre mă­surile incluse în plan nu preju­diciază în mod semnificativ me­diul, în conformitate cu cerin­țele prevăzute în Regulamentul MRR. Sistemele de control instituite de România sunt considerate adecvate pentru a proteja interesele financiare ale Uniunii. Planul oferă suficiente detalii cu privire la modul în care autoritățile naționale vor preveni, depista și corecta cazurile de conflict de interese, corupție și fraudă legate de utilizarea fondurilor. Președinta Ursula von der Leyen a declarat:

„Sunt încântată să anunț aprobarea de către Comisia Europeană a Planului de redresare și reziliență al României, în valoare de 29,2 miliarde de euro. Fiind axate pe asigurarea tranziției verzi și a tranziției digitale și mergând de la îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor până la îmbunătățirea conecti­vi­tății și a competențelor digitale, măsurile prevăzute în plan au potențialul să producă o transformare autentică. Vă vom fi alături în anii următori pentru a ne asigura că investițiile și reformele ambi­țioase prevăzute în plan sunt implementate integral”.
MRR este instrumentul principal al inițiativei NextGenerationEU, care va furniza până la 800 de mi­liarde de euro (în prețuri curente) pentru a sprijini investițiile și reformele în întreaga UE. Planul României face parte dintr-un răspuns coordonat fără precedent al UE la criza provocată de pandemia de COVID-19, menit să abordeze provocările europene comune prin adoptarea tranziției verzi și a celei digitale, precum și să consolideze reziliența ­eco­no­mică și socială și coeziunea pieței unice. Comisia a evaluat planul Ro­mâniei pe baza criteriilor stabilite în Regulamentul privind MRR, analizând, în special, dacă in­vestițiile și reformele cuprinse în plan sprijină tranziția verde și cea digitală, contribuie la soluționarea eficace a provocărilor identificate în cadrul semestrului european și consolidează potențialul de creș­tere, crearea de locuri de muncă și reziliența economică și socială a României.
În evaluarea sa, Comisia a constatat că planul României alocă 41% din suma totală măsurilor de sprijinire a tranziției verzi. Printre aceste măsuri, se numără și eli­minarea treptată a producției de energie electrică pe bază de cărbune și lignit până în 2032. Reformele care promovează transpor­tul sustenabil includ decar­bo­nizarea transportului rutier, impozitarea ecologică, stimulente pentru vehiculele cu emisii zero și transferul modal către transportul feroviar și transportul pe apă. Planul pune, de asemenea, un accent puternic pe îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor private și publice.

În evaluarea sa, Comisia a constatat că planul României alocă 21% din suma totală unor măsuri de sprijinire a tranziției digitale. Printre acestea, se numără mă­surile de digitalizare a admi­nis­trației publice și a întreprinderilor, de îmbunătățire a conectivității, a securității cibernetice și a com­petențelor digitale și de dezvoltare a unui sistem integrat de e-sănătate și telemedicină. Comisia consideră că planul României include un set amplu de reforme și investiții care se consolidează reci­proc și care contribuie la abordarea eficace a tuturor provocărilor economice și sociale evidențiate în recoman­dările specifice adresate României sau a unei părți semnificative a acestora.

Președintele Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan, a transmis un mesaj după evenimentul de la București.
„Moment istoric astăzi la București, în cadrul vizitei președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, când a fost aprobat Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), un plan de investiții care va schimba radical România în perioada următoare. Prin acest Plan, țara noastră va beneficia de peste 29 de miliarde de euro, bani cu ajutorul cărora putem dezvolta și moderniza România. Este o oportunitate extraordinară să investim în autostrăzi, spitale, digitalizare, administrație, educație și să recuperăm decalajele istorice față de celelalte țări europene dezvoltate. Primele 3,8 miliarde de euro vor ajunge în țară până la finalul anului și vom putea da drumul astfel cât mai rapid investițiilor pe care le așteaptă românii. Planul României a obținut calificative maxime la evaluările Comisiei Europene, la fel ca planurile Franței și Germaniei și, potrivit declarațiilor președintelui CE, îndeplinește toate criteriile Comisiei, deoarece combină investițiile în tranzițiile verzi și digitale cu reformele necesare pentru a rezolva problemele structurale ale României. Odată cu primirea undei verde de la Bruxelles pentru PNRR, trecem la treabă și implementăm cele 107 investiții prevăzute în Plan, care vor aduce economia României aproape de media europeană și vor asigura creșterea bunăstării românilor”.
Ionel Bogdan

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.