• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 19 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 29 August , 2016

În atenţia DNA, DIICOT, Poliţie! APIA Maramureş, parohia lui Urs şi Compania

Dosarul APIA Maramureş devine, cu fiecare săptămână ce trece, din această vară toridă, tot mai voluminos, mai greu, la propriu şi la figurat. Angajaţii instituţiei maramureşene, că sunt din Baia Mare, din Sighet, din Satu Mare, vin şi ne aduc acte care dovedesc jaful din banii europeni, din fondurile ce ar fi trebuit să meargă la ţăranii maramureşeni, cei care trudesc. Nu avem o estimare a jafului, dar sumele „supte” de cei din sistemul mafiot se ridică la milioane de euro, la multe miliarde de lei, zeci de miliarde, sute de miliarde şi putem merge mai departe cu estimările.

Oamenii sunt terorizaţi de către Urs şi cei din grupul care a pus mâna pe instituţie.

Vă prezentăm alte facturi, acte care arată cât se lua la o amărâtă de tranzacţie oneroasă. Vă prezentăm contracte şi fotografii făcute zilele acestea pe terenuri năpădite de bălării, dar care sunt trecute pentru încasarea de subvenţii. O continuare „horror” a primelor două materiale apărute în GAZETA de Maramureş.

 

 

Am încercat să vorbim cu oamenii nemulţumiţi de situaţia din instituţie, nemulţumiţi de afacerile care se derulează la foc continuu, dar se feresc. Le este frică de grupul de la putere. Grup care ameninţă şi face presiuni ca angajaţii să îşi vadă de lucru şi să nu dea informaţii. Ioan Urs şi cei doi directori adjuncţi, mai multe doamne dau dovadă de cerbicie şi continuă munca de lămurire a subordonaţilor. A se citi, presiuni incredibile, ameninţări cu dosare, chiar ameninţări de altă natură.

Toţi sunt familişti, au copii şi se gândesc la cei de acasă şi la locul de muncă pe care îl pot pierde într-o secundă. Nu mai are importanţă că în ţara asta sunt legi şi cei ce conduc nu se pot purta ca pe propria lor moşie.

Cu toate acestea, într-un dispreţ suveran faţă de legi, se continuă la APIA operaţiunea „ciocu’ mic”.

Zilele trecute, Urs, deşi este detaşat la Botoşani, a fost în mai multe rânduri în instituţie, după-masa, şi a luat acte, probabil, plase burduşite. Se pare că a început operaţiunea de eliminare a actelor incomode, deşi este greu de distrus totul.

Tragem un semnal de alarmă către DNA, DIICOT, Poliţie că, la APIA Maramureş se scot acte şi nu se ştie ce se mai aduce înapoi. Camerele de supraveghere probabil sunt martore tăcute ale acestor mişcări.

De asemenea, cei doi directori adjuncţi, Brînzei şi Matiaş, doamna Ardelean, jurist şi Radu Botiş, şef centru local Baia Mare, umblă la angajaţi cu lista de susţinere a lui Urs. Ei cred că lista este hotărâtoare ca ministerul Agriculturii să revină asupra detaşării lui Urs la Botoşani. Oamenii sunt ameninţaţi că vor avea de suferit dacă nu semnează. Şi semnează!

În toate centrele locale se fac astfel de liste. În Sighet se ocupă doamna Pali şi cei din jurul ei.

Toate acestea sunt cunoscute la Bucureşti, la minister. Tot zilele trecute un secretar de stat din minister la sunat pe adjunctul Brânzei, spun sursele noastre, şi l-a atenţionat să nu mai facă trafic de influenţă, să nu mai ameninţe oamenii. Dar lucrurile merg în continuare aşa cum doreşte Urs şi Compania. Miza este mare, importantă. Nelegiuirile făcute în toţi anii de când e director Urs, vreo 10 ani şi mai ales nelegiuirile făcute la capitolele investiţii, angajări, situaţii în care Urs răspunde în mod direct.

Pentru contractele de subvenţii acordate celor care sunt în zona de protecţie a lui Urs, se pot invoca semnături ale altor angajaţi. De fapt, în majoritatea acestor cazuri funcţionarii au fost presaţi să dea drumul la dosare, în caz de refuz având de pătimit, de la dosare personale, la mutarea disciplinară sau chiar excluderea din instituţie.

 

Ar trebui verificate contractele realizate de APIA Maramureş cu firma GO Serv din Baia Mare. Potrivit informaţiilor noastre, această firmă participă la toate licitaţiile APIA pe tehnică de calcul, şi le şi câştigă. Se mai spune că de fapt sunt patru sau cinci firme din cadrul GO Serv care participă prin rotaţie sau simultan pentru ca să iasă cine trebuie, adică GO Serv.

Sunt suspiciuni că APIA Maramureş a angajat o firmă de construcţii a unei angajate din cadrul APIA, o firmă care are familia acesteia ca lucrători şi au fost făcute lucrări la Vişeu şi Sighet, Ulmeni.

De verificat anumite angajări făcute de Urs şi Compania.

Un jurist din Primăria Baia Mare care a ajuns în doar un an pe o poziţie importantă cu un salariu incredibil, deşi nu are competenţe în gestiunea fondurilor europene cu un spor de 75%.

Vom reveni!

 

 

Livada Homoroade, peste 500 de hectare, ba la Bihor, ba la Satu Mare, ba la Maramureş, pentru subvenţii

 

Am fost contactaţi de Vasile Pintea, fost director executiv la APIA Satu Mare. Acesta a dorit să ne explice cazul domniei sale, un caz ce la un moment dat se intersectează cu situaţia din Maramureş. Locul comun fiind livada Homorade, din localitatea cu acelaşi nume. Peste 500 de hectare folosite de cei din sistemul mafiot trasnjudeţean pentru obţinerea de subvenţii din fondurile europene.

Am ascultat povestea reală a lui Pintea şi poate vom reveni asupra ei cu toate că întâmplările au avut loc în Satu Mare.

 

„Ultimul an în care un fermier s-a ocupat de livada Homoroade a fost în 2006-2007. De atunci totul a rămas de izbelişte. Terenul este nelucrat şi aşa a rămas în toţi aceşti ani”, ne-a spus Pintea.

 

Acesta a făcut mai multe denunţuri către DNA, Parchet, Poliţie, denunţuri în care explică situaţia lui şi cere luarea de măsuri împotriva celor vinovaţi. O bucăţică din aceste denunţuri se referă la Homoroade, o livadă pe care a preluat-o fermierul maramureşean Dunca din Fereşti. Un caz de fals în acte prin care s-au încasat circa un milion de euro subvenţie.

Iată ce spune Pintea în plângerea penală depusă la DNA.

Menţionăm că livada de la Homoroade, din 2007 încoace a fost în arenda unei persoane fizice din Satu Mare, după care a ajuns la firma Animal Consult din Bihor, iar din 2014 este în arenda lui Dunca din Fereşti. Acest caz l-am precizat în numărul trecut al ziarului nostru, dar acum suntem în măsură să vă prezentăm şi acte legate de subiect.

Facem introducerea cu partea de plângere penală a lui Pintea deoarece în ea apar nume importante pentru politica zonei de nord-vest, ceea ce demonstrează că există o caracatiţă cu tentacule până acolo sus. Probabil se merge dincolo de ministere şi din păcate apar şi nume de procurori, oameni care ar fi trebuit să ancheteze nelegiuirile din APIA.

Ne vom referi la societatea din Bihor.

 

„Societatea comercială ANIMAL Consult SRL pe relaţia Nicolae Lazin (fost secretar de stat MADR) – Zaha Cristian (consilier personal al preşedintelui Consiliului Judeţean Satu Mare ) – GLC CHAMP PROD SRL – Ştef Adrian – Dan Octavian (consilier local Oradea) – Silaghi Ovidiu (deputat, fost ministru) – Agenţia Domeniilor Statului – APIA Bucureşti – Leş Gabriel Beniamin (ex-director detaşat APIA Satu Mare, actualmente secretar de stat Mapn la comanda lui Govor Mircea), prejudiciul total estimativ în dauna bugetului UE, bugetului ADS, bugetului local al primăriei Homoroade şi persoanelor fizice fiind de aproximativ 1 milion de euro;

b. favorizarea a aproximativ 64 de unităţi administrativ-teritoriale de pe raza judeţului Bihor care pe baza de fals în declaraţii au solicitat plata unică pe suprafaţă pentru suprafeţe de păşuni comunale, pentru care acestea ca entităţi juridice nu desfăşurau activităţi de exploataţie agricolă, (nici nu aveau personal) cu prejudiciu în dauna bugetului UE cu sume imense de zeci de milioane de euro pentru perioada 2012-2013.

La începutul anului 2012, aflându-mă la o întâlnire de informare instituţională cu fermierii din zona comunei Homoroade, judeţul Satu Mare, am fost interpelat de către cetăţeni cu privire la solicitarea şi obţinerea de subvenţii pentru ferma pomicolă Homoroade pentru o suprafaţă de aproximativ 600 ha, administrată de către Animal Consult SRL Bihor în baza unui contract de arendare/concesiune, încheiat cu Agenţia Domeniilor Statului.

Această suprafaţă pomicolă, în realitate, nu mai este întreţinută, fiind în paragină încă de la sfârşitul anului 2007, ultimul fermier care a lucrat suprafaţa pomicolă viabilă, obţinând fructe fiind domnul GÂLE VASILE.

La întoarcerea la Centrul Judeţean APIA Satu Mare am solicitat şefului serviciului IACS, dl. Şereş Mihai, să studieze sistemul informatic dacă la APIA Satu Mare s-a depus cerere de plată subvenţie pentru suprafaţa fermei pomicole Homoroade.

Astfel am aflat că la nivelul Centului Judeţean APIA Satu Mare nu s-a depus nicio cerere de plată subvenţie, însă la Centrul local Salonta din cadrul APIA Bihor figurează depunerea cererii de plată subvenţie de către SC Animal Consult SRL Bihor pentru o suprafaţă de cca. 600 de hectare în localitatea Homoroade jud. Satu Mare.

 

Ulterior, urmare a sesizării cetăţenilor revoltaţi, am dispus efectuarea unui control preliminar de către consilieri din cadrul Serviciului controale pe teren, care au constatat că, suprafaţa pentru care s-au obţinut subvenţii nu îndeplineşte condiţiile de eligibilitate, înştiinţându-se APIA Bihor şi APIA Bucureşti (dl. Benu Dorel Gheorghe). Toată suprafaţa pomicolă este cu vegetaţie crescută, mărăcini, impropriu desfăşurării unei activităţi agricole”, se arată în denunţul penal al lui Pintea.

 

Mai departe, lucruri la fel de interesante, lucruri cu politicieni ce se învârt în jurul livezii de la Homoroade.

 

„La una dintre întâlnirile avute în biroul meu din cadrul APIA Satu Mare, în toamna anului 2012, domnul Zaha Cristian mi-a solicitat să retrag plângerea penală aflată la IPJ Satu Mare deoarece în această afacere cu subvenţii sunt implicate persoane importante care merg până la vârful partidului politic fostul PNL condus de grupul Ştef Adrian - Ovidiu Silaghi, în caz contrar voi suporta consecinţele unor controale din partea MADR… Am refuzat!

După cum reiese şi de pe portalul Camerei Deputaţilor, domnul deputat Ovidiu Silaghi a manifestat un interes sporit faţă de plantaţia pomicolă de la Homoroade, deoarece la adresa mea a efectuat de mai multe ori interpelări parlamentare cu scopul de a mă îndepărta din funcţie şi nu cumva să interacţionez cu grupul mafiot.

Doamnă procuror, la data întocmirii prezentei, plantaţia pomicolă (Homoroade n.red.) nu mai există, nu este viabilă şi se obţin fonduri europene cu titlu de subvenţie prin PF Dunca Vasile din satul Fereşti, comuna Giuleşti, Maramureş, care a depus la APIA Maramureş, de data aceasta, cerere de plată unică pe suprafaţa pentru 2015. Se pune întrebarea de unde cunoaşte un biet fermier dintr-un sat din Maramureş de cele 600 hectare aflate în proprietatea ADS, iar pomi fructiferi viabili nu mai există”, se arată în denunţul penal.

 

Am făcut această incursiune în denunţul lui Pintea pentru a demonstra că Dunca a semnat contract de arendă în 2014 pe un teren de peste 500 de hectare, iar cu ce a mai avut în Suceava şi Maramureş a făcut peste 1000 de hectare, suprafaţă pentru care a primit subvenţii din bani europeni, circa un milion de euro.

De asemenea, am dorit să scoatem în evidenţă faptul că sistemul mafiot funcţionează în judeţ, între judeţe şi aşa mai departe cu ramificaţii la politicieni şi spre administraţiile locale, judeţene şi centrale. 

Se pune întrebarea ce interes are Urs să trimită spre plată terenuri neviabile, cu mărăcini, pentru a se încasa sume uriaşe de bani.

Se pune întrebarea cât din aceste sume revin celor care aprobă şi câţi bani se duc în sus, pe filieră, pentru ca nimeni să nu cerceteze, să nu verifice!

 

 

„La data întocmirii prezentei, plantaţia pomicolă (Homoroade n.red.) nu mai există, nu este viabilă şi se obţin fonduri europene cu titlu de subvenţie prin PF Dunca Vasile din satul Fereşti, comuna Giuleşti, Maramureş, care a depus la APIA Maramureş, de data aceasta, cerere de plată unică pe suprafaţa pentru 2015. Se pune întrebarea de unde cunoaşte un biet fermier dintr-un sat din Maramureş de cele 600 hectare aflate în proprietatea ADS, iar pomi fructiferi viabili nu mai există”, se arată în denunţul penal.

Comentariile celorlalți

Fermierul nordic pe 31.08.2016 la 17:14
Noi fermierii pierdem zile multe pe la Apia iar unii băieți desteapti i-au bani si nu fac nimic

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.