• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 26 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 14 Octombrie , 2016

În aşteptarea rectificării

În lipsa unei rectificări bugetare, bugetele locale şi cel judeţean au ajuns la fundul sacului. Pe de o parte, instituţii din subordinea CJ Maramureş, cum ar fi DGASPC Maramureş, nu au bani de salarii pe luna viitoare, iar pe de altă parte, primarii aşteaptă rectificarea bugetară ca să acopere lucrările executate şi finanţate prin programele guvernamentale.

 

 

Toamna se numără găurile din bugete.  În lipsa rectificării bugetare de toamnă, care se lasă aşteptată şi din cauza presiunii financiare a implementării unor proiecte, bugetele din Maramureş sunt secătuite.

Problema cea mai alarmată se înregistrează la nivelul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Maramureş, unde salariile pe luna viitoare sunt puse sub semnul întrebării. Problema a fost sesizată public şi de preşedintele CJ Maramureş, Gabriel Zetea, şi a fost discutată şi în cadrul şedinţei de Consiliu Judeţean. Dacă banii de la Guvern nu vin, Consiliul Judeţean Maramureş va fi obligat să acopere aceste fonduri, care se ridică la milioane bune, asta deşi respectiva activitate trebuie finanţată de guvern, şi nu de autorităţile locale: „O sumă foarte mare, pe care Consiliul Judeţean Maramureş nu o are, dar am transmis toate adresele, am făcut toate diligenţele către Guvern. Niciodată nu s-a întâmplat, Doamne-fereşte, ca Guvernul să lase autorităţile locale atât de descoperite. De aceea, sunt convins că vor înţelege şi la Ministerul Finanţelor, şi la Ministerul Dezvoltării, să pună aceste sume la rectificarea care, dacă nu va fi în această lună, măcar în luna noiembrie, astfel încât să beneficiem la începutul lui decembrie de acei bani”, a precizat preşedintele CJ Maramureş, Gabriel Zetea.

 

Presiunea financiară de la nivelul CJ Maramureş e cu atât mai mare cu cât instituţia finanţează din bugetul propriu şi din creditul contractat lucrările la proiectul „Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Maramureş”, până când va fi semnat contractul de fazare a lucrărilor şi vor putea fi depuse cereri de rambursare pentru sumele cheltuite: „Nu am avut contract de finanţare de la începutul anului şi îl vom semna, se pare, doar în finalul acestei luni, urmând ca apoi să depunem cererile de rambursare a banilor, să ne intre banii înapoi, în bugetul Consiliului Judeţean. Dar până atunci, noi a trebuit să suportăm toate aceste cheltuieli din banii noştri, din banii proprii ai Consiliului Judeţean. Şi vorbim de sume foarte mari, greu de finanţat de către o singură instituţie. Deci, până nu semnăm acel contract, efectiv nu mai există lichidităţi mari, la nivelul Consiliului Judeţean, ca să asigure sume cu care, de exemplu, Direcţia pentru Protecţia Copilului – instituţia – este descoperită”, a mai spus Zetea.

 

Întârzierea rectificării blochează şi programele guvernamentale. Primarii au contractat lucrări conform contractelor de finanţare cu Ministerul Dezvoltării, iar acum sunt puşi în situaţia ciudată în care nu pot plăti constructorii, riscând litigii şi chiar blocarea conturilor.

Vasile Boitor, primarul comunei Asuaju de Sus spune că: „Avem lucrări făcute pe care nu le putem plăti, contractate prin programul guvernamental aprobat prin Ordonanţa 28. Am trimis situaţia de lucrări până în 23 septembrie, cum ne-au cerut cei de la Minister şi au zis că li s-au terminat banii şi cel puţin pe anul acesta s-au sistat plăţile. Situaţiile depuse de noi se ridică la vreo 15 miliarde, ar fi trebuit plătite în decurs de 2 săptămâni, dar acest lucru nu s-a întâmplat. Am depus o situaţie de lucrări şi în august, şi nici acolo nu am primit banii. Sunt lucrări executate anul acesta, conform contractului cu Ministerul Dezvoltării. Am vorbit la Bucureşti şi ne-au spus că nu sunt bani, poate doar la rectificare. Dacă va fi rectificare, se vor da numai pentru situaţiile care s-au depus până în 23 septembrie, după 23 încolo normal că nu se vor mai da, dar măcar astea dacă le-am primi. Se creează blocaje şi se poate ajunge la situaţii în care constructorii te dau în judecată”.

 

 

Dumitru Dumuţa, administratorul public al judeţului explică:

 

„Programul Naţional de Dezvoltare Locală alocă, la începutul anului, o sumă, şi funcţionează pe criteriul „primul venit, primul servit”. Se angajează lucrări mai mari decât suma respectivă în ideea că nu vor fi realizate toate sau nu vor fi realizate în timp. La nivel naţional, s-a epuizat suma necesară, e probabil ca la rectificarea din această toamnă să se realimenteze fondul respectiv. Depinde cum te înţelegi şi cu constructorul, dacă e de acord să lucreze cu acest risc al neplăţii facturilor, e ok, dacă nu, într-adevăr, se poate ajunge la litigii, care pot ajunge şi la blocări de conturi”.

 

„DGASPC are probleme cu asigurarea fondurilor de plată a salariilor, dar aceste probleme, dacă nu se vor rezolva până în noiembrie, ziua de salariu cred că e 9 sau 10 la ei, atunci va asigura Consiliul Judeţean din bugetul propriu fondurile pentru plata salariilor, cu toate că fondurile DGASPC se asigură, în proporţie de 80%, din bugetul de stat. Este o problemă de stat, şi nu una locală. Direcţia are nevoie, să spunem, de 10 milioane de lei, printr-o rectificare, CJ îşi majorează o altă cheltuială şi, când vine rectificarea, îşi reîntregeşte veniturile.

Şi bugetul judeţului este afectat, pentru că nereuşind să semnăm contractul de fazare pentru Managementul Deşeurilor, toţi banii care se plătesc pe lucrări se plătesc din bugetul propriu şi din credit, bani care ni se vor întoarce după ce se va semna contractul de fazare.

Problema este să semnăm cât mai repede acest contract, ca să nu mai fie nevoie să tragem din credit, pentru că sunt sume purtătoare de dobânzi”.

Dumitru Dumuţa, administratorul public al judeţului Maramureş

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.