• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 19 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 23 Iunie , 2017

Impozitul specific: Firmele cu afaceri între 100.001 și 500.000 de euro în 2016 vor trece înapoi la impozit „micro”

Totuși, un proiect de act normativ aflat azi pe masa deputaților stabilește ca impozitul „micro” să fie aplicat și de firmele din HoReCa (hoteluri, restaurante, catering) ce au avut în 2016 afaceri cuprinse între 100.001 și 500.000 de euro, ceea ce înseamnă că acestea vor fi nevoite să își modifice sistemul de impozitare, începând cu luna următoare intrării în vigoare a noului document.
Noi modificări la Codul fiscal sunt prevăzute într-un proiect de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 3/2017, do­cu­ment ce a trecut de senatori în fe­bruarie 2017 și care astăzi figurea­ză pe ordinea de zi a Camerei Depu­ta­ților, ca For decizional. Astfel, dacă va primi azi votul favorabil al depu­ta­ților, proiectul de act normativ va mai avea nevoie de semnătura preșe­dintelui Iohannis pentru a se aplica.

În forma înscrisă pe ordinea de zi a Plenului, propunerea legislativă adu­ce noi modificări importante Codului fiscal, fiind vizate și regulile de înca­drare la impozit „micro” sau impozit specific, introdus de anul acesta în legislație pentru firmele din sectorul turistic, restaurante şi alimentaţie publică ce desfășoară efectiv acti­vități în domeniul HoReCa.
Concret, potrivit documentului citat, și firmele care au avut în 2016 afa­ceri cuprinse între 100.001 și 500.000 de euro vor aplica impozitul „micro”, chiar dacă desfășoară efectiv activi­tăți vizate de impozitul specific.

„Persoanele juridice române care intră sub incidența Legii nr. 170/ 2016 (legea impozitului specific, n. red.), și care la data de 31 decembrie 2016 au realizat venituri cuprinse între 100.001 euro - 500.000 euro, in­clusiv, îndeplinind și celelalte condiții prevăzute la art. 47 alin. (1) (pentru încadrarea la impozitul «mi­cro», n .red.), sunt obligate la plata impozitului reglementat de prezentul titlu (impozit pe veniturile microîntreprinderilor, n .red.) începând cu luna următoare intrării în vigoare a acestor prevederi, urmând a comunica organelor fiscale teritoriale modificarea sistemului de impunere, (...), până la data de 25 a lunii următoare intrării în vigoare a acestor prevederi, inclusiv”, scrie în proiectul de lege discutat azi de deputați.
Astfel, firmele în cauză ar urma să declare și să achite, până la 25 a lunii urmă­toare intrării în vigoare a documentului, impozitul specific aferent pe­rioadei cuprinse între 1 ianuarie 2017 și finalul lunii intrării în vigoa­re a noilor prevederi, prin împărțirea impozitului specific anual la 365 zile și înmulțirea cu numărul de zile afe­rent perioadei respective.
Apoi, vor fi nevoite să își modifice siste­mul de impunere, trecând la apli­carea impozitului pe veniturile mi­croîntreprinderilor, cel care va avea prioritate, va prevala în fața im­pozitului specific.

 

 

Potrivit prevederilor în vigoare la acest moment, clarificate prin normele de aplicare la Codul fiscal, firmele din domeniul cazării și cel al alimentației publice aplică impozitul „micro” dacă au avut în 2016 venituri mai mici de 100.000 de euro. În schimb, de îndată ce noile regle­mentări vor intra în vigoare, preve­derea va fi extinsă și pentru firmele din HoReCa cu cifră ce au înregistrat anul trecut o cifră de afaceri care să nu fi depășit 500.000 de euro.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.