• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 17 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 23 Septembrie , 2013

Impozitul forfetar, reloaded

De la 1 ianuarie 2014 modul de impozitare ar putea fi modificat pentru câteva categorii de contribuabili. Prevederea este cuprinsă într-un proiect de lege ce modifică şi completează Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, lansat în dezbatere publică de Ministerul de Finanţe pe pagina proprie de internet.

 
 
 

Potrivit unui proiect de lege, de la începutul anului viitor vor fi obligaţi să plătească impozitul forfetar contribuabilii persoane juridice care la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:

- desfăşoară activităţi principale în domeniile serviciilor de cazare şi alimentaţie publică - hoteluri, pensiuni, restaurante, baruri – cafenele, precum şi în domeniul întreţinerea şi repararea autovehiculelor;

- au realizat o cifră de afaceri anuală netă de până la 50 milioane euro, echivalent în lei, sau deţin active totale care nu depăşesc echivalentul în lei a 43 milioane euro, conform ultimei situaţii financiare aprobate;

- au un număr mediu anual de salariaţi mai mic de 250 şi nu se află în dizolvare, potrivit legii.

 

În plus, IMM-urile vor plăti impozitul forfetar doar dacă ponderea veniturilor obţinute în anul precedent din desfăşurarea activităţilor cu codurile CAEN vizate în total venituri este de peste 70%.

 

Pentru a determina această pondere, contribuabilii scad din totalul veniturilor costurile stocurilor de produse, cele ale serviciilor în curs de execuţie, cele din producţia de imobilizări corporale şi necorporale, cele din subvenţii, cele din provizioane şi ajustări pentru depreciere sau pierdere de valoare, cele din restituirea sau anularea unor dobânzi şi/sau penalităţi de întârziere, care au fost cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil, cele din despăgubiri, de la societăţile de asigurare/ reasigurare, pentru pagubele produse bunurilor de natura stocurilor sau a activelor corporale proprii şi cele aferente reducerilor comerciale acordate.

Potrivit proiectului legislativ, impozitul forfetar va fi plătit şi de persoanele juridice române care se înfiinţează în cursul anului, inclusiv contribuabilii care apar după reorganizări ale altor companii, şi îndeplinesc condiţiile menţionate. De asemenea, contribuabilii care devin inactivi temporar vor reveni la plata impozitului forfetar, odată cu reluarea activităţii.

 

Persoanele juridice române nu mai plătesc impozitul forfetar începând cu anul fiscal următor anului în care nu mai îndeplinesc una dintre condiţiile menţionate.

 

În cazul unui contribuabil care îşi încetează activitatea în cursul anului, perioada impozabilă este cea din an în care persoana juridică a existat, conform actului legislativ propus.

Impozitul forfetar este unul anual, iar declararea şi plata acestuia se va efectua trimestrial până la data de 25 inclusiv a lunii următoare trimestrului pentru care se datorează impozitul.

 

Contribuabilii care încetează să existe în cursul anului au obligaţia de a declara şi plăti impozitul forfetar până la data încheierii perioadei impozabile, potrivit legii, luând în calcul, dacă este cazul, şi impozitul forfetar declarat şi plătit în trimestrele anterioare, potrivit proiectului de lege.

 
 

Formula de calcul a impozitului forfetar în cazul activităţilor de întreţinere şi reparare a autovehiculelor este următoarea:

impozit forfetar anual/unitate = 12*(s*A+z*A+t*A+m*A+v*A).

 
unde:

12 - numărul de luni

s - coeficientul activităţii de spălătorie auto

z – coeficientul activităţii de vopsitorie

t – coeficientul activităţii de tinichigerie

m – coeficientul activităţii de mecanică şi ITP

v – coeficientul activităţii de vulcanizare

A – suprafaţa în care se desfăşoară activitatea, în mp.

 

Pentru restaurante, catering, baruri, cafenele şi alte activităţi de alimentaţie, precum şi de servire a băuturilor, impozitarea forfetară se va face după formula:

impozit forfetar anual/unitate = k*(x +y*q)*z.

 
unde:

k - 1.400, valoarea impozitului standard, în lei

x - variabilă în funcţie de rangul localităţii

y – variabilă în funcţie de suprafaţa utilă a locaţiei

z – coeficientul de sezonalitate

q – 0,8 coeficientul de ajustare pentru spaţiu tehnic.

 

În cazul barurilor şi cafenelelor:

k - 900 de lei
q - 0,9.
 

La hoteluri, pensiuni, campinguri, tabere şi alte servicii de cazare, în impozitul forfetar anual per unitate se ia în calcul doar valoarea impozitului standard, în lei, şi numărul de locuri de cazare pe unitate.

 
 

Schimbări preconizate

 

A. Titlul I „Dispoziţii generale”

 

Pentru corelare cu dispoziţiile nou introduse la titlul IV2 „Impozitul forfetar”, se introduce aceasta categorie de impozit in lista impozitelor reglementate de Codul fiscal.

 

B. Titlul II „Impozit pe profit”

 

Pentru corelare cu dispoziţiile nou introduse la titlul IV2 „Impozitul forfetar”, se introduc:

- dispoziţii de eliminare a persoanelor juridice care aplica impozitul forfetar din categoria contribuabililor plătitori de impozit pe profit;

- reguli de stabilire a perioadei de recuperare a pierderii fiscale in situaţia in care contribuabilul a avut ani fiscali in care a plătit impozit forfetar;

- reguli pentru aplicarea sistemului de plata anuala cu plăţi anticipate a impozitului pe profit in cazul contribuabililor care au fost plătitori de impozit forfetar.

 

C. Titlul IV1 „Impozitul pe veniturile microîntreprinderilor”

 

Pentru corelare cu dispoziţiile nou introduse la titlul IV2 „Impozitul forfetar”, se introduc dispoziţii de eliminare a persoanelor juridice care aplica impozitul forfetar din categoria contribuabililor plătitori de impozit pe veniturile microîntreprinderilor.

 

D. Titlul IV2 „Impozitul forfetar”

 

Se instituie un nou sistem de impozitare pentru persoanele juridice române din sectorul întreţinerii şi reparării autovehiculelor, turistic, restaurante si alimentaţie publica ale cărui elemente principale sunt contribuabili:

- persoane juridice române care desfăşoară activităţi principale în domeniile serviciilor de cazare şi alimentaţie publica: hoteluri, pensiuni,restaurante, baruri – cafenele – coduri CAEN: 5510, 5520, 5530, 5590, 5610, 5621, 5629 si 5630 si in domeniul întreţinerea şi repararea autovehiculelor (cod CAEN: 4520);

- au realizat o cifră de afaceri anuală netă de până la 50 milioane euro, echivalent in lei, sau deţin active totale care nu depăşesc echivalentul in lei a 43 milioane euro, conform ultimei situaţii financiare aprobate;

-  ponderea veniturilor obţinute în anul precedent din desfăşurarea activităţilor cu codurile CAEN vizate in total venituri, este de peste 70%;

- au un număr mediu anual de salariaţi mai mic de 250; nu se afla in dizolvare, potrivit legii.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.