• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 16 Iunie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 28 Martie , 2022

Importanța apei în satul tradițional din Maramureș

La Școala Gimnazială „Avram Iancu” din Baia Mare a avut loc o manifestare interesantă, susținută de muzeografii Muzeului de Etnografie și Artă Populară din Baia Mare.  În biblioteca școlii, elevii au ascultat legende și obiceiuri din lumea satului. Expunerile muzeografilor băimăreni s-au bucurat de un interes deosebit, ele fiind făcute cu măiestrie și cu multe exemple. S-au folosit, totodată, imagini cu exponatele muzeului.

Viorica Telcian, bibliotecarul documentarist al școlii, a vorbit despre manifestare.  „Am făcut, în cadrul activității, o incursiune în lumea satului de odinioară, împreună cu elevii clasei a VI-a A (prof. Cornel Faur) și patru elevi de la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă, însoțiți de prof. Rozica Matei, spre a descoperi importanța apei în satul tradițional, realizând o paralelă cu utilitatea ei în viața de zi cu zi. Ne-au condus pașii pe aripi de legende, tradiții, credințe, vise, superstiții din lumea sacră a satului Gabriela Filip și Oana Teremtuș, muzeografi la Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară, evidențiind felul în care oamenii din sate utilizau apa în gospodărie sau cu ocazia anumitor evenimente din viață: botez, nuntă, Paști etc. Am fost purtați ușor și pe tărâmuri de poveste pentru a înțelege semnificația apei vii și a apei moarte, adesea întâlnite în poveștile românești. S-au îmbinat, într-un mod fericit, cunoștințe științifice despre anumite fenomene meteorologice care se repetă anual - explicate de domnul profesor de geografie - cu interesante credințe arhaice - povestite de către doamnele muzeograf - privind aceste fenomene ce aveau loc în preajma unor sărbători religioase, de Bobotează sau Sfântul Ilie, cel care aducea ploi cu fulgere și tunete.
Ni s-au prezentat, totodată, câteva imagini cu obiecte din patrimoniul muzeului, utilizate în vechime pentru a păstra apa, vasele pentru băut apă sau pentru spălat rufe.
La final, elevii au fost provocați să elaboreze o lucrare – compunere sau desen - în care să pună în valoare cunoștințele acumulate în cursul activității”, a spus Viorica Telcian.
 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.