• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 16 Iunie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 28 Martie , 2022

Ilie Tudorel și Constantin Brâncuși, la Biblioteca Județeană „Petre Dulfu”

S-au aniversat 65 de ani de la trecerea în eternitate a marelui artist român, cel care este considerat „părintele artei moderne”.  În cadrul expoziției, intitulată „BRÂNCUȘI - Pași spre infinit”, s-a putut viziona și filmul „BRÂNCUȘI-fotograful”, prezentat de Ilie Tudorel și realizat de Corina Șandor-Martin. Această manifestare vine după o perioadă îndelungată de pandemie, iar holul mare al Bibliotecii
s-a dovedit a fi locul perfect pentru reluarea activității expoziționale a artistului-fotograf din Baia Mare.

Moderatorul manifestării a fost dr. Florian Roatiș. Chiar dacă măsurile restrictive s-au ridicat, manifestarea a avut loc cu un număr limitat de vizitatori, fiind prezenți prieteni și specialiști ai Bibliotecii. Tot în cadrul vernisajului, a fost prezentată o revistă dedicată marelui Constantin Brâncuși.

Expoziția personală de artă fotografică itinerantă se desfășoară sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO şi face parte din programul cultural „România din inimile noastre”, coordonator: dr. Teodor Ardelean.
„Ne-a adunat, sub semnul Constantin Brâncuşi, Tudorel Ilie. Vedem aici o parte din expoziția gândită de Tudorel Ilie în urmă cu doi ani şi jumătate. În această publicație, Tudorel Ilie ne arată cum s-a apropiat de arta fotografică Constantin Brâncuşi. Piesa de rezistență este prezentarea ansamblului monumental Calea Eroilor din Târgu Jiu. Veţi găsi şi lista celor 47 de opere de artă expuse”, a spus în prezentarea sa dr. Florian Roatiş.

Din revista foarte interesantă, realizată de artistul fotograf băimărean, aflăm că Brâncuşi a început să înveţe tainele fotografiei în anul 1905, iar apoi de la marele fotograf Ray Man, cu care se împriete­nise. Brâncuşi a ajuns să stă­­pâ­nească de la A la Z tehnica fo­to­grafică a acelei perioade. „Deşi sunt un mare admirator al lui Brâncuşi-sculptorul, având ocazia de a vedea o parte dintre sculpturile sale şi citind multe cărţi despre marele artist, am început să descopăr mai multe despre Brâncuşi-fotograful, abia după ce am avut surpriza de a vedea, pe viu, aparatul de fotografiat Eastman-Kodak No 3 (producţie 1902), care i-a aparţinut lui Constantin Brâncuşi. Cu acest aparat artistul a fotografiat la Târgu Jiu etapele edi­ficării Ansamblului Monumental «Calea Eroilor», în perioada 1937-1938… Pornind de la acest aparat de fotografiat, am început să lucrez la proiectul cultural dedicat lui Brân­­cuşi-foto­graful, care a prins contur sub forma expoziției de artă fotografică «Brâncuşi – Calea nesfârşită a luminii»”, a spus Ilie Tudorel.

Artistul a mers mai departe în demersul său cultural ce îl are în prim-plan pe Brâncuși şi a adus în atenţia publicului marile opere de artă ale sculptorului.  Fotografiile au fost realizate în decursul anilor. De data aceasta, Tudorel Ilie evidențiază adevărata denumire a operelor sculptorului din Târgu Jiu. Se pot  găsi în revistă detalii despre „Masa apostolilor neamului (Masa Tăcerii)”,  Aleea Scaunelor, „Monumentul întregirii neamului (Poarta Sărutului)”, „Coloana sacrificiului infinit (Coloana Infinitului)”. De asemenea, în publicația prezentată, se regăsesc titlurile lucrărilor din expoziția lui Tudorel Ilie închinată lui Constantin Brâncuşi, fotografiile acestora, dar şi discursurile specialiștilor de la vernisajul de lansare a expoziției itinerante de artă fotografică „Brâncuși – Calea nesfârșită a luminii”.
Ilie Tudorel a mai spus că această expoziție va merge, în cursul acestui an, dacă situația sanitară și cea din Ucraina o va permite, în Turcia.
 
 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.