• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 13 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 28 Februarie , 2014

Iazurile de decantare, principala problemă de mediu a României

Problema iazurilor de decantare, împrăştiate prin ţară, începe să fie piatra de moară românească în zona protecţiei mediului. Ţările din UE au o politică strictă cu privire la măsurile ce trebuie luate pentru a limita sau elimina efectele nefaste ale poluării generate de iazuri de decantare şi depozite de steril. În perioada comunistă nu existau preocupări legate de aceste aspecte. Au fost amplasate iazurile după nevoile unei economii ce a lucrat haotic, cel puţin în acest domeniu.

 

Acum se plăteşte preţul unei proaste gestionări a procesului industrial minier, cu tot ce înseamnă acesta. Mediul a început să se revolte, iar oamenii sunt tot mai conştienţi că trebuie luate măsuri potrivite pentru a se repara ce se mai poate. 

Comisia Europeană a transmis României două avize motivate prin care anunţă declanşarea procedurii de infringement din cauza unor grave probleme de mediu semnalate pe teritoriul ţării noastre, oferind un termen de graţie de două luni pentru remedierea situaţiei şi avertizând că, în caz contrar, se va adresa Curţii de Justiţie a UE.

 

Problemele la care se referă CE privesc 19 depozite de deşeuri şi 2 iazuri de decantare din exploatările miniere situate în Moldova Nouă, care pun în pericol mediul şi sănătatea cetăţenilor.

Comisia Europeană îndeamnă România să ia măsuri corespunzătoare în privinţa depozitelor ilegale de deşeuri şi să cureţe iazurile de decantare, de asemenea este preocupată de faptul că ţara noastră nu îşi protejează cetăţenii de efectele gestionării deficitare a deşeurilor.

„În pofida avertismentelor anterioare, cele mai recente informaţii de care dispune Comisia indică faptul că 19 depozite de deşeuri din România funcţionează încă fără a respecta legislaţia UE privind deşeurile şi depozitele de deşeuri, ceea ce reprezintă un risc grav pentru sănătatea umană şi pentru mediu”, se arată în a comunicatul CE.

 

„Pentru a stimula România să îşi accelereze acţiunile în acest domeniu, a fost trimis un aviz motivat prin care se cere să fie remediată cât mai repede situaţia.

Un al doilea aviz a fost trimis României pentru a-i solicita curăţarea a două iazuri de decantare din exploatările miniere de cupru şi zinc din Moldova Nouă. Iazurile de decantare sunt o sursă majoră de pulberi toxice, care au consecinţe semnificative asupra sănătăţii umane şi asupra mediului. Comisia este preocupată de faptul că România nu a luat măsurile necesare pentru a controla emisiile şi pentru a preveni abandonarea siturilor. Comisia a iniţiat în privinţa acestor aspecte proceduri în constatarea neîndeplinirii obligaţiilor, în octombrie 2012.

Autorităţile române au raportat cu privire la progresele înregistrate, însă obiectivele nu au fost încă îndeplinite, iar grava problemă a pulberilor toxice persistă”, se arată în documentul CE cu precizarea că, în cazul în care România nu acţionează în termen de două luni, Comisia poate sesiza cauza Curţii de Justiţie a UE.

Iazul de decantare a apelor de mină Tăuşani - Boşneag, aparţinând SC Moldomin SA Moldova Nouă, situat în interiorul Parcului Natural Porţile de Fier, „este un caz relevant, fiind un depozit poluator de deşeuri miniere, avându-se în vedere amploarea fenomenului de poluare în zonele limitrofe acestuia. Sursa majoră de poluare în cazul acestui depozit o constituie particulele fine de deşeuri miniere rezultate în urma prelucrării minereului de cupru. 

Iazul de decantare a apelor de mină Tăuşani - Boşneag este amplasat pe malul stâng al Dunării, pe teritoriul oraşului Moldova Nouă, între localităţile Moldova Veche şi Coronini, în apropierea zonei umede Ostrovul Moldova Veche din Parcul Natural Porţile de Fier. În urma decantării apelor provenite de la uzina de preparare a cuprului şi a evaporării ulterioare a acestor ape, o suprafaţă de 150 ha este acoperită de pulberi fine, cu o grosime medie de 1,50 m. De menţionat că într-o situaţie asemănătoare de află şi zona Baia Mare, puternic poluată de iazurile de decantare amplasate în şi împrejurul oraşului.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.