• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 27 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 4 Aprilie , 2014

„Hristos trăieşte în mine”

La iniţiativa părintelui patriarh Daniel, la şedinţa din 29 octombrie 2012, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat ca anul 2014 să fie declarat Anul omagial Euharistic, al Sfintei Spovedanii şi Sfintei Împărtăşanii şi Anul comemorativ al Sfinţilor Martiri Brâncoveni în Patriarhia Română. În cadrul manifestărilor organizate pe parcursul Anului Omagial la nivel de Patriarhie se află şi Concursul Naţional de mini-proiecte duhovniceşti la nivelul fiecărei parohii.

 
 
 
 

Titlul general este „Sfânta Euharistie-Lumina vieţii creştine” şi se adresează preoţilor, copiilor şi profesorilor implicaţi în Programul catehistic „Hristos împărtăşit copiilor” şi urmăreşte să-i educe pe copii în ceea ce priveşte participarea acestora la Sfânta Liturghie şi la lucrarea filantropică a bisericii, să cunoască reţete culinare de post, iar cea mai bună reţetă de post să fie publicată în cotidianele Patriarhiei Române, să înveţe cum să se spovedească şi de ce trebuie să ne împărtăşim.

 

Scopul proiectului este de a cultiva dragostea faţă de Biserică şi Sfânta Liturghie, de a-i educa pe copii, în sensul respectării valorilor tradiţionale şi afirmării propriei identităţi religioase în contextul unei lumi seculare şi secularizante, a cunoaşterii sensului Sfintei Euharistii. Pregătirea pentru spovedanie şi fapte bune precum şi implicaţii extinse în comunitate şi viaţa personală sunt de asemenea definitorii în acest concurs.

 

În ceea ce priveşte Parohia Ortodoxă Dumbrăviţa, s-a înscris în acest program naţional cu mini-proiectul „Hristos trăieşte în mine”, gândit şi implementat de părintele Ciocotişan Bogdan împreună cu o echipă de 8 fete, care participă la ora de religie de la biserică, din fiecare duminică.

 

Sâmbătă, 21 martie, părintele, împreună cu echipa de fete, au cumpărat produsele de post necesare pentru pregătirea preparatelor şi a prescurei, au mers împreună la doamna Sălişcan Veronica, o femeie credincioasă din parohie, care face prescura pentru Sfânta Liturghie. Acasă la această destoinică gospodină au învăţat să facă mâncare de post, gătind sarmale de post, prăjituri, prescură pentru împărtăşanie, apoi au dus aceste produse la una dintre văduvele din sat, iar prescurele au fost aduse la Biserică, au fost binecuvântate de preot la Sfântul altar şi din ele s-au făcut pomeniri pentru Sfânta Liturghie.

 

Prin această acţiune, copiii au fost implicaţi şi fizic, material şi spiritual. S-a putut realiza o documentaţie care a fost depusă la sectorul Teologic Educaţional a Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului. Reţeta de post cu care se mândresc dumbrăvicenii este o prăjitură de post mai specială, a cărei reţetă a fost transmisă tinerelor de doamna Veronica Sălişcan, cu care speră să câştige concursul. Concursul este realizat pe mai multe etape: Protopopiat, Episcopie, Patriarhie.

 

Părintele Ciocotişan le mulţumeşte tinerelor şi doamnei Sălişcan şi declară că a fost o zi relaxantă, plăcută şi foarte constructivă şi educativă. 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.