• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 09 Decembrie 2021

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 21 Mai , 2021

Hramul Mănăstirii Ieud

Duminică, 16 mai 2021, Duminica Mironosiţelor, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, s-a aflat în mijlocul credincioşilor de pe Valea Izei, care au venit la hramul Mănăstirii din vestita localitate Ieud, stareţă stavrofora Mihaela Popan, ca să se roage împreună cu Întâistătătorul locului şi soborul slujitor.

 

Sfânta Liturghie Arhierească
 

De o primire deosebit de fru­moasă, cu multă bucurie, a avut parte Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin, venind în întâm­pi­nare, în dangăt de clopot, copii, tineri şi tinere, credincioşi adulţi, toţi îmbrăcaţi în frumoase costume populare specifice acestei zone, în frunte cu primarul comu­nei Ieud, Nicolae Traian David, o localitate atât de mare încât formează singură o comună în care se află trei parohii ortodoxe.
Sobor ales de preoţi a onorat invitaţia maicii stareţe de a veni să se roage împreună cu Prea­sfin­ţitul Părinte Episcop Iustin la această sărbătoare deosebită închinată femeilor creştine. A fost alcătuit din Arhim. dr. Casian Filip, consilier eparhial social-filantropic şi misionar şi mare eclasiarh al Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, Pr. Mihai Chira, protopopul Vişeului, Protos. So­fronie Perţa, stareţul Mănăstirii „Sfântul Ilie” Dragomireşti, Pr. Călin Vlad, secretarul proto­popesc, Pr. Dinu Horaţiu Brici, paroh în Ieud, Pr. Vasile Cosma, paroh în Rozavlea Centru, Pr. Anin Coste, paroh în Rozavlea Şesu Mănăstirii, Pr. George Magdău, paroh în Şieu, Pr. Vasile Brendea, paroh în Ieud Plopşor, Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. Ionuţ Todorca, consilier eparhial cultural-teologic, Arhid. Vlad Ver­deş, inspector eparhial pentru catehizarea tineretului, Diac. Lucian Burnar, secretar eparhial, preoţi din parohiile din jur.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul Psaltic „Theologos” al Episcopiei Mara­mureşului şi Sătmarului, condus de Arhid. prof. drd. Adrian Dobreanu, iar la chinonic au cântat diaconii slujitori şi o interpretă locală.
În ciuda unei atmosfere înnorate, cu ploaie iminentă, care a şi căzut mai spre finalul Sfintei Liturghii, un mare număr de credincioşi au sosit la hramul sfintei mănăstiri, sărbătoare im­portantă pentru credincioşii de pe Valea Izei, care nu au fugit de picăturile căzute, ci au stat locului şi s-au rugat. În rândul cre­dincioşilor s-au aflat Maica Filofteia Oltean, stareţa Mănăs­tirii Bârsana, care s-a îngrijit de ridicarea acestui sfânt locaş, fost, la început metoc al Mănăstirii Bârsana, iar apoi schit şi mă­năstire, maici stareţe şi maici de la mănăstirile din protopopiatele Vişeu şi Sighet şi din altă parte.
 

Cuvântul de învăţătură
 

Cuvântul de învăţătură al Prea­sfinţitului Părinte Episcop Iustin a fost unul deosebit, în care s-a referit, pe înţelesul tuturor, la
atitudinea lui Dumnezeu faţă de bărbat şi femeie, la rolul femeii în societatea creştină, în primul rând ca purtătoare a vieţii.

„Cinstim Sfintele Femei Miro­nosiţe dintotdeauna, care sunt cele mai curajoase fiinţe dintre fiii oamenilor, care au rămas cu Domnul în toată vremea şi-n timpul propovăduirii, şi-n timpul pătimirii, şi-n timpul Răstignirii şi a suferinţei de pe Cruce şi apoi la luarea de pe Cruce. Sfinţii Evaghelişti ne spun că priveau de departe unde L-au aşezat Iosif şi Nicodim, într-un mormânt nou, în grădină, cu gândul şi hotărârea luată ca, după ce va trece ziua sâmbetei, care era zi de odihnă, dis-de-dimineaţă să meargă la mormânt ca să ungă Trupul lui Iisus şi să facă cele ce nu s-au făcut din cauza grabei”.
Apoi, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a vorbit despre atitudinea faţă de bărbat şi față de femeie în diferite momente des­crise de Sfânta Scriptură.
„Lucrurile le cunoaştem din Sfânta Scriptură, cum Dumnezeu a făcut pe om şi pe femeie. Trebuie, însă, să vedem ce atitudine a avut Dumnezeu faţă de bărbat şi faţă de femeie. Cum S-a comportat Dumnezeu, ce a zis femeii? Tu vei naşte. În dureri vei naşte pe fii şi vei fi legată de bărbatul tău. Iar Sfântul Apostol Pavel continuă: femeia se mân­tuieşte prin naşterea de prunci. Aşa că, dacă Dumnezeu i-a dat acest destin, nu putea s-o ţină la distanţă, ci i-a încredinţat un rol deosebit. Şi ce vedem? Că pe bărbat Dumnezeu îl cheamă într-un loc anume, ca să vină el spre Dumnezeu. La femeie vine Dum­nezeu la ea. Când a venit Dumnezeu la Avraam, la Stejarul Mamvri, şi a dat vestea că Sarra cea bătrână îi va naşte un fiu, Dumnezeu a venit la ei acasă. Pe Avraam l-a chemat să iasă din pământul lui şi să vină spre Dumnezeu. Când a venit cu vestea pentru Sarra, a venit acasă. Moise şi Ilie, mari prooroci, numiţi şi văzători de Dumnezeu, L-au văzut pe Dumnezeu în munte. Moise
L-a văzut pe Dumnezeu în Muntele Sinai, unde a postit 40 de zile şi 40 de nopţi şi apoi a vorbit cu Dumnezeu şi a primit Tablele Legii. Iar Ilie pe Muntele Horeb, unde s-a dus şi a dus jertfă după seceta de trei ani şi jumătate şi apoi a vorbit cu Dumnezeu. Apoi, aproape de cumpăna dintre cele două Testamente, de Naşterea lui Hristos, de plinirea vremii: Ioachim şi Ana;
N-aveau copii şi I-au cerut lui Dumnezeu să le dăruiască copii.
S-au rugat mult, dar când s-a împlinit sorocul, Ioachim i-a spus Anei că se duce în munte ca să postească şi să se roage, iar ea să rămână acasă. Şi acolo în munte, după post, a primit Ioachim vestea, în timp ce îngerul a venit şi la Ana acasă, la ea în grădină, şi i-a adus vestea că vor primi un rod: cea mai frumoasă şi mai sfântă fiică, rod pântecelui, pe Maica Domnului. Zaharia și Elisabeta. Şi ei se rugau. Zaharia
s-a dus la templu, în Ierusalim, din ţinutul muntos al Iudeii, acolo locuiau ei. S-a dus la templul din Ierusalim să slujească, pentru că era sacerdot, arhiereu, şi să aducă jertfă lui Dumnezeu. O dată pe an intra în sfânta sfintelor. Şi când a intrat acolo, şi nu cu mâinile goale, ci cu jertfă, acolo i-a vorbit îngerul. La templu. În timp ce la Elisabeta i-a adus vestea acasă. A trimis Dumnezeu solul la ea. Cel mai clar, mai concret şi mai solemn, şi mai Dumnezeiesc este momentul în care îngerul Gavriil vine la Fecioara Maria în chilia din Nazaret, trimis de Dumnezeu, are şi salutul dat de Dumnezeu cu care să i se adreseze. Nimănui nu a zis aşa, niciunui bărbat, niciunei femei. Până atunci nicio femeie n-a fost salutată de un sol ceresc, de un înger, ca Fecioara Maria: «Bucură-te cea plină de har, Domnul este cu tine. Iată ai aflat har înaintea lui Dumnezeu şi vei Naşte un fiu şi vei pune numele Iisus». Acesta este momentul în care Dumnezeu arată cât preţuieşte femeia şi cine este femeia”, a precizat Preasfin­ţitul Părinte Episcop Iustin.

„Şi ce rol i-a dat. Ştiţi ce rol i-a dat atunci? Vedem în icoană. În momentul acela Dumnezeu a făcut-o pe femeie împărăteasă şi i-a dat tron împărătesc. A încoronat-o şi
i-a încredinţat pe Fiul Său. Fiul lui Dumnezeu Şi-a luat trup din femeie, din Fecioara Maria. De la Duhul Sfânt, în mod supranatural, nu după legile firii. Iar Fecioara Maria aşezată de Dumnezeu pe tron de împărăteasă şi doamnă. Prima femeie numită împărăteasă şi Doamnă. Împărăteasa Cerului şi a Pământului. Maica Cerului, nădejdea poporului. A făcut din braţul ei, cum ţine pe Hristos pe braţul stâng, tron. Pe împăratul Cel din veci, pe Împăratul Împăraţilor, Hristos. Pe Unul din Treime. Care S-a făcut Prunc şi S-a făcut asemenea nouă. Aceasta este femeia. Aşa trebuie să interpretăm rolul femeii. Nu să interpretăm simplist şi scolastic şi să spunem că femeia e cu păcat şi că nu are aceleaşi drepturi şi că nu poate fi preot pentru că are păcat. Decât Maica Domnului nu­mai Hristos a fost mai sus. Niciun muritor, deoarece a devenit pântecele ei Biserică. Prima Biserică. Biserică Sfinţită şi Rai cuvântător. Braţul ei tron împărătesc. Este mai cuprinzătoare decât Cerurile. Cel Neîncăput a venit şi a luat Trup din trupul Maicii Domnului. Aceasta este femeia pe care o sărbătorim astăzi, femeia-mamă. Femeia este purtătoarea vieţii”.

Maica stareţă Mihaela Popan a dăruit Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin o icoană a Maicii Domnului cu Pruncul, care va fi pusă în Muzeul Episcopiei.

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.