• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 20 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Sambătă , 17 August , 2019

Hramul Mănăstirii Botiza din Maramureşul Voievodal

Marţi, 6 august 2019, când în Biserica Ortodoxă este praznicul împărătesc al Schimbării la Faţă a Domnului, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat, la Mănăstirea Botiza din Maramureşul Voievodal, Protopopiatul Vişeu, Sfânta Liturghie Arhierească cu ocazia hramului sfântului locaş de închinare, în fruntea unui sobor de preoţi şi diaconi.
 

 

Sfânta Liturghie Arhierească

Credincioşi mulţi au venit în întâmpinarea Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin, în frunte cu maica stareţă Stavrofora Rafaela Rogojan şi obştea, primarul Florea Poenar din Botiza, primarul Nicolae Burzo din Groşii Ţibleşului şi primarul Liviu Tămaş din Budeşti, preoţi din soborul slujitor.
Au făcut parte din sobor Arhim. Dr. Macarie Motogna, exarhul mănă­s­tirilor şi stareţul Mănăstirii Rohia, Protos. Agaton Oprişan, stareţul Mănăstirii Petrova, Protos. Sofronie Perţa, stareţul Mănăstirii Drago­mireşti, Protos. Nifon Neamciuc, stareţul Mănăstirii Strâmtura, Protos. Mihail Bud, stareţul Mănăstirii Budeşti, Pr. Vlad Călin, secretar protopopesc, preoţii din Botiza, pre­oţi invitaţi din parohiile de pe Valea Izei şi Vişeului, arhidiaconi. Răs­pun­surile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul Psaltic „Anastasios”, dirijat de Dr. Iustinian Ioachim Simion, medic neurochirurg, iar la chinonic a cântat şi Măriuca Trifoi, localnică. Mii de credincioşi au venit la hramul Mănăstirii Botiza, atât din localitate, cât şi din alte parohii de pe Văile Izei şi Vişeului, Marei şi Cosăului, unii fiind cei care s-au întors în concediu la părinţi şi neamuri, cu copii, care au fost îm­părtăşiţi în timpul Sfintei Liturghii. Dealul întreg pe care este aşezată mănăstirea a fost plin de credincioşi, care, s-au retras la umbra copacilor şi pomilor deşi nu a fost o căldură to­ridă, ca să fie protejaţi de razele soarelui în cazul unei călduri mai mari.
 

Cuvântul de învăţătură

Un frumos şi cuprinzător cuvânt de învă­ţătură a rostit Preasfinţitul Pă­rin­te Episcop Iustin cu ocazia acestui hram, în faţa unei mulţimi de credincioşi care i-au apreciat învă­ţăturile din Sfânta Scriptură spuse într-un mod accesibil. Întâistătătorul Eparhiei le-a vorbit despre sărbăto­rile lunii august, după care a trecut la explicarea Evangheliei care se citeşte la acest praznic împărătesc.
„Sfinţii Părinţi au rânduit această sărbătoare în ultima lună a anului bisericesc, august, pentru că ea este plină de slavă şi de lumină, deoarece Mântuitorul, în această sărbătoare, se arată Sfinţilor Apostoli şi prin Sfintele Evanghelii ni se desluşeşte şi nouă această taină pentru câteva momente pentru ca Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat îşi arată slava şi strălucire Dumnezeirii Sale. Aşa va şi veni cum L-au văzut Sfinţii Apostoli pe Tabor, Petru, Iacob şi Ioan, cei trei Apostoli apropiaţi ai Mântuitorului şi martori la toate momentele şi evenimentele importante. Aşa cum L-au văzut, cu faţa strălucind ca soarele şi veşmintele albe ca lumina, aşa va şi veni, pe norii cerului, cu slavă şi cu putere multă, să judece viii şi morţii, să întemeieze o împărăţie veşnică, şi Împărăţia Cea Veşnică a Fiului lui Dumnezeu, căreia îi vor fi părtaşi toţi cei ce se vor mântui şi vor intra în această Împărăţie nu va avea sfârşit. Aşa ne învaţă Sfânta noastră Biserică, aşa credem noi, aşa mărturisim noi adevărurile de credinţă ale Bisericii lui Hristos şi ale vieţii noastre creştine.”
 

Distincţii

În Anul Omagial al satului românesc, al preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari, Preasfinţitul Pă­­rinte Episcop Iustin a distins-o pe maica stareţă Stavrofora Rafaela Rogojan cu Ordinul „Crucea Justi­nian Arhiepiscopul” şi Gramata Epis­copală care atestă acest lucru şi i-a înmânat Medalia Omagială „Justinian Arhiepiscopul”, pentru contri­buţia la înălţarea acestei mănăstiri în unul din cele mai vizitate sate din Maramureşul Voievodal, Botiza, şi pentru că a avut ascultare mai mulţi ani lângă Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Justinian. Primarului Florea Poenar i-a fost înmânată Medalia Omagială „Justinian Arhiepiscopul” pentru felul în care are grijă de Mănăstirea Botiza, accesul către aceasta fiind uşurat de un al doilea strat de asfalt turnat în acest an. Botiza este printre puţinele mănăstiri din Eparhie la care accesul se face pe asfalt. Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a primit din partea maicii stareţe şi a obştii o icoană a Maicii Domnului cu Pruncul, deoarece ne aflăm în Postul Adormirii Maicii Domnului.
În cuvântul de mulţumire, Părintele Arhimandrit Macarie Motogna, exarhul mănăstirilor, a amintit că de la înfiinţarea acestei mănăstiri, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin nu a lipsit la niciun hram.
 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.