• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 10 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 11 Septembrie , 2015

Hram la Dumbrăviţa

Bucuria Naşterii Maicii Domnului a debutat în Parohia Dumbrăviţa, luni seara, cu Slujba Vecerniei, oficiată în biserica Parohiei, începând cu ora 18, urmată de Litie şi Cuvânt de Învăţătură. Hramul propriu- zis a avut loc marţi, începând cu ora 9.30, cu Utrenia, continuând cu Sfânta Liturghie, la care au participat şi părintele Alexandru Câmpean, în calitate de protos, şi părintele Tarţa Vasile din Parohia Rus.

Bucuria cea mare a fost că au participat foarte mulţi credincioşi, deşi sărbătoarea a avut loc în timpul săptămânii. La Sfânta Liturghie au participat şi oficialităţile locale, domnul primar, domnul viceprimar, domnul secretar, directorul general UACE, Iulian Gheorghe, doamna director a şcolii.

 

Un moment mai aparte a avut loc la sfârşitul Liturghiei, după ce părintele paroh a mulţumit tuturor credincioşilor şi colaboratorilor pentru participare şi pentru sprijin, cei doi tineri jurnalişti Mircea Crişan şi Ioana Lucăcel de la GAZETA de Maramureş şi GAZETA de Dumbrăviţa au fost răsplătiţi într-un mod frumos pentru întreaga activitate desfăşurată prin GAZETA de Dumbrăviţa şi pentru promovarea culturală şi spirituală a comunei, primind câte o diplomă de apreciere şi câte o icoană.

 

Preotul paroh le-a mulţumit celor doi jurnalişti pentru colaborare şi speră ca şi în viitor să aibă o colaborare la fel de bună, atât cu Parohia Dumbrăviţa, cât şi cu celelalte parohii din comună, care îşi pot prezenta activităţile în paginile revistei. Preotul Bogdan Ciocotişan a menţionat că GAZETA de Dumbrăviţa a devenit o carte de identitate pentru comună, dar şi o cronică a evenimentelor importante care vor rămâne în istoria comunităţii din Dumbrăviţa. La final s-a înconjurat biserica de trei ori, în dangăt de clopote, şi în sunetul melodios al cântărilor dedicate Naşterii Fecioarei Maria. 

 
 

Naşterea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mică, sărbătorită în 8 septembrie, este prima mare sărbătoare din Anul Nou Bisericesc şi marchează hotarul dintre vară şi toamnă.

 

Sfânta Scriptură nu relatează despre acest eveniment, însă scrierile apocrife oferă foarte multe amănunte despre originea şi copilăria Fecioarei Maria. Tatăl Fecioarei Maria, Ioachim, era un urmaş al regelui David, iar mama, Ana, era fiica preotului Matthan, descendentă din familia preoţească a lui Aaron, împlinindu-se prin aceasta proorocia că Mesia va avea o dublă descendenţă: împărătească şi preoţească.

Pentru că nu aveau copii, ceea ce era considerat un blestem din partea lui Dumnezeu, Ioachim şi Ana au început să fie ironizaţi şi batjocoriţi de oameni. Şi totuşi, Ioachim şi Ana nu s-au răzvrătit împotriva lui Dumnezeu, nici nu au renunţat la viaţa lor virtuoasă, rugându-se în continuare şi nădăjduind în bunătatea lui Dumnezeu.

Tradiţia spune că în al cincizecilea an al căsătoriei lor, Marele Preot de la Templu a refuzat în public jertfa lor, numindu-i blestemaţi. Întristaţi, cei doi părinţi s-au îndreptat spre casa lor din Seforis şi au hotărât să se retragă fiecare pentru post şi rugăciune.

Ioachim a zis către soţia sa Ana: „Pe mine nu mă îndeamnă inima să mai intru în casa mea, căci noi suntem urgisiţi de Dumnezeu. Iată, eu mă duc la munte şi acolo voi posti şi mă voi ruga lui Dumnezeu, doar se va milostivi şi ne va da nouă un copil”. Ana a început să se roage lui Dumnezeu cu durere şi cu multe lacrimi, zicând: „Doamne, Atotţiitorule, Cela ce numai cu cuvântul ai făcut cerul şi pământul şi toate câte se văd; Cela ce ai zis făpturilor Tale să trăiască şi să se înmulţească; Cela ce ai binecuvântat pe Sara, femeia lui Avraam şi ai născut pe Isaac la bătrâneţe şi ai dăruit Anei fiu, de a născut pe Samuel Proorocul, dă-mi şi mie roada pântecelui meu şi nu lăsa să fiu de ocară între oameni, că de voi naşte fiu, sau fiică, îl voi închina Ţie cu toată inima şi-l voi da să slujească în biserica slavei Tale”.

Îngerul Gavriil s-a arătat fiecăruia, spunându-le că rugăciunea lor nu a fost trecută cu vederea şi că Dumnezeu le va trimite binecuvântarea sa. Tot el le-a vestit că acest prunc se va umple de Duh Sfânt din pântecele mamei sale şi că va fi un vas ales lui Dumnezeu.

 
 

Hramul de Naşterea Maicii Domnului s-a reluat la Dumbrăviţa, în urmă cu 6 ani, odată cu venirea părintelui Bogdan Ciocotişan în această parohie. Credincioşii din Dumbrăviţa serbează şi cel de-al doilea hram, neoficial oarecum, de Bobotează. Preotul paroh încurajează sărbătorirea ambelor hramuri, şi cel oficial, de Naşterea Maicii Domnului, şi cel de Bobotează, când are loc şi tradiţionalul Vergel, un eveniment prin care sunt păstrate tradiţiile şi identitatea locală. 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.