• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 23 Martie 2019

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 29 Iunie , 2018

Hirotonirea întru Arhiereu a Părintelui Timotei Bel - evenimentul anului şi cadou de Centenar pentru credincioşii Maramureşului şi Sătmarului

Un eveniment de mari dimensiuni fizice şi duhovniceşti
 

Evenimentul a fost unul de dimensiuni nebănuite, când nu se știe când se va mai putea vedea atâta popor credincios la un loc, care a umplut la maximum, după cum se poate vedea şi pe imaginile filmate cu drona, nu numai curtea mănăstirii, foarte spaţioasă faţă de alte asemenea aşezăminte, ci şi împrejurimile ei, şi acestea de dimensiuni uriaşe. Trei parcări mari, de mii şi mii de maşini au fost amenajate în zilele precedente praznicului, pe traseul spre mănăstire, dar nu au fost suficiente locurile, autobuzele cu pelerini fiind parcate în sat, iar mare parte din maşinile credincioşilor și prin afara locurilor de parcare, în pădure sau la marginea pădurii. În faţa acestei enorme avalanşe de credincioşi, Poliţia şi-a îndeplinit elegant şi cooperant misiunea, pentru ca tihna credincioşilor să nu fie tulburată. La fel şi Jandarmeria a fost la datorie. Felicitări tuturor!
 

Chemarea la Arhierie
 

Primul moment important al zilei a fost Mărturisirea de credinţă a Părintelui ipopsifiu Timotei, care a răspuns întrebărilor Arhiereilor, conduşi de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei.
Al doilea moment, cel mai important, a fost al hirotoniei întru Arhiereu, prin punerea mâinilor de către Înaltprea­sfinţitul Părinte Mitro­polit Andrei şi rostirea rugăciunilor de hirotonire împreună cu ceilalţi Arhierei prezenţi în Altarul de vară al de Vară al Mănăstirii Scărişoara Nouă.

Noul Arhiereu, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, a primit însemnele slujirii Arhierești și a participat, pentru prima dată, ca Arhiereu, la săvârșirea Sfintei Liturghii în noua calitate, oficiind prima binecuvântare a credincioșilor în înalta demnitate de Arhiereu.

A fost momentul culminant al acestei sărbători deosebite a Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, la care au asistat cei circa 15.000 de credincioşi veniţi pentru acest eveniment din toate protopopiatele Eparhiei, în frunte cu protoiereii şi preoţii din parohii, dar şi credincioși din alte părţi.
 

Sfânta Liturghie Arhierească
 

Soborul de 13 Ierarhi, care au oficiat Sfânta Liturghie, a fost alcătuit din Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei - Arhie­piscopul Vadului, Feleacului şi Clujului, şi Mitropolitul Clujului, Ma­ra­mureşului şi Sălajului, delegat al Preafericitului Părinte Daniel, Patriar­hul Bisericii Ortodoxe Române, Preasfințitul Părinte Sofronie - Epis­copul Ortodox Român al Oradiei, Preasfinţitul Părinte Iustin - Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, Preasfin­ţitul Părinte Nicodim - Episcopul Severinului şi Strehaei, Preasfinţitul Părinte Andrei - Episcopul Covasnei şi Harghitei, Preasfinţitul Părinte Petroniu - Episcopul Sălajului, Preasfinţitul Părinte Gurie - Episcopul Devei şi Hunedoarei, Preasfinţitul Părinte Siluan - Episcopul Ortodox Român al Un­gariei, Preasfinţitul Părinte Timotei - Episcopul Ortodox Român al Spaniei şi Portugaliei, Preasfinţitul Părinte Ilarion Făgărăşanul - Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul - Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, Preasfinţitul Părinte Emilian Loviş­tea­nul, Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Aradului, și Preasfinţitul Părinte Ti­motei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătma­rului, hirotonit în cadrul acestei Sfinte Liturghii, după trisaghion.
În soborul preoților au slujit părinții din Permanenţa Eparhială, cei 8 protoierei, stareți de mănăstiri, preoți cadre didactice universitare din Cluj-Napoca și Baia Mare, preoți invitați. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corala „Arhanghelii” a preo­țimii din Episcopia Maramureșului și Sătmarului, dirijată de Pr. Dr. Petrică Aurelian Covaciu.
 

Cuvântul de învățătură
 

După Sfânta Evanghelie, Înaltpreasfin­țitul Părinte Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură intitulat „Nașterea și educarea copiilor”.
„Mare dar nașterea de prunci, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Andrei. Și mare misiune educarea pruncilor. Așa înțelegem din Sfânta Evanghelie a sărbătorii de astăzi.”
„Sfântul Proclu, Patriarhul Constanti­no­polului, zicea, referitor la mama care naște un prunc, că ea construiește încă o catedrală Domnului nostru Iisus Hristos. E mare misiunea mamei care naște prunci. E mare misiunea părin­ților care nasc, cresc și educă copii”, a mai precizat Înaltpreasfințitul Părinte Andrei.
 

Întronizarea Preasfințitului Părinte Arhiereu-Vicar Timotei
 

Solemnitatea întronizării a început cu citirea Actului Patriarhal de Confir­mare, care a fost făcută de Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, prin care se arată că noul Arhiereu Timotei Sătmăreanul întrunește con­dițiile canonice și juridice pentru a fi înălțat în funcția de Arhiereu-Vicar al Episcopiei Maramureșului și Săt­marului.
După citirea acestuia, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei i-a înmânat însemnele Arhierești: mantia, camilafca și cârja arhierească, după care l-a așezat în jilţul Arhieresc.
Cuvântul Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Andrei la instalarea Prea­sfin­țitului Părinte Timotei Sătmăreanul a fost intitulat „Episcopii sunt puși de Duhul Sfânt” și a pornit, în cuvântul său, de la Faptele Apostolilor 20,27, unde se face referire la îndemnul pe care Sfântul Apostol Pavel îl dă slujitorilor Bisericii.
„Episcopul este icoana lui Hristos și trimisul lui Hristos”, a precizat Pă­rintele Mitropolit, care a amintit despre patru virtuți pe care trebuie să le îndeplinească Episcopul: să-i pri­meas­că pe toți, să îi iubească pe toți, să se roage pentru toți și să le poarte sarcinile la toți.
În cuvântul său, Preasfințitul Părinte Timotei a spus că trebuie să ne obiș­nuim tot mai mult cu tainele care ne înconjoară.
„Iată, vin să fac voia Ta, Dumnezeule, și căruia îi cer și îi voi cere mereu... să îmi trimită putere să o pot îndeplini și să mă arăt vrednic de cinstea la care m-a che­mat”, a spus Preasfințitul Părinte Timotei.
„Este un dar de Centenar pentru Săt­mar, a afirmat Preasfințitul Părinte Episcop Iustin, dar nu este numai pentru Sătmar, este pentru Episcopia Mara­mureșului și Sătmarului, este un dar pentru poporul lui Dumnezeu, pentru cler, pentru monahi și pentru cre­dincioși... Arhieria este o mare cruce. Nu poți să zici că este ușoară, orice vârstă ai avea... Secerișul este mult și este nevoie de lucrători ai lui Dum­nezeu fideli și adevărați pentru ca ogorul lui Dumnezeu să fie lucrat și secerișul recoltat.”
„Părintele Arhiereu Timotei, Preasfin­țitul Timotei are experiență suficientă și vocație pentru jertfelnicie, nu pentru domnie și stăpânie. Noi nu suntem chemați la domnie și la stăpânie, ci la slujire și jertfelnicie. Și așa vom face, și așa vom lucra în continuare”, a măr­turisit în fața credincioșilor Preasfin­țitul Părinte Episcop Iustin.

„N-au visat poate nici strămoșii noștri o astfel de zi de Centenar, aici la frunta­liile României, să se adune oameni cât poate într-un stadion. Sunteți aici mulți. Și credincioși. Și luminoși. Și frumoși. Nimeni n-a visat acest lucru, dar l-a gândit Dumnezeu și noi l-am împlinit. Nu noi l-am făcut. Noi am împlinit voia lui Dumnezeu”, a concluzionat Prea­sfin­țitul Părinte Iustin, Chi­riarhul.

Preasfințitul Părinte Episcop Iustin a mulțumit oficialităților centrale și locale din județul Satu Mare, în frunte cu prefectul, și celor din județul Maramureș, în frunte cu subprefectul Ale­xandru Cosma și primarul Cătălin Cherecheș al Băii Mari pentru prezență și sprijinul acordat în organizarea acestui epocal eveniment.        
 

Credincioșii
 

Acest mare eveniment a fost al credincioșilor. A fost evenimentul celor prezenți și celor neprezenți din binecuvântate pricini. A fost în folosul lor, al celor de pe teritoriul Episcopiei. Putere­a de slujire arhierească și de păstorire în Eparhie s-a dublat prin alegerea noului Arhiereu Timotei Bel. Protoiereii și preoții vor beneficia de o păstorire și îndrumare administrativă dublată.
Iată de ce hirotonirea întru arhiereu, pe lângă ineditul momentului și raritatea lui, care, celor prezenți, le va oferi secvențe de povestit nepoților peste zeci de ani, a fost percepută de miile de credincioși prezenți și ca un act de sfințenie petrecut în favoarea lor, o sfințire care le aparține. Iar prezența noului Arhiereu în mijlocul credin­cioșilor va mări îndemnul de a merge înspre sfintele locașuri de închinare pentru a-l vedea pe noul Arhiereu slujind.
S-a putut vedea și de data aceasta cum sute de preoți din toată Eparhia au venit împreună cu credincioșii lor. Unii au venit în procesiuni tradiționale, cu prapori și cântări, precum cei din Oncești, care au fost cu preotul lor Ioan Tomoiagă și primarul Matei Godja, ori cei din corul bisericii din Botiza, ori credincioșii din satul Horea, comuna Sanislău. Ori atâtea și atâtea procesiuni.

Între credincioși s-au aflat Octavian Petric, deputat, membru în Adunarea Națională Bisericească, deputatul Cherecheș Viorica, Cătălin Cherecheș, primarul Băii Mari, membru în Adunarea Națională Bisericească, solistul de muzică populară Gheorghe Turda, deputatul Ovidiu Silaghi, Ing. Mircea Lețiu, fost membru în Adunarea Națională Bisericească, dar și generali și ofițeri superiori din cele două județe, Satu Mare și Maramureș, alături de mulți alți credincioși importanți pierduți în marea mulțime.

Zeci de autocare au sosit la Mănăstire din parohiile Episcopiei. În Baia Mare, primarul Cătălin Cherecheș a pus la dispoziție zece autocare cu plecare de la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime”, cărora li s-au adăugat credincioși ple­cați pe cheltuială proprie cu microbuze sau autocare organizate de parohii. Marea majoritate a credincioșilor a călătorit pe cheltuială proprie.

Sărbătoarea de hirotonire a Prea­sfințitului Părinte Timotei Bel a fost una deosebită, prin prezența soborului de Arhierei și preoți, prin mulțimea de credincioși veniți din toate părțile, prin rugăciunile rostite cu acest prilej și prin înalta trăire duhovnicească ce plutea în aer.
A fost un moment de referință în viața Episcopiei Maramureșului și Sătma­rului, căreia în șirul lung al Ierarhilor i s-a mai adăugat unul: Preasfințitul Părinte Timotei, Arhiereu-Vicar.

Andrei Fărcaș, Redactor la revista
„Graiul Bisericii Noastre”
 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.