• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 26 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Miercuri , 4 Martie , 2015

HHC a inaugurat un Centru de igienă în Baia Sprie

HHC România şi Serviciul Public de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Baia Sprie a inaugurat primul Centru de Igienă din oraş în clădirea Policlinicii. Acest serviciu a fost creat în cadrul proiectului încheiat de Fundaţia HHC România cu Fundaţia ALBATROS Elveţia în vederea îmbunătăţirii calităţii vieţii copiilor din familiile sărace din oraşul Baia Sprie. Inaugurarea s-a făcut în prezenţa primarului Dorin Paşca, a reprezentanţilor administraţiei locale, şcolare şi sanitare, a familiilor care vor beneficia de serviciile centrului, precum şi reprezentanţi ai Fundaţiei HHC România.

 
 

Proiectul a început anul trecut, în 2014, în urma unei întâlniri ce promitea să se transforme într-un parteneriat pe termen lung între HHC România şi Primăria Baia Sprie. La momentul acela, a fost identificat un număr mare de familii cu mulţi copii care nu au acces la apă caldă, nu-şi pot spăla hainele şi astfel ajung în situaţii greu de imaginat pentru. Aceşti copii nu ştiu ce înseamnă să te speli pe dinţi, să faci un duş, să te îmbraci dimineaţa cu haine curate şi ajung să fie respinşi de colegii de grădiniţă, şcoală, de societate, şi mai grav să se îmbolnăvească. Odată cu deschiderea Centrului Social de Igienă toate acestea se pot schimba.

Centrul se adresează familiilor cu venituri mici, cu mai mulţi copii şi care nu au posibilitatea de a-şi asigura igiena corporală şi vestimentară în locuinţele proprii. Este dotat cu 10 cabine de duş, 4 maşini de spălat şi 2 uscătoare, toalete şi dulapuri pentru obiectele personale. Totodată beneficiarii vor avea acces gratuit la produse de igienă.

 

„Sunt asistent social şi am remarcat deseori că familiile cu care lucram nu au o igienă corporală corespunzătoare şi nici o igienă vestimentară aşa cum ar trebui să fie. Noi le oferim de multe ori îmbrăcăminte sau alte lucruri necesare, dar nu am acoperit şi aceste nevoi de igienă. Ne-am gândit că ar fi foarte bine dacă am avea undeva nişte duşuri, uneori şi aici la noi la sediu vin copiii să se spele pe faţă sau chiar să îşi spele o haină. În momentul în care am avut posibilitatea de a realiza un centru, s-a lucrat cu drag şi speranţă.

A fost ales Baia Sprie deoarece în Microraion V este o comunitate importantă de persoane defavorizate, romi, dar nu numai. Sunt familii cu mulţi copii, cu venituri reduse şi majoritatea nu au acces la apă, ce să mai spunem de apă caldă sau maşină de spălat haine. Uneori nu au nici curent electric!”, ne-a declarat asistentul social Ileana Cirţ.

Primele rezultatele după câteva zile sunt îmbucurătoare, au venit mai mulţi decât se estima. Au beneficiat de aceste servicii şase familii cu mai mulţi copii, ceea ce este foarte bine.

 

Exista temerea că nu vor veni, că le va fi ruşine, că va fi un serviciu stigmatizant pentru ei, dar nu este aşa! Pe mai departe se preconizează realizarea unui sistem integrat de ajutor social în care să fie oferite haine, în special pentru copii pentru ca în momentul în care vin la o baie sau pentru a spăla haine să existe altele de schimb. HHC România va intra în parteneriat cu mai multe ONG-uri ce colectează îmbrăcăminte, dar şi cu firme care pot oferi un astfel de sprijin. 

 

„Sunt familii cu mulţi copii, cu venituri reduse şi majoritatea nu au acces la apă, ce să mai spunem de apă caldă sau maşină de spălat haine. Uneori nu au nici curent electric!”.

Ileana Cirţ

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.