• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 27 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 12 Octombrie , 2018

Hans Klemm, vizită fulger în nordul ţării

Ambasadorul american a fost aşteptat de multă lume la Casa Elie Wiesel. S-au luat toate măsurile cerute de protocolul diplomatic. Înaintea oficialului american au sosit cei care verifică siguranţa locului. La ora fixată pentru începerea conferinţei de presă, primarul sighetean şi ambasadorul Hans Klemm au sosit. Ambasadorul, cu o privire limpede, clară, a păşit cu o anumită politeţe pe care nu o găseşti decât la cei care au şcoala diplomaţiei. Un tip înalt, îmbrăcat corect, dar simplu, chiar mo­dest, dar elegant.

Horia Scubli a avut un scurt salut de bun venit.
„Mulțumesc Excelenței Sale, domnul ambasador, pentru că și-a făcut timp să ajungă la noi. Este o mândrie pentru noi și o onoare să avem de față reprezentantul celei mai puternice țări de pe glob și totodată celei mai democratice țări. În aceste momente noi o să vă rugăm să vorbiți dumneavoastră și vă asigur că toți de aici vor fi extrem de atenți și vor prelua ideile dumneavoastră cu mare grijă”, a spus primarul de Sighet.

A urmat Gheorghe Todincă, directorul Muzeului Maramureşean Sighetu Mar­maţiei. Acesta a vorbit despre Elie Wie­sel, despre Casa Memorială şi despre proiectele viitoare cu privire la Casa Elie Wiesel.
„Elie Wiesel nu mai este, dar dumnea­voastră prin tot ceea ce faceți sunteți continuatorul ideilor sale, am văzut asta în mesajele către poporul român, către Guvernul României, la dezvelirea bustului lui Elie Wiesel din București și de aceea ne bucură foarte mult prezenţa dumneavoastră aici”, a spus Todincă.
Ambasadorul Hans Klemm a început discursul său vorbind despre Sighet şi de faptul că a mai fost în urmă cu doi ani în municipiul sighetean.
„Eu și colegul meu suntem foarte bu­curoși să ne aflăm aici, în Sighetu Mar­mației. Așa cum a spus domnul director, am avut ocazia să mai vizitez Sighetul și Casa Memorială Elie Wiesel precum și Maramureșul acum 2 ani. E bine și totodată important că m-am întors în Sighet. Unul dintre motive este că sunt interesat de toată România și încerc să ies cât mai mult din București, să vizitez cât mai multe locuri din țară. Dar Sighetul este important nu numai pentru țară, ci pentru întreaga lume, fiind locul în care s-a născut Elie Wiesel.
Spuneam aici că noi, la ambasadă, avem priorităţi importante în activitatea noastră. Una dintre ele este să pro­mo­văm securitatea Statelor Unite în Alianţă şi în parteneriat cu România. Împreună ne confruntăm cu multe ameninţări în ziua de astăzi: crima or­ga­nizată, terorismul, dar şi ameninţări din lumea aceasta, cum ar fi Rusia, spre exemplu. O altă prioritate este promo­varea prosperităţii, o dimensiune economică a parteneriatului nostru cu România. Pe măsură ce economia Ro­mâniei a evoluat, s-a dezvoltat şi co­merţul între statele noastre.
Este foarte important ca România şi Statele Unite ale Americii să continue colaborarea pentru întărirea climatului de siguranţă. Am vizitat punctul de trecere a frontierei Sighet şi, privind la Ucraina, mi-am adus aminte de ceea ce s-a întâmplat acolo, în urma amestecului Rusiei. Vă asigur că SUA este un prieten al României.
Nu trebuie să uităm, totuşi, că aici, în Sighetu Marmaţiei, au avut loc întâm­plări tragice, mă refer la deportarea evreilor şi la închisoarea comunistă unde şi-au găsit sfârşitul mari oameni ai României, cum ar fi Iuliu Maniu. Asemenea lucruri nu trebuie să se mai întâmple vreodată.
Mă bucur să văd cum aici, în locul unde s-a născut Elie Wiesel, memoria lui este păstrată aşa cum se cuvine. Voi reveni cu mare plăcere la Sighet”, a spus ambasadorul american.

Hans Klemm a răspuns la mai multe întrebări ale celor prezenţi. El a apreciat rezultatul referendumului privind rede­fi­nirea familiei, afirmând că poporul român a arătat toleranţă şi a fost împo­triva intoleranţei. Întrebat când se vor ridica vizele pentru SUA, ambasadorul a spus că este o întrebare la care răspunsul este mai complicat. Ridicarea vizelor depinde de modificările legislative din SUA. În momentul de faţă, fiind câteva ţări din UE, printre care şi România, care au nevoie de viză pentru a vizita SUA, dar atunci când se vor face acele modificări în legislaţie se va rezolva această problemă. În compen­saţie, a spus ambasadorul american, se oferă burse pentru tinerii studioşi, iar România este numărul unu între ţările beneficiare.

După conferinţa de presă, oficialii americani şi cei români au ieşit în curtea Casei Elie Wiesel pentru a vedea bustul celebrului sighetean laureat al Premiului Nobel pentru Pace. Hans Klemm a fost încântat de monument, chiar a întrebat cine a contribuit pentru realizarea sa.

 

 

„Spuneam aici că noi, la ambasadă, avem priorităţi importante în activitatea noastră. Una dintre ele este să pro­mo­văm securitatea Statelor Unite în Alianţă şi în parteneriat cu România. Împreună ne confruntăm cu multe ameninţări în ziua de astăzi: crima or­ga­nizată, terorismul, dar şi ameninţări din lumea aceasta, cum ar fi Rusia, spre exemplu. O altă prioritate este
promovarea prosperităţii, o dimensiune economică a parteneriatului nostru cu România. Pe măsură ce economia Ro­mâniei a evoluat, s-a dezvoltat şi comerţul între statele noastre”.
Hans Klemm

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.