• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 10 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 27 Mai , 2016

Guvernul se spală pe mâini de finanţarea proiectului de la Aeroportului Baia Mare

Ceea ce era de aşteptat, s-a produs: Ministerul Fondurilor Europene a arătat, negru pe alb, că se spală pe mâini de finanţarea lucrărilor de la Aeroportul Baia Mare şi aruncă problema în curtea autorităţilor locale.

 

După luni de aşteptare şi incertitudine, Guvernul anunţă printr-o adresă oficială că, în acest an, nu există alocări de la bugetul de stat pentru finanţarea lucrărilor de modernizare a Aeroportului Internaţional Baia Mare şi nici finanţarea  din fonduri europene nu mai este posibilă. În concluzie, singura variantă rămâne finanţarea din bugetul local. Altfel spus, după ce au dat asigurări că vor găsi soluţii pentru finanţarea lucrărilor, acum guvernanţii se spală pe mâini cu nonşalanţă şi aruncă măgăreaţa în curtea autorităţilor locale.

 

Vă reamintim că proiectul a fost aprobat în cadrul Programului Operaţional Sectorial „Transport” 2007-2013, Axa Prioritară 2 „Modernizarea şi dezvoltarea infrastructurii naţionale de transport în scopul dezvoltării unui sistem naţional durabil de transport”, Domeniul Major de Intervenţie 2.4 „Modernizarea şi dezvoltarea infrastructurii de transport aerian” şi prin acest contract, Aeroportul Internaţional Baia Mare urma să beneficieze de fonduri europene pentru dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii aeroportuare, respectiv mărirea lungimii pistei de la 1790 de metri la 2150 de metri (extinderea pistei cu 360 de metri faţă de lungimea actuală, spre capătul 10), lăţirea porţiunii portante a pistei de la 30 de metri la 45 de metri.

Deşi conducerea Aeroportului a realizat toate etapele birocratice şi documentaţiile în timp record, lucrările au pornit cu întârziere din cauza contestaţiilor depuse la licitaţia pentru atribuirea contractului de execuţie. Astfel, contractul a fost semnat abia la 16 decembrie 2015, iar data de finalizare a fost, logic, devansată până la 20 mai 2016.

 

În această situaţie se mai află trei aeroporturi din ţară, iar guvernanţii au promis că vor căuta soluţii. Zilele trecute, în urma unei interpelări a deputatului Cornelia Negruţ, Ministerul Fondurilor Europene a aruncat bomba: „în condiţiile în care perioada de eligibilitate a cheltuielilor efectuate din fonduri europene nerambursabile aferente POST s-a încheiat la 31.12.2015, finanţarea finalizării investiţiei trebuie asigurată de la bugetul local. În concluzie, nu există alocări de la bugetul de stat pentru anul 2016, pentru finanţarea acestui proiect”.

Conducerea Consiliului Judeţean Maramureş a luat în calcul o astfel de posibilitate şi a anunţat, în urmă cu câteva săptămânii, că, indiferent de răspunsul Guvernului, autorităţile judeţene îşi asumă răspunderea finanţării şi finalizării investiţiei, chiar dacă acest lucru va presupune accesarea unui credit.

Preşedintele CJ Maramureş, Zamfir Ciceu declara că: „Obligaţia noastră cea mai mare este să ne asigurăm că această investiţie va fi realizată, din acest punct de vedere cea mai bună ecuaţie pentru judeţ ar fi ca această investiţie să fie realizată prin fonduri europene, să fie realizată prin susţinere guvernamentală şi nu în ultimul rând prin susţinerea autorităţilor locale.

Evident că ceea ce ţine de noi ca şi demersuri pentru continuarea acestui proiect este făcut, dar în ipoteza în care acest proiect va avea nevoie şi de ajutorul judeţului Maramureş, cel puţin atâta timp cât mai ţine mandatul nostru, îl vom sprijini.

Analizăm la modul cel mai serios posibilitatea finanţării acestui proiect de către judeţul Maramureş prin una din modalităţile prevăzute de lege: fie direct, fie din împrumut”.

 

Vom reveni.

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.