• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 19 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 28 Octombrie , 2014

Guvernul Ponta investeşte în Maramureş!

Joi, 23 octombrie 2014, zi extrem de importantă pentru o serie de comunităţi maramureşene. Nu mai puţin de opt administraţii publice au convocat, pe parcursul zilei, şedinţe extraordinare de Consiliu Local, pentru a-şi suplimenta fondul de cheltuieli cu bani trimişi în localităţile pe care le păstoresc de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP).

Este vorba despre Seini, Tăuţii Măgherăuş, Recea, Satulung, Şomcuta Mare, Valea Chioarului, Boiu Mare şi Borşa. Ministerul condus de Liviu Dragnea, alături de Guvernul Ponta, şi-au îndreptat, în sfârşit, faţa spre nord-vestul României, respectiv şi spre Maramureş.

 

Astfel, doar în anul 2014, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), peste 13 milioane de euro au fost alocaţi pentru proiectele Maramureşului. Asta, după ce în 2013 s-au reabilitat peste 100 de km de drumuri naţionale, iar în 2015 investiţiile se aşteaptă să continue. Gabriel Zetea, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, cel care a adus contractele de la Bucureşti, a fost însoţit la întâlnirea cu primarii şi consilierii locali, unde aceste documente au fost semnate, de senatorul PSD de Maramureş, Sorin Bota, deputaţii Călin Matei şi Florin Tătaru, consilierii judeţeni Cosmin Drulea şi Emil Muntean.

 

Cinci contracte finanţate prin PNDL la Seini

 

Gabriela Tulbure, primarul oraşului Seini, locul de unde a şi început semnarea contractelor a declarat că aici există deja cinci contracte finanţate de Ministerul Dezvoltării Regionale. „În august 2008, în prezenţa vicepremierului Liviu Dragnea au fost semnate patru contracte pentru Seini, respectiv reabilitarea a trei străzi şi o extindere de canalizare. După vizita ministrului MDRAP în Seini am discutat despre necesitatea reabilitării internatului care aparţine Grupului Şcolar Agricol, unde s-a început o lucrare cu fonduri de la bugetul local, dar banii au fost insuficienţi. Săptămâna trecută, alături de vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Gabriel Zetea, am fost la Bucureşti, iar azi (n.r. joi, 23 octombrie) a ajuns contractul semnat la Seini, suma alocată fiind de 400.000 de lei. Şi se semnează şi alte acte adiţionale la contractele deja demarate, respectiv strada Cloşca, unde suplimentarea e de 200.000 de lei şi o sumă echivalentă pentru extinderea reţelei de canalizare apă. Extinderea pe strada Roşiori şi adiacente va începe în cel mai scurt timp”, a precizat primarul oraşului Seini, Gabriela Tulbure.

 

Şi Gabriel Zetea, vicepreşedintele Consiliului Judeţean a arătat că oraşul Seini beneficiază de finanţare românească prin PNDL. „Seiniul se bucură de una dintre cele mai mari finanţări din Maramureş. Am primit, în 2014, în judeţ, de patru ori mai mulţi bani decât am primit în orice an, după Revoluţia din decembrie 1989. Am realizat, în ultima perioadă, extinderi de canalizări, drumuri, poduri. Avem promisiuni că după ce vom finaliza proiectele începute, vom primi finanţare şi pentru podul peste Someş, între Seini şi Pomi. În 2015, toate cele cinci proiecte începute în Seini vor fi finalizate, pentru a putea demara lucrări noi. Seiniul a beneficiat, doar la această rectificare bugetară de suma de 1.360.000 de lei”, a conchis Gabriel Zetea, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Maramureş.

 

Drumul comunal Băiţa -Ulmoasa şi drumul de la Nistru se reabilitează în Tăuţii Măgherăuş

 

Următoarea oprire a fost în Tăuţii Măgherăuş, acolo unde consilierii locali s-au întrunit pentru a aproba rectificarea bugetară. Astfel, la capitolul venituri şi cheltuieli au fost prinse două proiecte pentru două drumuri extrem de importante pentru comunitate, respectiv DC 103 Nistru şi DC 104, Băiţa - Ulmoasa. Ministerul Dezvoltării Regionale a aprobat, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, câte şase miliarde de lei vechi pentru fiecare drum, respectiv 1.200.000 de lei vin doar în oraşul Tăuţii Măgherăuş. Banii pentru alte două contracte pentru realizarea de poduri urmează să ajungă săptămâna viitoare, astfel că, în acest moment, în Tăuţi există opt contracte finanţate de MDRAP.

Un alt proiect care primeşte finanţare de peste 10 miliarde de lei vechi este Şcoala Generală cu clasele I-VIII Nistru. Anton Ardelean, primarul oraşului, a declarat că uneori este deranjat de faptul că vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Gabriel Zetea, împarte bani în toate comunităţile Maramureşului, fără a ţine cont de culoarea politică, dar a fost corectat că cel care împarte de fapt fondurile este Ministerul Dezvoltării, în timp ce vicepreşedintele Consiliului Judeţean militează pentru fiecare comunitate.

„Fiecare localitate din Maramureş trebuie să aibă măcar un proiect demarat în 2014. Înainte de toate suntem maramureşeni, iar când nu vom mai fi pe funcţii, vom rămâne locuitori ai judeţului Maramureş. Important este să facem ceva pentru judeţ, nu să discutăm politică şi să ne interesăm cine e mai mare şef, cine e acoperit şi cine-i descoperit”, a precizat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Gabriel Zetea.

 

Podul peste Săsar se finalizează în 2014

 

O investiţie demarată în 2014 şi care va fi finalizată în acest an este podul peste râul Săsar, în comuna Recea, în timp ce lucrările de canalizare în sat Săsar continuă. Aici au fost aduse două acte adiţionale la contractele semnate la începutul anului. „Felicit administraţia din Recea pentru promptitudine şi fiindcă se mişcă foarte repede. În decursul unui singur an, aici am demarat proiectul peste râul Săsar, am pregătit documentaţia, a fost demarată execuţia, iar acum primim banii pentru finalizare. Odată finalizată această investiţie, îmi doresc ca, la începutul anului 2015, să pregătim pentru MDRAP un alt proiect, la fel de important, care să fie executat cu aceeaşi promptitudine”, a precizat vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Gabriel Zetea.

 

Vicepreşedintele CJ a arătat că anul 2014 a reprezentat vârful investiţional al Maramureşului, iar acest guvern condus de Victor Ponta a înţeles că judeţul nostru a fost văduvit de fonduri în ultimele două decenii, motiv pentru care, în prezent, suntem pe locul 5 la nivel naţional ca infuzie de capital.

„Ne-am săturat de miniştri care vin în Maramureş, beau o pălincă, mănâncă o sarma, semnează contracte fără a stabili sume şi banii vin la Sfântul aşteaptă. Această paradigmă s-a terminat”, a concluzionat Gabriel Zetea, vicepreşedintele CJ Maramureş.

Administraţiile din Seini, Tăuţi şi Recea au fost felicitate şi de deputatul zonei, Călin Matei, precum şi de senatorul Sorin Bota, care au arătat că buna conlucrare între administraţia locală, judeţeană şi parlamentari aduce beneficii fiecărei comunităţi.

 

Masterplanul de transport, adus în dezbatere publică de Gabriel Zetea

 

La fiecare întâlnire pe care a avut-o cu administraţiile locale din Maramureş, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Gabriel Zetea a abordat un subiect extrem de important pentru Maramureş şi maramureşeni, masterplanul naţional de transport. Acesta a prezentat faptul că, având un ministru din Ardeal la Ministerul Transporturilor, Maramureşul nu a fost izolat în ceea ce priveşte finanţările europene pentru intervalul 2014 – 2020. Pe partea de infrastructură rutieră a fost cuprins drumul Baia Mare Vaja, care pleacă de la Turda, vine spre Cluj, Dej, Baia Mare, iar de la Baia Mare o ia spre Halmeu şi apoi legătura cu Ucraina, pe o parte şi spre vama Petea pentru a face legătura cu autostrada M3, din Ungaria. Şi la capitolul feroviar se va investi peste un miliard de euro în refacerea căii ferate de la Cluj, Dej, Baia Mare şi apoi Satu Mare, dorindu-se ca viteza de deplasare a trenurilor să crească de la 50 de km pe oră, la 100 – 120 km/h.

 

Un al treilea punct şi la fel de important este transformarea Aeroportului Internaţional Baia Mare în Aeroport Regional, ceea ce înseamnă că, până în 2020, singurul aeroport care se poate bucura de finanţare pe masterplanul de transport este cel din Baia Mare.

Comentariile celorlalți

simina pe 08.11.2014 la 00:03
Victor Ponta reprezintă un alt model de președinte, total diferit de Traian Băsescu! Va pune capăt scandalului și certurilor din ultimii 10 ani și va aduce o echipă unită, care va trage în aceeași directive.
simina pe 08.11.2014 la 00:02
Victor Ponta este cel care a ajutat și va sprijini în continuare clasa de mijloc, prin creșterea economică – a stimulat agricultorii, a ajutat industria IT, energia, micii întreprinzători, beneficiarii de fonduri europene, a crescut salariul mediu.Merita votat!
simina pe 08.11.2014 la 00:01
E timpul ca Romania sa devina o tara mai prospera. e timpul sa se faca schimbari. Victor Ponta a aratat ca are calitatile si aptitudinile intelectuale necesare pentru a transforma Romania.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.