• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 28 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 3 August , 2020

„Graphium” - Timișoara, 2019 Bienala Internațională de Gravură Mică, ediția a V-a

În periplul expozițional, parcurs de mine la jumătatea lunii iunie prin Galeriile de Artă din Timișoara (ocazie cu care am scris în unul din articolele publicate în paginile Gazetei cu puțin timp în urmă), am ajuns, cum era și firesc, la atelierele de creație cunoscute ca locație, „în Parc”.

 

 

L-am întâlnit acolo pe fostul meu coleg de liceu, graficianul Constantin Catargiu (de la Liceul de Artă „Octav Băncilă” din Iași), însoțit de două persoane, prof. dr. Gloria Stana și Matei Sebastian care panotau o expoziție cu lucrări de grafică mică, ce nu au fost expuse, rămase de la Bienală. Bie­nala Internațională de Gravură Mică ediția a V-a.

Vernisajul a avut loc în decembrie 2019, în mai multe locații: la Galeria de Artă Helios, Muzeul de Artă, Facultatea de Arte şi Design din Timișoara, însumând peste 600 de lucrări de gravură, evenimentul artistic a devenit unul de talie europeană.
Au rămas neexpuse peste 100 de lucrări de gravură, acestora alocându-li-se un spațiu relativ „nou” în cadrul Galeriei Parc, redevenită la statutul mai vechi de Galerie de Artă, în cadrul clădirii de patrimoniu ce adăpos­teşte ateliere de creație și sediul conducerii Filialei Timi­șoara a Uniunii Artiștilor Plastici din România. Eterna problemă din România a clădirilor de patrimoniu și a statutului juridic al acestora, nu a ocolit nici Timișoara.
Conducerea actuală a U.A.P. a întreprins o măsură necesară, reparatorie, sper și nu prea târzie, prin aplicarea unor plăci memoriale, ce jalonează evoluția fenomenului de Artă Plastică în Timișoara. Luăm astfel la cunoștință că: „În această clădire, între ani 1933 – 1942, a funcționat Școala de Arte Frumoase. Ulterior, edificiul a fost atribuit artiștilor plastici profe­sioniști”. Găsim, de asemenea, plăci memoriale dedicate unor personalități artistice din orașul de pe Bega, cum ar fi: Julius Podlipny (1898-1991), primul președinte al Uniunii Artiștilor Plastici timi­șoreni, profesor și mentor al multor artiști; Franz Berch (1900-1981), pictor, care a lucrat în această clădire; Victor Gaga (1930-2003), sculptor și fost președinte al Filialei U.A.P. Timișoara. Totodată, pe un perete, ca niște file de cronică din bronz, sunt reprezentați președinții Filialei U.A.P. Timișoara, de la înființarea acesteia până în zile noastre. E bine de reținut!

Trebuie menționat că programul expozițional „Graphium” a fost inițiat în anul 1980 de către graficianul Constantin Catargiu, profesor universitar doctor la Facultatea de Arte și Design și vicepreședinte al Filialei U.A.P. Timișoara. Având o vârstă de patru decenii, evenimentul cultural a devenit în timp un punct de referință pentru graficieni, în Arta Gravurii din toată lumea. Expoziția fiind în lucru, precum și albumul catalog, nu pot oferi referințe despre par­ticipanţi și ţările lor de prove­niență, ci doar am putut să parcurg, în tăcere, lucrările etalate în formule de panotare ingenioase, fără ca lucrările să se concureze sau să se anuleze reciproc. Lipsa etiche­telor te îndeamnă și te stimulează la o lectură nepartinică fără a fi influențat, eventual, de interesul de a sublinia numele unui autor într-o eventuală concurență cu altul, fenomen întâlnit cu prisosinţă, aici, în multe ocazii. Subliniam de fiecare dată la vernisajele, fie ale membrilor filialei, fie a expo­ziţiilor studenţilor, șansa pe care o are arta plastică, muzica și dansul, de a nu avea nevoie de intermediari să îi traducă mesajul în altă limbă, ca în celelalte arte. Îmbu­curător este faptul că lucrările expuse sunt izvorâte dintr-o dorință și trăire a impactului între alb și negru, „armonizat” de linia justă și categorică trasată cu dăltița într-un meșteșug bine stăpânit şi reprezentat. Virtuțile expresive ale portretului și ale figurii umane își găsesc în lucrările expuse, inedite soluții tehnice în care mesajul este completat de structurile suporturilor și metodelor de lucru.

În acest fel, expoziția de la „Galeria Parc” este o continuare și în acest an, a programului expozi­țional început în decembrie 2019. Menționăm prezența la vernisajul din 19 decembrie 2019 a pre­ședintelui Filialei U.A.P. Timi­șoara, a artistului vizual Dana Constantin, prof. univ. dr. la Facultatea de Arte și Design, a vice­pre­ședintelui Constantin Catargiu, grafician inițiator și coordonator de proiect, a sculptorului Gabriel Kelemen, lect. univ. dr. la Facultatea de Arte și Design din Timişoara.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.