• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 02 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 6 Martie , 2023

Gheza Vida, un maramureșean pentru eternitate. 110 ani de la nașterea artistului

Eveniment cultural deosebit desfășurat la Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” din Baia Mare. Academia Română, Municipiul Baia Mare, Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare, Direcția Județeană pentru Cultură Maramureș, Asociația Ars Transsilvaniae România organizează simpozionul-evocare „Vida 110 – 110 ani de la nașterea marelui sculptor român Gheza Vida”.


Evenimentul a fost transmis LIVE pe canalul Youtube al Bibliotecii. Tot cu această ocazie, în holul mare al „Catedralei cărților”, a avut loc vernisajul expoziției cu lucrările donate instituției de către acad. Marius Porumb și Zoe Vida-Porumb.
În 28 februarie 2023, s-au împlinit 110 ani de la nașterea marelui sculptor român Gheza Vida, membru al Academiei Române, Maestru Emerit al Artei, autor al Mo­numentului Martirilor de la Moisei, al Sfatului Bătrânilor din Baia Mare și al Monumentului Ostașului Român de la Carei.

Sala de ședințe a Bibliotecii Jude­țene a fost luată cu asalt de prietenii familiei Zoe Vida și Marius Porumb, de oameni de cultură și specialiști. Printre invitații de seamă: PS Iustin, Episcopul Mara­mu­reșului și Sătmarului, acad. Doru Pamfil, președintele filialei Cluj a Academiei Române, acad. Mihai Bărbulescu, acad. Liviu Pop, prof. dr. Ramona Novicov – Universitatea Oradea, custodele Muzeului Memorial Gheza Vida, Veronica Vancea, dr. Tiberiu Alexa, pictorul Nicolae Suciu, sculptorul Traian Moldovan, Viorel Rusu, directorul Muzeului de Istorie, viceprimarul Doru Dăncuș, profesorii Florian Roatiș și Ștefan Vișovan, alte personalități ale vieții culturale băimărene, mara­mureșene.
Gazdă a evenimentului, directorul Bibliotecii Județene, Teodor Ardelean.

Despre Gheza Vida se pot spune foarte multe și dacă ar fi să sintetizăm aceste spuse: Un om hărăzit cu un dar special - să dea lemnului viață, dar și o poveste aparte. Iubitor de oameni, de natură, de tot ce viețuiește, ne-a lăsat o bogată moștenire artistică, bucurie a ochilor și a sufletului.
„Sunt un om cu noroc: m-am născut în Maramureș...Maramureșul m-a format ca om și ca artist. Îi rămân adânc recunoscător” – Gheza Vida.

Revenind la evenimentul din Baia Mare, Teodor Ardelean a spus câteva cuvinte de suflet despre manifestare.
„Construim astăzi, în acest format academic și cultural, cu adevărat un simpozion-evocare așa cum ne-am dorit noi, inițiatorii. Evident, gândul care ne domină de fiecare dată când suntem în această postură de a vorbi unei mulțimi mai mici sau mai mari de oameni, ne călăuzește spre anumite motive: prototipice, protocronice, protoepice. Pe mine, gândul m-a trimis la cea mai importantă invocație retorică ce există în limba română:
«Priviți mărețe umbre, Mihai, Ștefan, Corvine, Româna națiune, ai voștri strănepoți». Întâi îi aducem prin memoria noastră proaspătă, prin memoria clipei, pe cei care, de fapt, sunt întemeietori de țară, de neam. De ce nu, până la urmă, și de limbă, și de cultură, deschizători, împlinitori... Fără o astfel de aducere în actualitate, riscul este să le lăsăm pradă ispitelor timpului, mai ales ispitelor momentului. Fiecare moment are ispitele lui, chiar dacă unele, cu ghilimele, nu sunt în fapt ispite, dar sunt capcane.
V-am invitat să veniți și am făcut-o în această comuniune de înțe­legere, pentru că avem în spate un trecut care ne împuternicește, ne învrednicește să colaborăm. Marele maestru, marele artist, marele sculptor Gheza Vida, una dintre cele mai strălucite figuri din domeniu, a lăsat pe lumea asta oameni care, unii mai mult, alții mai puțin, au grijă de memoria lui. Întreținătorii de memorie, iată o specie și un nomenclator de ocu­pație care nu există. Sărut mâna Zoe, Sărut mâna Marius, între­ținători excepționali de memorie”, a spus Teodor Ardelean.
A urmat la microfon PS Iustin. Episcopul a rostit un „Tatăl Nostru” și a binecuvântat manifestarea.

„Suntem, ca de fiecare dată, în ceea ce se numește Catedrala Culturii sau Cetatea Culturii și unde sunt găzduite evenimente de excepție, unele organizate și de Episcopia Ortodoxă a Maramu­reșului și Sătmarului. De această dată, sunt trei zile pe care le dăruim, le consacrăm Maestrului, sculptorului Gheza Vida, o personalitate unică a Maramureșului, cu niște trăsături de român și dac neaoș. Dacul pe care l-a înnobilat cu o pregătire deosebită, păstrând în zestrea lui genetică niște daruri mari și sfinte primite de la Creator. Chiar dacă a fost oarecum de stânga, a rămas creștin, pentru că românii sunt creștini, indiferent de ideologii. Ideologiile vin și trec, familiile rămân. Diferența dintre ele este câte victime fac ideologiile. Fascismul, comunismul, comunismul global, ce se vrea a fi comunismul global, neomarxismul progresist și globalist care este foarte periculos. Periculos pentru tineri, nu pentru noi, care am traversat, parte dintre noi, o parte a comunismului și știm ce însemnează. Periculos pentru tineri, pentru că  această cultură a anulării însemnează a desființa tot, cultură, neamuri, familie, memorie, limbă, credință, valori, tradiții, tot. Resetare de la zero și apare omul nou pe care au vrut să îl creeze co­muniștii, omul robot, fără  minte, fără sentimente, fără inimă, fără suflet, fără iubire, fără nimic din ceea ce face parte din ființa noastră. Comemorăm, omagiind acest mare fiu al Maramu­reșului!”, a spus PS Iustin, Epis­copul Mara­mu­reșului și Sătmarului.

Academicianul Marius Porumb a venit  la microfon cu emoție și cu mulțumire în priviri pentru cei de față, pentru cele rostite în sala Bibliotecii. Acesta a făcut o trecere în revistă a operelor marelui sculp­tor maramureșean.
Au urmat și alte discursuri, apoi programul stabilit de organizatori pentru comemorarea lui Gheza Vida.
 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.