• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 10 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 3 Iunie , 2014

GAZETA de Maramureş sprijină tinerii artişti

Miercurea trecută, în Centrul Vechi al Băii Mari, cincisprezece studenţi

ai secţiei de Arte Plastice-Pictură din cadrul Facultăţii de Litere a Centrului Universitar Nord Baia Mare au participat la un concurs de pictură în plein-air. A doua zi, a fost vernisată expoziţia ce a reunit picturile realizate de studenţi.

 
 
 

Cu ceva vreme în urmă, pornind de la faptul că Baia Mare a primit, deloc întâmplător, supranumele de „oraş al pictorilor”, Dan Pârcălab a avut ideea de a organiza un concurs de pictură în plein-air, concurs la care să participe studenţii secţiei de Arte Plastice-Pictură. Al doilea „vinovat” de realizarea acestui eveniment, dar cu cea mai semnificativă contribuţie în organizarea acestuia, a fost prof. univ. dr. Nicolae Suciu. Domnia sa a avut amabilitatea de a stabili criteriile de selectare a celor înscrişi în concurs, a organizat întregul eveniment, a lucrat alături de studenţi în timpul şedinţei de trei ore de pictură în plein-air (pastelul semnat de Nicolae Suciu nu a participat la concurs), a jurizat lucrările şi a vernisat expoziţia.

 

Lucrările realizate de studenţi - în materiale şi tehnici diferite - demonstrează că peisajul, considerat în ultimele decenii o formă de artă „clasică” ce a pierdut teren în faţa noilor încercări de expresii vizuale (media, performance, happening), rămâne „una dintre cele mai fascinante şi complexe aventuri ale fenomenului artistic universal”, după cum aprecia Cătălin Davidescu, în Peisajul ca stare. 

GAZETA de Maramureş a acordat trei premii şi două menţiuni. Toţi studenţii au primit o diplomă de participare şi un set de pensule, premiaţii benefiind şi de seturi de culori şi premii în bani.

Prin acest gest, GAZETA de Maramureş a încercat să ofere o motivaţie suplimentară celor care, prin munca şi talentul lor, vor duce mai departe tradiţia şcolii de pictură de la Baia Mare.

 

La vernisajul expoziţiei au fost prezenţi studenţi ai Centrului Universitar Nord Baia Mare, cadre universitare, artişti profesionişti, jurnalişti, oameni de cultură şi iubitori ai artelor. Ne dorim ca acest parteneriat între GAZETA de Maramureş şi secţia de Arte Plastice-Pictură din cadrul Facultăţii de Litere a Centrului Universitar Nord Baia Mare să continue şi anul viitor să organizăm un eveniment similar celui desfăşurat zilele trecute.

 
 
Concurs de pictură 
Baia Mare Centrul Vechi

Pictură în plein-air

 
 

Săptămânalul Gazeta de Maramureş

Centrul Universitar Nord Baia Mare

Facultatea de Litere
Secţia Arte Plastice – PICTURĂ
 
PARTICIPANŢI
 

1. Gati Rudolf, an I;

2. Forisz Edina an I; - Menţiune

3. Sabou Mihai, an I;

4. Drăgan Marius, an I; - Premiul III

5. Moldovan Adrian, an III;

6. Şanta Alexandra, an I;

7. Coptil Sebastian, an III; - Premiul I

8. Petkes Rosa, an III;

9. Szecsi Henrietta, an III;

10. Seling Larisa, an I;

11. Opriş Alin, an III;

12. Epli Anamaria, an III; - Menţiune

13. Mitre Marius, an I;

14. Grigoriu Raluca, an II; - Premiul II

15. Mihali Alexandru, an II

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.