• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 28 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 27 Noiembrie , 2023

GAZETA de Maramureș, 21 de ani de rafinament și atitudine

21 reprezintă în multe culturi vârsta maturității depline și a responsabilității. Pentru GAZETA de Maramureș, 21 reprezintă o confirmare a valorilor, obiectivelor și idealurilor pe care și le-a asumat în urmă cu peste două decenii. De aceea, sărbătoarea de anul acesta este mai mult despre cine suntem. Da, ne definesc cele aproape 1050 de ediții, dar și sutele de proiecte speciale în care am încercat să educăm, să promovăm binele și valorile perene. La 21 de ani de la apariția GAZETEI de Maramureș, vă prezentăm 21 de valori care ne definesc. 

 

Aproape 1050 de ediții tipărite, mii de cititori, mii de anunțuri în „De toate pentru noi”, sute de suplimente tematice, zeci de cărți și proiecte cultural-educative. O activitate complexă, dar aceeași echipă dedicată și aceleași valori și obiective. În cei 21 de ani de la apariția pe piață, GAZETA de Maramureș poate fi definită în multe feluri. Însă, înainte de toate, noi credem că ne definesc valorile și principiile noastre. De aceea, la 21 de ani, am ales să scriem despre 21 de valori în care credem și pe care le promovăm și le respectăm în tot ceea ce facem.

1.   

      1. CREDINȚA ÎN DUMNEZEU – Credem că valorile creștine sunt cele care susțin lumea de astăzi și că, fără Dumnezeu și credința strămoșească, România și Maramureșul de azi n-ar mai fi fost la fel sau n-ar mai fi fost deloc. De aceea, în toate proiectele noastre, încercăm să promovăm aceste principii creștine. Mai mult, din anul 2009, derulăm, în parteneriat cu Episcopia Ortodoxă a Maramureșului și Sătmarului, proiectul GAZETA de religie și spiritualitate ortodoxă, iar Episcopia noastră a devenit un partener tradițional și important în toate proiectele culturale și educative derulate de-a lungul timpului.

2.  

           2.  DRAGOSTEA DE ȚARĂ ȘI DE MARAMUREȘ - Iubim România și Maramureșul așa cum sunt. Credem că, la fel cum nu-ți iubești familia pentru că e perfectă, ci pentru că e a ta, la fel și dragostea de țară nu trebuie urmată de „pentru că”. Încercăm să transmitem acest sentiment tinerei generații, prin diferite proiecte, cel mai mare fiind derulat anul acesta, împreună cu ATOP-BM, Episcopia Ortodoxă a Maramureșului și Sătmarului, Consiliul Județean Maramureș, Inspectoratul Școlar Județean Maramureș. Pe tot parcursul lunii mai, s-a desfășurat mega-proiectul „Maramureș, țara voievozilor, eroilor și sfinților. Repere cultural-istorice pentru tineri”, derulat cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Iustin, în cadrul Proiectului Eparhial al Anului Omagial și a parteneriatului dintre Episcopia Ortodoxă a Maramureșului și Sătmarului, Asociația Tinerilor Ortodocși ai Protopopiatului Baia Mare, Consiliul Județean Maramureș, Inspectoratul Școlar Județean Maramureș și „Gazeta de Maramureș”. Un proiect de mare anvergură în care au fost implicați 2000 de tineri, sute de profesori, zeci de școli, zeci de primari, preoți și personalități ale județului.

 

Proiectul și-a propus promovarea istoriei județului, a personalităților și evenimentelor istorice importante, prin organizarea a patru tururi istorico-educative în cele 4 țări ale județului, la care au participat câte 500 de elevi.

 

Primul tur itinerant a avut loc în 5 mai, în Țara Codrului, pe traseul Băsești, Buzești (Fărcașa), Ardusat, Seini, Băița (Tăuții-Măgherăuș).

 

Al doilea tur itinerant a avut loc în 12 mai, în Țara Chioarului, pe următorul traseu: Șomcuta Mare, Mănăstirea Habra- comuna Groși, Muzeul Satului Baia Mare, Baia Sprie - coloniile de muncă, Șișești, Cavnic.

 

Cel de-al treilea tur itinerant din Țara Maramureșului a avut în 19 mai și s-a desfășurat pe traseul Mănăstirea Bârsana, Bogdan Vodă, Moisei,  Petrova, Sighetu MarmațieiMemorialul Victimelor  Comunismului și Rezistenței Anticomuniste și Centrul Cultural Pastoral „Sf. Iosif Mărturisitorul”.

 

Iar cel de-al patrulea tur itinerant, din Țara Lăpușului a avut loc vinerea trecută, în 26 mai, pe traseul Copalnic Mănăștur, Târgu Lăpuș, Mănăstirea Rohia, Groșii Țibleșului, Suciu de Sus, Mănăstirea Breaza.

 

Proiectul a cuprins și editarea unui ghid istoric al județului, într-un tiraj de 2500 de exemplare, care va fi distribuit gratuit tuturor școlilor din județ, prin Inspectoratul Școlar Județean Maramureș.

 

Astfel că, după ce au parcurs acest traseu al cunoașterii identității, în 3 mai, toți participanții la proiect, însoțiți de dascălii, primarii și preoții lor, s-au adunat în curtea Catedralei Episcopale „Sf. Treime” din Baia Mare, unde au fost întâmpinați de Preasfințitul Părinte Episcop Iustin și Preasfințitul Timotei Sătmăreanul

3.   

      3. OAMENII DE BINE – Credem că oamenii sunt cea mai importantă resursă a țării și a județului. Suntem mândri că avem o echipă de excepție și colaboratori de excepție, oameni care cred că, împreună, putem schimba încetul cu încetul lucrurile. Și dacă GAZETA a ajuns la 21 de ani și multe proiecte realizate, acest lucru se datorează în special unor oameni extraordinari care cred în acest proiect, susțin acest proiect și care ne dau energia să mergem mai departe. Toate proiectele GAZETEI sunt, de fapt, despre oameni și modele, pe care îi promovăm, îi recompensăm și le mulțumim așa cum putem mai bine.

4.   

          4.   ADEVĂRUL – Acel Adevăr care odată rostit poate îndrepta lucrurile. Aceasta a fost mereu deviza GAZETEI și acesta a fost motivul pentru care, într-o lume tabloidizată și manelizată, ne-am încăpățânat să nu fugim după senzațional, ci să alegem substanța, lucrurile care în timp rămân și contează.

5.   

      5. PUTEREA CUVÂNTULUI SCRIS dar și responsabilitatea lui. Credem că ceea ce e scris rămâne și azi, și pentru viitor. Și ne încăpățânăm să credem că românii vor învăța din nou să prețuiască presa scrisă, o carte scrisă.

6.  

           LIBERTATEA ȘI DEMNITATEA- Sunt cele mai de preț valori ale unui om. Și principiile pe care le-am învățat de la cei care au plătit, cu prețul propriei libertăți, libertatea noastră de astăzi. Încă din 2009, am inițiat proiectul „Eroii rezistenței anticomuniste”, iar de atunci au urmat multe altele pe aceeași temă. Am încercat să promovăm istoria recentă, valorile și principiile pe care foștii deținuți politici le-au apărat. De atunci, peste 1000 de elevi din județ au participat la „Turul rezistenței anticomuniste”, au vizitat principalele locuri de detenție din perioada comunistă și au aflat ce a însemnat această perioadă chiar de la foștii deținuți politici.  

7.   

          ISTORIA ȘI IDENTITATEA – Un om care nu-și cunoaște istoria nu știe cine este. Vrem ca generațiile de mâine să fie oameni întregi, verticali și demni care, știind cine sunt, vor ști și încotro se îndreaptă. De aceea, am promovat istoria în rândul tinerei generații prin diferite evenimente. Poate cel mai grandios s-a derulat în Anul Centenarului Marii Uniri, când

1.228 de tineri din toate zonele județului au mers la Băsești pentru a demonstra că sunt vrednici de înaintașii lor. GAZETA de Maramureș a inițiat această acțiune și a reușit să coaguleze toate instituțiile importante din județ: Consiliul Județean Maramureș, Episcopia Ortodoxă Ro­mâ­nă a Maramureșului și Sătmarului, Inspectoratul Școlar Județean Mara­mureș, Ansamblul Național Folcloric „Transilvania” și comuna Băsești.

8.    

     EXCELENȚA – Am promovat și premiat excelența, an de an, prin premiile de Excelență ale GAZETEI oferite unor oameni extraordinari care s-au remarcat în diferite domenii de activitate.

9.    

      CULTURA – De mai bine de 15 ani, GAZETA de Maramureș a devenit nu doar promotor al culturii, ci și furnizor de cultură. În parteneriat cu diverse instituții: Academia Română filiala Cluj, Academia de Științe a Republicii Moldova, Consiliul Județean Maramureș, Episcopia Ortodoxă a Maramureșului și Sătmarului, Inspectoratul Școlar Județean Maramureș, Biblioteca Județeană „Petre Dulfu”, ATOP-BM, Asociația pentru Turism, Consultanță și Implementarea Proiectelor Europene, AFDPR, Memorialul Victimelor Comunismului și a Rezistenței, diverse primării din județ și instituții publice, am derulat an de an proiecte culturale importante, cu sute de participanți, pe teme diverse. 

1

      0. EDUCAȚIA – Credem că educația este cea mai importantă armă pentru un viitor mai bun. De aceea ne-am implicat în sectorul educațional și am derulat diferite proiecte și concursuri pentru elevi. Am abordat și teme delicate, cum ar fi mamele minore, astfel că, timp de trei ani, am derulat în liceele băimărene seminariile „Pregătit să fiu părinte?”, în cadrul cărora un preot și un psiholog le-au vorbit tinerilor liceeni despre responsabilitatea de a fi părinte. 

1

      1. SĂNĂTATE – Fără sănătate niciun obiectiv nu poate fi bifat. De aceea, am promovat prevenția și instituțiile din cadrul sistemului sanitar maramureșean prin diferite reviste tematice.

1

      2. GRIJA PENTRU MEDIU – Este esențială pentru viitorul nostru, al tuturor. Am încercat să promovăm permanent respectul și grija pentru mediu prin diferite reviste tematice, GAZETA verde fiind cea mai longevivă.

1

     3. IMPLICARE SOCIALĂ – Am susținut, de-a lungul timpului, diferite proiecte cu implicare socială, fie că a fost vorba despre burse, fie incluzând pachete pentru cei mai puțin norocoși. Credem că, vorba lui Nicolae Steinhardt, „dăruind vom dobândi”. Vom dobândi o societate mai bună.

 

     4. PROMOVARE TURISTICĂ  - Zestrea turistică a Maramureșului este inestimabilă, de aceea am încercat să o promovăm de 15 ani prin diferite publicații tematice, „GAZETA turistică” sau „Mândru de Maramureș” fiind cele mai cunoscute.

1

      5. DEZVOLTARE ECONOMICĂ – Credem că Maramureșul trebuie să rămână tradițional ca și identitate, dar să fie european ca și dezvoltare. De aceea am promovat agenții economici ai județului, i-am premiat și recompensat an de an.  

1

      6. PROMOVAREA COMUNITĂȚILOR LOCALE – Fiecare comunitate locală merită cunoscută, de aceea am inițiat seria revistelor locale care promovează istoria, personalitățile, proiectele orașelor/ comunelor maramureșene.

1

      7. PROMOVAREA ADEVĂRATELOR MODELE ȘI REPERE –De la eroii rezistenței anticomuniste, la făuritorii Marii Uniri, regii întregitori de țară, eroii, sfinții și voievozii acestui colț de țară, Maramureș are modele și repere demne de a fi promovate și mai ales urmate de tânăra generație. Asta am încercat să facem prin proiectele noastre culturale, an de an.

1

      8. ROMÂNII DIN AFARA ROMÂNIEI – În afara granițelor țării se află o altă Românie, dar în care bate aceeași inimă și identitate. Am sprijinit constant comunitățile de români din afara graniței, în special pe cele din Ucraina. Le-am promovat și chiar am inițiat un proiect sub egida Academiei Române filiala Cluj, derulat în 2021 și 2022, numit sugestiv „Maramureș - promotor al culturii și identității românești în lume”.

1

      9. ACCESIBILITATE – Alături de GAZETA de Maramureș se distribuie gratuit cea mai importantă revistă de mică publicitate din județ, „De toate pentru noi”.

     

      10. SPERANȚA că fiecare gest, proiect, manifest, oricât de mic, contează.

 

      11. RECUNOȘTINȚA pentru toate câte au fost și vor mai fi, tuturor, un mare MULȚUMESC!

 

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.