• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 29 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 30 Iunie , 2017

GAL Maramureș Vest începe prezentarea, în teritoriu, a măsurilor de finanțare

Am discutat cu Petre Mitru, cel care a dezvoltat GAL Maramureș Vest și care are acum un rol de consultant. De menționat că GAL Maramureș Vest a obținut cel mai bun punctaj pe țară, 98 de puncte la evaluările inițiale și în funcție de care s-au acordat fondurile. De asemenea, GAL-ul din Vest are și cele mai puține observații, în această față, ceea ce nu este puțin!

„Între noutățile pe care le oferim sunt unele lucruri subtile. Ne adresăm agricultorilor care vor să se mute spre zona de servicii. De exemplu, se pot usca fructe, în afară de cabinet veterinar, și cele care sunt tipice pentru servicii de tip urban, la sate.
Dar putem oferi și celor de la țară, celor care au excedent de produse, finanțare pentru a realiza un serviciu de tip moa­ră, uscător de fructe... O altă schemă este tot legată de IMM-uri. Veterinarii își pot cumpăra o mașină pentru consul­tații animaliere, se pot finanța foarte multe astfel de lucruri... service auto, tot felul. Aceste activități pot primi câte 50-70 de mii de euro. Acestea sunt cele de tip urban, dar sunt și cele de tip rural. De pildă, cineva dorește să își achiziționeze un tractor”, ne-a explicat Petre Mitru.
În exercițiul financiar trecut, GAL Maramureș Vest a alocat din fondurile avute 50% pentru primării și 50% pentru cetățeni. Administrațiile locale au realizat cămine culturale și altele.
Acum GAL-ul din vestul județului dorește să implementeze realizarea de piste de biciclete, în principal. Loca­litățile vor primi finanțare pentru realizarea unui trotuar dar să realizeze și o pistă de biciclete. Acest proiect este unul generos și va avea ca finalitate realizarea unei rețele de piste de biciclete la nivelul GAL-ului ce va veni în întâmpinarea dorinței tinerilor, dar nu numai, de a avea piste pentru biciclete în toate localitățile componente a GAL, dar și legate de zonele de pădure, unde se poate face turism pe bicicletă.
Dar lucrurile merg și mai departe. Pe această infrastructură de piste de biciclete să se realizeze și un lanț de desfacere de produse, numit „la gura șurii”. Nu trebuie uitat că pe acest teritoriu va fi Drumul Nordului și ar fi o chestiune integrată.
O circulație intensă, mai multe șuri re­novate și transformate în magazine în care producătorii locali își pot vinde produsele din producție proprie, de la vin și horincă, la fructe, produse de carmangerie, lactate și multe altele. Iar legătura se poate face pe biciclete, chiar o afacere în care bicicleta ar fi foarte utilă. Bicicletele se pot echipa cu coșuri de o parte și de alta a ghidonului, sau în spate și pot deveni mijloace de transport, de distribuție.
Sunt anumite localități care fac parte din GAL, dar care sunt situate pe drumuri rutiere ce fac ocoluri destul de mari, între ele. Pistele de biciclete ar reduce substanțial aceste distanțe mari între unele localități.

Toate aceste proiecte, toate aceste facilități și posibilități și multe altele, sunt oferite de GAL Maramureș Vest oamenilor din cele 15 localități componente.   

 

 

„Putem oferi și celor de la țară, celor care au excedent de produse, finanțare pentru a realiza un serviciu de tip moa­ră, uscător de fructe... O altă schemă este tot legată de IMM-uri. Veterinarii își pot cumpăra o mașină pentru consul­tații animaliere, se pot finanța foarte multe astfel de lucruri... service auto, tot felul. Aceste activități pot primi câte 50-70 de mii de euro. Acestea sunt cele de tip urban, dar sunt și cele de tip rural. De pildă, cineva dorește să își achiziționeze un tractor.

Petre Mitru, GAL Maramureș Vest

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.