• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 01 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 4 Noiembrie , 2013

Gabriel Zetea şi dr. Raed Arafat au semnat o declaraţie comună din partea României cu autorităţile ucrainene

O delegaţie din România ce i-a avut în frunte pe secretarul de stat dr. Raed Arafat şi pe Gabriel Zetea, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Maramureş, a fost prezentă în regiunea Ivano-Frankivsk din Ucraina.

 
 

Au mai făcut parte din delegaţie ec. Sorina Pintea, manager al Spitalului judeţean de Urgenţă „dr. Constantin Opriş” Baia Mare, dr. Rareş Pop, director executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Maramureş şi Viorel Deghid, preşedinte-director general al Casei de Asigurări de Sănătate Maramureş. Cu această ocazie a fost semnată o declaraţie comună între Ministerul Sănătăţii al României şi Ministerul Sănătăţii al Ucrainei privind interesul reciproc pentru colaborarea şi parteneriatul în sfera de activitate a medicinii şi serviciului de asistenţă medicală de urgenţă pe anii 2014-2015.

 

Oficialii români au fost întâmpinaţi de Vychyvaniuk Mychailo, guvernator al regiunii Ivano-Franskivsk, de Ivanytki Roman Yaroslavovyci, viceguvernator pe probleme umanitare şi sociale, şi dr. Melnyk Roman Mychailovyci, director al Departamentului pentru Sănătate al regiunii Ivano-Franskivsk.

Această vizită vine după ce oficiali din Ucraina au vizitat România, fiindu-le prezentat centrul integrat în servicii de urgenţă pentru Transilvania de la UPU-SMURD a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Mureş. Partea ucraineană doreşte să demareze cât mai urgent un proiect similar SMURD-ului în Ivano-Frankivsk, program pilot pentru Ucraina.

Urmarea vizitei din Târgu Mureş l-a reprezentat semnarea acestei declaraţii comune la nivel înalt. Din partea română au semnat dr. Raed Arafat şi Gabriel Zetea, iar din partea Ucrainei au semnat Vychyvaniuk Mychailo, guvernator al regiunii Ivano-Franskivsk, de Ivanytki Roman Yaroslavovyci, viceguvernator.

 

Prin acest document, şi luând în considerare Acordul de colaborare în domeniul sănătăţii şi ştiinţelor medicale semnat la 29.03.1996 între Ministerul Sănătăţii al Ucrainei şi Ministerul Sănătăţii al României şi Acordul de Colaborare dintre Consiliul Judeţean Maramureş, România şi Administraţia de Stat a Regiunii Ivano-Frankivsk, Ucraina, semnat la 30.03. 2008 (cu completările din 30.07.2010), se doreşte realizarea reformei în sistemul de sănătate al Ucrainei şi înfiinţării sistemului medical de urgenţă, după modelul românesc, în Ucraina.

„Cele două Ministere îşi exprimă interesul deosebit pentru demararea proiectului pilot în regiunea Ivano-Frankivsk, cât şi pentru consilierea de către partea română în vederea implementării proiectului de lege ucrainean cu titlul „Acordarea asistenţei medicale de urgenţă” în zonele transfrontaliere, cunoscându-se modelul şi posibilitatea părţii române privind îndrumarea şi sprijinul în vederea dezvoltării unui sistem medical de urgenţă şi de prim ajutor integrat pentru regiunea Ivano-Frankivsk. Pe de altă parte, vor exista schimburi de experienţă, pregătire profesională, asigurare de materiale didactice şi acces la programe europene transfrontaliere sau alte fonduri eligibile pentru vecinii noştri” a precizat dr. Raed Arafat.

 
 

Pe 15 şi 16 noiembrie, Vychyvaniuk Mychailo, guvernator al regiunii Ivano-Franskivsk, se va afla în România

 

După semnarea declaraţiei comune, Gabriel Zetea, vicepreşedinte al CJ Maramureş, i-a înmânat lui Vychyvaniuk Mychailo o invitaţie de a fi prezent în România.

Autorităţile române şi cele ucrainene au căzut de acord asupra datei, urmând ca programul complet al vizitei să fie definitivat în zilele următoare. „Mă bucură faptul că partea ucraineană a acceptat invitaţia noastră, astfel încât pe 15 şi 16 noiembrie, Vychyvaniuk Mychailo, guvernator al regiunii Ivano-Franskivsk se va afla în România. Mai precis, pe 15 va fi în Baia Mare, urmând ca în ziua următoare să se afle la Târgu Mureş pentru a vedea centrul SMURD, la invitaţia dr-ului Raed Arafat. Mă bucură că pe lângă domeniul medical, să avem proiecte şi în domeniul cultural şi mai ales în cel economic.

Realizarea, pe lângă Consiliul Judeţean Maramureş, a unei structuri care să ofere oamenilor de afaceri de la noi oportunităţile de afaceri cu parteneri din Ucraina, va reprezenta următorul pas în dezvoltarea relaţiilor bilaterale. Crearea de noi locuri de muncă prin impulsionarea relaţiilor comerciale reprezintă de fapt principalul câştig atât pentru noi, cât şi pentru prietenii din Ucraina” a precizat Gabriel Zetea.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.