• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 10 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 4 Noiembrie , 2016

Gabriel Zetea: „49.021 de copii din Maramureş vor beneficia de Programul lapte şi corn în şcoli, începând cu 1 noiembrie”

Începând cu 1 noiembrie 2016, un număr de 49.021 de preşcolari, elevi de ciclu primar şi gimnazial vor beneficia, în judeţul Maramureş, de „Programul lapte şi corn”, a arătat preşedintele Consiliului Judeţean, Gabriel Zetea. Dintre aceştia, 8.704 copii frecventează grădiniţa, 21.492 de elevi urmează ciclul primar, iar 18.825 sunt înscrişi în ciclul gimnazial.

 

 

Procedura de depunere a ofertelor a demarat în luna septembrie, iar în 31 octombrie s-a finalizat etapa de evaluare şi semnare a contractelor. Distribuţia pe cele şase loturi (cinci loturi pe corn şi un lot pe lapte) va începe de marţi, 1 noiembrie, nefiind înregistrate contestaţii la finalul perioadei.

 

Întârzierile s-au datorat modificărilor suferite de legea achiziţiilor publice, iar firmele care au depus oferte s-au aflat, în acest interval, în monitorizare ANAP. A fost pentru prima dată când toate documentele solicitate ofertanţilor au fost încărcate pe platforma electronică.

 

„Chiar dacă începem cu o întârziere din motive care nu ţin de activitatea Consiliului Judeţean Maramureş, este un lucru îmbucurător faptul că începem livrarea produselor lactate şi de panificaţie către copiii din învăţământul maramureşean. Personal, îmi menţin părerea pe care am transmis-o şi autorităţilor centrale că ar trebui, în cel mai scurt timp, să trecem la următorul nivel. Propunerea pe care am făcut-o a fost de a înlocui Programul lapte – corn cu un program mai bine ţinţit şi care să ofere copiilor (preşcolari şi elevi) o masă caldă. Acest proiect ar trebui să fie desfăşurat de autorităţile locale cu finanţare de la bugetul de stat. Aceasta ar fi o măsură prin care am reduce rata abandonului şcolar şi, totodată, un proiect care ar promova mâncarea sănătoasă în şcoli”, a arătat preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Gabriel Zetea.

 

Consiliul Judeţean va premia elevii de 10 ai Maramureşului la Evaluarea Naţională şi la examenul de Bacalaureat 2016

 

Luând în considerare solicitarea consilierului judeţean Călin Ioan Bota, expunerea de motive a preşedintelui Consiliului Judeţean Maramureş, Gabriel Zetea şi raportul Direcţiei economice şi de patrimoniu, aleşii judeţeni au aprobat, cu unanimitate de voturi, în şedinţa din 27 octombrie, utilizarea sumei de 23,40 mii lei din rezerva bugetară constituită la dispoziţia instituţiei. Aceşti bani vor fi folosiţi pentru premierea absolvenţilor care au obţinut nota 10.00 la examenul de Bacalaureat, sesiunea iunie – iulie 2016, respectiv a elevilor care au obţinut nota 10.00 la Evaluarea Naţională 2016.

 

Un număr de opt elevi au obţinut nota 10.00 la Evaluarea Naţională, trei fiind absolvenţi ai Şcolii Gimnaziale „Nicolae Iorga” din Baia Mare, doi elevi sunt de la Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai”, unul de la Şcoala Gimnazială „Liviu Rebreanu” din Dragomireşti şi unul de la Colegiul Naţional „Dragoş Vodă” din Sighetu Marmaţiei.

În ceea ce priveşte elevii de 10 la prima sesiune a bacalaureatului din 2016, aceştia sunt în număr de şase. Trei elevi sunt absolvenţi ai Colegiului Naţional „Gheorghe Şincai” din Baia Mare, unul al Colegiului Naţional „Vasile Lucaciu” şi doi de la Colegiul Naţional „Dragoş Vodă” din Sighetu Marmaţiei.

Consilierul judeţean Călin Bota a arătat că este important ca administraţia locală şi judeţeană să îi susţină şi să îi încurajeze pe cei care generează performanţă de la vârstă fragedă. „Cred că, întotdeauna, e bine să îi stimulăm pe tinerii care pot genera performanţă, pentru că tot ceea ce se întâmplă în societatea noastră are o cauzalitate şi există o legătură foarte strânsă între cauză şi efecte. Acesta este motivul pentru care, personal, consider că este de datoria noastră să îi stimulăm pe cei ce vor mai mult, arătând că societatea poate să evolueze. În acest fel adăugăm un plus, iar meritocraţia trebuie susţinută”, a declarat consilierul judeţean Călin Bota.

 

Preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Gabriel Zetea, a menţionat că, în cadrul instituţiei, continuă atât politica de premiere a performanţei, cât şi parteneriatele cu Inspectoratul Şcolar Judeţean. „Dacă avem pe parcursul anului numeroase proiecte care susţin învăţământul de masă, prevenirea abandonului şcolar, investiţii în infrastructura şcolară, atunci trebuie să avem şi proiecte care premiază excelenţa şi performanţa. Nu vorbim în acest proiect de hotărâre de sume mari în sine, dar sunt premii pe care le oferim din inimă copiilor maramureşeni ce fac performanţă în învăţământul românesc” , a precizat preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Gabriel Zetea.

 

Gabriel Zetea: „Consiliul Judeţean Maramureş, partener în două proiecte de reducere a abandonului şcolar”

 

Consiliul Judeţean Maramureş, în parteneriat cu Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Baia Mare şi Inspectoratul Şcolar Judeţean, implementează două proiecte care vor permite reducerea abandonului şcolar.

Proiectul „Alături de tine pentru următorul pas”, pentru elevii din Maramureş, care va fi depus la finanţare din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman, Axa Prioritară 6, are un buget total de 9.318.205,05 lei, din care contribuţie proprie beneficiar şi parteneri 186.364,10 (2%).

Beneficiar este Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Baia Mare – Unitate de învăţământ secundar, iar partenerii sunt Liceul Tehnologic Agricol „Alexiu Berinde” Seini, Consiliul Judeţean Maramureş, Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Maramureş şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Maramureş. Proiectul vizează măsuri de sprijin pentru reducerea părăsirii timpurii a şcolii, din diferite sectoare, şi se va desfăşura pe o perioadă de 34 de luni, cuprinzând derularea a şase activităţi (patru specifice, focusate pe grupul ţintă). Grupul ţintă va cuprinde 1000 de persoane structurate astfel: 260 de cadre didactice, 200 de preşcolari, 540 elevi de gimnaziu şi ciclul inferior al liceului.

 

Proiectul „Motivezi şi îndepărtezi abandonul” este încheiat între Inspectoratul Şcolar Judeţean Maramureş, ca lider de parteneriat, şi Consiliul Judeţean Maramureş, UAT comuna Ulmeni, UAT municipiul Baia Mare, UAT municipiul Sighetu Marmaţiei, UAT comuna Satulung, UAT comuna Fărcaşa şi UAT comuna Coltău, obiectul parteneriatului fiind acela de a stabili drepturile şi obligaţiile părţilor, contribuţia financiară proprie a fiecărei părţi la bugetul proiectului, precum şi responsabilităţile ce le revin în implementarea activităţilor aferente.

 

Gabriel Zetea, preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, a arătat că, instituţia pe care o conduce a răspuns pozitiv iniţiativei ISJ Maramureş, precum şi propunerii Centrului Şcolar de Educaţie Incluzivă Baia Mare, pentru a promova două proiecte extrem de importante pentru judeţ. „Sperăm ca, pe viitor, să luăm măsuri de sprijin care să reducă părăsirea timpurie a şcolii din diferite sectoare: învăţământ preşcolar, gimnazial şi liceal. Proiectul «Alături de tine pentru pasul următor›› are ca scop desfăşurarea unor activităţi de educaţie prin metode activ-participative, interactive, centrate pe copil, activităţi care să îl determine pe preşcolar/elev să se apropie mai mult de şcoală. Activităţile se vor desfăşura cinci zile pe săptămână, iar grupul ţintă va fi organizat pe grupe. Fiecare elev/preşcolar participant la activităţi va primi o bursă de 100 lei/lună, timp de 24 de luni.

În ceea ce priveşte proiectul «Motivezi şi îndepărtezi abandonul», vor exista campanii de înscriere a copiilor la şcoală, întâlniri cu membri comunităţii pentru a prezenta importanţa înscrierii şi frecventării şcolii, identificarea şi prioritizarea nevoilor, derularea unor şedinţe de consiliere a elevilor, ateliere de lucru pentru antepreşcolari şi preşcolari, programul şcoală după şcoală, acordarea de sprijin financiar pentru membri grupului ţintă”, a arătat preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Gabriel Zetea.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.