• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 26 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 22 Septembrie , 2014

Fundaţia „Dorel Cherecheş” donează oraşului sculpturi de mari dimensiuni

Săptămâna trecută a avut loc un eveniment cultural deosebit, pentru Baia Mare, în Centrul Vechi al oraşului. Pe înserate, atunci când soarele se pregăteşte să meargă la culcare, iar fluturii bucuriei adie din aripile străvezii spre bucuria celor care se plimbă prin zona istorică a municipiului, a avut loc prezentarea lucrărilor care au rezultat în urma Simpozionului „Tabăra de Sculptură”, desfăşurat în nord. Patru artişti şi cinci lucrări de mari dimensiuni au fost prezentate la vernisajul din Centrul Vechi.

 
 

La ediţia din acest an a Simpozionului „Tabăra de sculptură” au fost prezenţi argentinianul Juan Jose Pezzani, Raluca Ghideanu din Bucureşti şi băimărenii Dan Vişovan şi Gyori Csaba.

Au fost realizate trei tipuri de sculpturi în metal, de mari dimensiuni. La vernisaj au fost prezenţi autorii, criticul de artă Pavel Şuşară, Cătălin Cherecheş, preşedintele Fundaţiei „Dorel Cherecheş”. Acesta a vorbit de dorinţa de a înnobila oraşul cu lucrări de artă, fie într-un muzeu de artă contemporană, fie în aer liber, cazul sculpturilor. Cătălin Cherecheş a hotărât ca prin Fundaţia realizată în memoria tatălui său să fie donate oraşului lucrările de sculptură şi de pictură realizate în Taberele de artă realizate în Baia Mare, de către Fundaţia „Dorel Cherecheş”.

 

„Pas cu pas, vom putea oferi, prin Fundaţia „Dorel Cherecheş”, oraşului o adevărată expoziţie de sculptură în aer liber, lucru pe care mi l-am dorit de multă vreme. Chiar dacă sunt primar, nu am reuşit să fac cu Primăria acest lucru, dar îl fac cu Fundaţia „Dorel Cherecheş” şi poate că e aşa, mai pe sufletul meu”

Cătălin Cherecheş, preşedintele Fundaţiei „Dorel Cherecheş”.

 

Prezent, din nou, în Baia Mare, criticul de artă Pavel Şuşară a spus că Maramureşul începe să devină tot mai vizibil prin artă, prin modul unic de prezentare al artei de calitate. El a făcut referire la Muzeul Florean, iar acum la Simpozionul „Tabăra de sculptură”.„Nu ştiu dacă mai poate fi regăsită o relaţie de tipul acesta într-o altă ţară. Nu am făcut investigaţii în sensul asta, nu m-am documentat pentru că nu mi-am pus vreodată problema posibilităţii unui asemenea scenariu. Ca o fundaţie privată să realizeze o acţiune, un eveniment de tipul asta, iar rezultatul acelei acţiuni să îl predea oraşului, să îl aducă în spaţiul public”, a spus Pavel Şuşară.

Cele cinci lucrări vor fi puse în zone diferite ale oraşului, nu zone centrale, ci vor fi integrate în spaţii reabilitate ale cartierelor băimărene. Pe lângă aceste lucrări se vor realiza modernizări ale spaţiului în care sunt expuse. Şuşară a spus că aceste lucrări de artă vor duce, pe lângă frumuseţea dată de lucrare, la o creştere a valorii zonei, iar primul semn că este aşa va fi o creştere a preţului apartamentelor, a imobilelor din zona respectivă. 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.