• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 17 Iunie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Sambătă , 21 Iunie , 2014

Fotograful din Consiliul Local Baia Mare

Reporter: În ultima perioadă de timp aţi vernisat mai multe expoziţii de fotografie. Care sunt acestea?

Ilie Tudorel: Ultima expoziţie vernisată a fost în această lună, la Cerneşti. Este o expoziţie de etapă, este un proiect al meu de promovare a Transilvaniei, în special partea de nord. Am expus că este de etapă deoarece această expoziţie: „Viaţa în Transilvania de nord”, va poposi în fiecare dintre judeţele componente ale regiunii Transilvania de N-V. A fost prezentată la Baia Mare, în Cerneşti, vor urma Carei, Cluj, Zalău, Oradea şi Bistriţa. S-ar putea să merg cu expoziţia şi în alte oraşe, s-a aflat de ea, de faptul că sunt multe oraşe şi locuri din această parte de ţară surprinse în fotografiile prezentate şi doresc să prezinte expoziţia în acele locuri. S-a realizat şi un album din fondurile Parlamentului European.

Înainte de acest proiect, am realizat o expoziţie dedicată simbolurilor astrale în tradiţia maramureşeană.

 

Rep.: Unde se află expoziţia?

I.T.: Ea a fost prezentată la Planetariul din Baia Mare şi a avut un mare succes. Numită „Semne astrale”, această expoziţie îşi are rădăcinile în preocupările mele de zeci de ani de a identifica simbolurile astrale prezente în elementele arhitecturale tradiţionale maramureţene si nu numai. Aceste elemente le-am regăsit şi pe biserici de piatră, probabil copiate după arhitectura populară maramureşeană.

Nu a fost o simplă expoziţie, a fost o manifestare complexă ce a cuprins trei expoziţii ce au tratat acelaşi subiect. Este vorba de „Momente astrale”, ce conţine imagini ce ar fi fost capabile să impresioneze fiinţa umană din orice perioadă de timp, adică sunt acele momente care au generat emoţie, de la răsărit de soare, la apus sau diverse momente ale zilei surprinse de obiectivul aparatului de fotografiat, de o frumuseţe ce duce la emoţie. 

Acesta este subiectul uneia dintre expoziţii, varianta digitală realizată în colaborare cu Planetariul Baia Mare. Ei au un centru multimedia foarte bun, util la astfel de manifestări. De asemenea, o expoziţie digitală dedicată simbolurilor astrale din tradiţia populară din nord, iar a treia este expoziţia clasică, fotografii înrămate si expuse pe o latură a Planetariului, în interior. Sunt 30 de lucrări, fotografii de mari dimensiuni, fotografii impresionante deoarece ne arată frumuseţea arhitecturii tradiţionale maramureşene. Din păcate aceste simboluri sunt în pericol de a dispărea odată cu tradiţiile noastre milenare.

S-a tot discutat despre adevăratul brand al Maramureşului. Consider că bisericile de lemn şi porţile maramureşene pot să constituie cartea noastră de vizită cea mai bună, în lume. De aceea doresc să le promovez şi încerc să-i sensibilizez pe oameni să fac tot ce se poate pentru a conserva aceste frumuseţi, să aibă grijă de ele deoarece reprezintă patrimoniul nostru cel mai valoros.

 

Rep.: De unde pasiunea pentru fotografie, având în vedere că sunteţi un om de afaceri cu preocupări în zona textilelor, a materialelor de protecţie?

I.T.: Este o afacere construită în timp, dar am preocupări în sfera artistică de 30 de ani. Desenez, pictez, fac grafică… Am fost unul din iniţiatorii mişcării Maranova, înainte de 1989. Au fost anii unei rezistenţe culturale neştiute, romantice, frumoase. Pasiunea pentru fotografie a apărut în şcoala primară, pasiune cultivată de tatăl meu. Aveam un aparat ca în acele vremuri. El avea un aparat, avea şi un laborator fotografic şi m-a învăţat cum se face fotografie, cum se developează şi tot ce ţine de această minunată preocupare.

 

Rep.: Cum se împacă pasiunea cu activitatea din administraţia băimăreană, fiind unul din consilierii locali ai PSD, chiar preşedintele Comisiei de Urbanism din cadrul Consiliului Local Baia Mare?

I.T.: În activitatea mea din cadrul CL cred că fotografia este un element important. De nenumărate ori am fost pe teren, la diverse probleme şi m-am obiţnuit să fotografiez totul pentru a rămâne, pentru a se putea analiza situaţia reală de la faţa locului. Îi arăt domnului primar atunci când este cazul, colegilor din Comisia de Urbanism. Ce informaţie mai bună poate fi o fotografie?

Se şi spune că o fotografie valorează cât o mie de cuvinte, chiar mai mult.

Pot spune că de multe ori văd oraşul prin obiectivul aparatului de fotografiat. Îmi dau seama ce e bine, ce e rău, pot să văd ce elemente strică un peisaj sau ce poate să ajute, ce elemente constituie o valoare turistică, ce merită să constituie brandul oraşului Baia Mare, aşa cum am ilustrat şi pe blogul meu de fotografii (Tudor foto blog). Pe acest blog am postat cele 10 atracţii ale Băii Mari, atracţiile Maramureşului, ale Transilvaniei.

 

Rep.: Cum se vede Baia Mare prin obiectivul aparatului foto?

I.T.: Un oraş frumos! S-ar putea şi mai bine, tocmai de aceea se fac eforturi ca oraşul să scape de eticheta de oraş poluat, ne luptăm ca Baia Mare să fie cel mai verde oraş, cel mai curat oraş al României. Sper să reuşim!

Când toate acestea vor fi realizate, vom putea lucra cu adevărat la finalizarea strategiei de brand şi a strategiei turistice a oraşului Baia Mare.

Efectele a ceea ce se face acum în Baia Mare se vor vedea în scurt timp. De exemplu: se lucrează la Câmpul Tineretului ce va deveni o atracţie turistică alături de Muzeele din apropiere şi atelierele pictorilor de acolo. Şi Parcul, cu aleile de la monument vor arăta mult mai bine. Totul se integrează, va deveni mult mai atrăgător pentru turişti. Apoi, Parcul Central, aflat acum în lucru, va deveni de asemenea o atracţie. Acolo va exista un labirint din gard viu, va fi pavilionul unde va fi pusă colecţia de cactuşi ai lui Vida Gheza, mare artist maramureşean, român. Tot ce se leagă de Vida trebuie promovat, scos în perimetrul public deoarece va fi o mare atracţie turistică şi culturală. Mai sunt fântânile din Parcul Mara, foarte frumoase mai ales noaptea, o altă atracţie turistică de care beneficiază toate zonele de alimentaţie publică din această parte a oraşului.

Fiecare atracţie turistică va atrage turişti, care la rândul lor vor aduce venituri celor din jur, bugetului local.

 
 

Rep.: Turismul ar putea fi viitorul oraşului?

I.T.: Dacă punem în balanţă toate atuurile municipiului Baia Mare, putem spune că ar putea fi un element de dezvoltare durabilă, turismul. Sunt mulţi investitori în lumea largă, dar nu este sigur că vor veni aici, sigur, îmi doresc să vină, dar ei vor veni când doresc, când consideră că este oportun. Însă turismul si potenţialul turistic al Băii Mari este o carte câştigătoare, este ceva ce depinde de noi!

Adică de administraţia locală, de CL şi dacă facem lucrurile aşa cum trebuie vom putea să avem garanţia că vom avea un turism de succes în Baia Mare.

Avem elemente de patrimoniu: Piaţa Cetăţii, acum în lucru, Turnul Ştefan, simbol al oraşului, Centrul Vechi, vor face un tot unitar, frumos si adresat turismului cu bijuterii de patrimoniu istoric, arheologic, cultural. Dar avem şi elemente de patrimoniu naţional.

Deja sunt finalizate documentaţiile pentru declararea Parcului Natural Firiza-Văratic, de lângă Baia Mare. Este o suprafaţă de peste 20 de mii de hectare cu o foarte importantă componentă de turism ecologic. Va fi ceva unic în ţară. 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.