• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 05 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 20 Noiembrie , 2012

Fotograf de biserici

De marţi, 13 noiembrie a.c., Galeria Millenium II din Centrul Vechi găzduieşte expoziţia de fotografie “Fotograf de biserici”, semnată Marin Giurgiu. Deschisă până în data de 20 noiembrie, expoziţia reuneşte fotografii panoramice reprezentând interioare de biserici aflate în patrimoniul UNESCO sau lăcaşe de cult de interes local.

 
 

Inedita expoziţie realizată de Marin Giurgiu cuprinde şaizeci de imagini ale unor biserici şi alte lăcaşe de cult, o selecţie a imaginilor surprinse de fotograf în ultimii cinci ani. Fotografia panoramică, care presupune o surprindere a subiectului din toate direcţiile, într-o singură imagine, este o tehnică foarte veche, fiind aplicată în special în domeniul cartografiei.

 

„Ce am făcut eu aici reprezintă desfăşurarea în plan a unei sfere imaginare, în centrul căreia se află aparatul de fotografiat. Toate imaginile din afara sferei se proiectează pe sfera respectivă, după care eu, cu ajutorul tehnicii de acuma, cu ajutorul calculatorului şi a matematicii, le-am desfăcut şi le-am reaşezat în plan.

Bisericile mi-au fost mereu aproape, având o educaţie religioasă, primită în familie, în special de la bunica mea. Am avut mereu un mare respect pentru Biserică şi pentru orice cult pe care biserica îl reprezintă. Ca urmare, nu mi-a fost greu să mă apropii de biserici”.

„Este o selecţie a ceea ce am făcut în ultimii 5 ani. Avem aici numai panorame de 360 x180 grade şi numai interioare de biserici. În primul rând, avem interioare de biserici monument din Maramureş, de lemn, dar şi de zid, inclusiv cele 8 biserici UNESCO, la unele din ele fiind prezentat atât naosul, cât şi pronaosul, iar la cea din Rogoz avem în plus şi altarul. Avem apoi biserici istorice din Baia Mare, atât cele mai cunoscute din centrul oraşului, cât şi altele mai puţin cunoscute, cum ar fi biserica lui Pocol de pe Valea Borcutului sau Biserica din Ferneziu de pe strada Luncii. Am mai prezentat câteva biserici din Protopopiatul Reformat Baia Mare. Multe din ele sunt foste biserici romano-catolice. Şi, ca să completez, am adăugat biserici greco-catolice, o biserică italiană, una grecească, una armenească, una bulgară, o sinagogă şi o moschee turcească”, a declarat autorul fotografiilor.

 

Cea mai mare fotografie panoramică din lume

 

O incredibil de clară fotografie panoramică de 360 de grade înfăţişează capitala Regatului Unit al Marii Britanii în detalii nemaîntâlnite până acum. Este cea mai mare fotografie panoramică de rezoluţie înaltă care a fost realizată până în prezent! Imaginea panoramică a Londrei are o rezoluţie totală de 80 de gigapixeli (80 de miliarde de pixeli) şi prezintă detalii atât de clare, încât cei care au realizat-o au fost nevoiţi să cenzureze o anumită porţiune, o imagine pe care au clasificat-o “indecentă” (deşi nu au dezvăluit publicului unde se găsea aceasta şi ce înfăţişa).

Fotografia este atât de mare, încât dacă ar fi printată la rezoluţia fotografică obişnuită, ar avea 35 de metri lungime şi 17 metri lăţime.

Londra în 80 de gigapixeli a fost realizată de fotograful britanic Jeffrey Martin, de-a lungul unei perioade de 3 zile, de pe acoperişul unei clădiri cu 36 de etaje, Centre Point - un loc ideal pentru a surprinde Londra în toată splendoarea ei. Pentru a realiza această incredibilă fotografie, Martin a făcut nu mai puţin de 7886 de poze, pe care le-a unit şi le-a sincronizat cromatic cu ajutorul unui computer Fujitsu CELSIUS extrem de puternic. Recordurile fotografiilor panoramice precedente au aparţinut unei fotografii de 26 de gigapixeli, a Parisului, respectiv 70 de gigapixeli, a Budapestei.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.