• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 24 Mai 2018

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 3 Februarie , 2017

Foştii deţinuţi politici, umiliţi într-un sediu care riscă să se prăbuşească

Şi-au jertfit libertatea, sănătatea şi viaţa pentru ţară, iar acum îşi riscă viaţa din cauza unui sediu şubred, care riscă oricând să se prăbuşească. Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici filiala Baia Mare, aşteaptă de ani buni să primească un alt sediu de la Primăria Baia Mare. 

 


România a avut cea mai în­delungată şi sângeroasă rezistenţă anticomunistă din fostul bloc sovietic. Sute de mii de tineri, ţărani, intelectuali, preoţi, au luptat cu arma-n mână şi s-au opus unui regim de exterminare care voia să creeze „omul nou”: omul fără Dumne­zeu, fără ţară şi fără libertate.
Pe mormântul lor, în temniţe, lagăre şi colonii de muncă s-a scris certificatul demnităţii acestui neam. N-au putut să schimbe cursul istoriei şi să oprească instaurarea comunismului, dar au spălat obrazul acestei ţări. Şi dacă astăzi ne putem lăuda că nu am fost un neam de laşi şi trădători, e pentru că ei au ales să moară. Deşi Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România a fost una dintre primele ONG-uri înfiinţate după 1990, în timp, drepturile foştilor deţinuţi s-au tot diminuat. Potrivit legii, au dreptul la un sediu gratuit, la facilităţi şi indem­nizaţii. Azi, au mai rămas doar câteva mii de foşti deţinuţi politici, dar se pare că România nu-şi permite să-şi onoreze eroii. Calvarul foştilor deţinuţi politici continuă şi în democraţie.

Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România, filiala Baia Mare are un sediu în care plouă. Iar tavanul se poate prăbuşi oricând peste foştii deţinuţi politici sau urmaşii lor care vin la sediul AFDPR. Silviu Dragomir, președinte AFDPR filiala Baia Mare, explică: „Suntem în acest sediu de mai bine de 10 ani dar probleme serioase avem de 5 ani. Imobilul era șubred încă de când
l-am primit și ploua prin acoperiș. Am făcut noi reparații la acoperiș cât am putut dar apa s-a tot infiltrat și au început să cadă tavanele. Când ne-am mutat aici ni s-a spus că este o ches­tiune provizorie, până se identifică o lo­cație sigură, dar nu s-a întâmplat nimic.
De 10 ani facem periodic sesizări autorităților, pentru a le reaminti de situația noastră, însă tot de atât timp nu primim răspunsuri. Nu ne bagă nimeni în seamă. Acum avem totuși o speranță pentru că pentru prima dată în 27 de ani am fost vizitați de cei de la Primărie. A venit domnul Fotonea și cu doamna viceprimar, care au avut cu ei doi subalterni. S-au convins în ce stare se află imobilul și ne-au promis că în cel mai scurt timp cu putință ne vor pune la dispoziție un birou în care să ne putem desfășura activitatea. Vom vedea însă dacă se va întâmpla asta. Avem 171 de cotizanți, foști deținuți, deportați și urmași ai acestora. Fiind infrastructura imobilului șubredă, ne putem trezi în orice moment că se răstoarnă un perete peste noi. Stăm cu vase și ligheane atunci când plouă, iar umezeala a intrat deja în pereți. Tocmai din această cauză am avut de mai multe ori probleme cu instalația electrică. Mai mult, iarna trecută ne-a explodat și soba. Mai ales în perioada rece a anului, în sediul nostru este foarte frig, iar noi ne încălzim doar cu un reșou, care nu face însă față. De când facem sesizări autorităților au apărut trei găuri imense în tavan, prin care se vede acoperișul, deci nu este vorba că ar fi căzut doar tencuiala”.

Foştii deţinuţi politici nu au pretenţii în ceea ce priveşte sediul, vor doar o că­măruţă în care să poată funcţiona câteva ore pe săptămână: „Noi nu avem mari pretenții, ne trebuie doar o cămăruță unde să încapă o masă și un dulap în care să ne ținem actele, dar acea că­măruță să fie sigură că nu se răstoarnă peste noi și peste cei care vin să-și plă­tească cotizațiile sau să primească do­cumentele de care au nevoie. Așteptăm în continuare să ni se răspundă solicită­rilor, așa cum facem de 10 ani de când nu ne bagă nimeni în seamă!”.

Sperăm că autorităţile locale vor lua măsuri înainte să se întâmple o nenorocire. 10 ani de umilinţe în democraţie şi cinci secole de teroare comunistă, e oricum prea mult. Culmea, în demo­craţie, tocmai cei care au luptat pentru libertate au fost cei mai umiliţi şi uitaţi de autorităţi. Vă reamintim că un alt proiect important al AFDPR, ridicarea mo­numentului dedicat memoriei foşti­lor deţinuţi politici şi luptători antico­mu­nişti, a fost tergiversat în acelaşi mod, vreme de două decenii. În toamna anului trecut s-a reuşit în sfârşit inaugurarea monumentului amplasat în faţa Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu” din Baia Mare. Sperăm să nu trebuiască să aştepte tot atât pentru un nou sediu, mai ales că cei mai mulţi foşti deţinuţi politici au peste 80 de ani. Vom reveni.

 

Încă de la înfiinţare, AFDPR şi-a urmat neabătută obiectivele directoare precizate prin statut, din care menţionăm:
- Continuarea luptei contra comunismului şi a oricăror forme totalitare;
- Apărarea drepturilor şi intereselor legitime ale membrilor săi;
- Restabilirea adevărului istoric cu privire la evenimentele petrecute în perioada anilor 1945-1989;
- Cinstirea memoriei celor ce şi-au jertfit viaţa în lupta contra comunismului şi a libertăţii naţionale;
- Repararea integrală a pagubelor morale şi materiale ale foştilor deţinuţi politici arestaţi şi condamnaţi pe nedrept, confiscându-li-se averile;
- Accesul la dosarele întocmite de Securitate;
- Stabilirea de relaţii cu asociaţii similare din ţară şi străinătate în vederea realizării unor obiective comune.
 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.