• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 29 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 13 Noiembrie , 2023

Fost procuror la Procesul pentru crime de război de la Nürnberg, născut în Ciolt – Șomcuta Mare

Vă prezentăm în exclusivitate o poveste de viață excepțională a unui jurist, ajuns procuror la Nürnberg și fondator al Curții Internaționale Penale de la Haga, născut lângă Șomcuta Mare – Maramureș. Benjamin B. Ferencz este evreu, iar părinții lui au locuit în Ciolt înainte de anii 1920. Ben s-a născut în 1920, iar după aproape un an din viața lui a ajuns în SUA, deoarece părinții lui au emigrat. Ultimul procuror supraviețuitor al proceselor de la Nürnberg, care i-a condamnat pe criminalii de război naziști pentru organizarea uciderii a un milion de oameni și pe industriașii germani pentru folosirea muncii sclavilor din lagărele de concentrare pentru a construi mașina de război a lui Hitler, a murit în cursul acestui an la o locuință asistată din Boynton Beach. Avea 103 ani.

 

Un avocat din New York, educat la Harvard, al cărui concept despre rău s-a format când era soldat evreu în Europa și investigator de crime de război la Buchenwald, Mauthausen și Dachau, Ferencz a făcut campanie, după al Doilea Război Mondial, pentru restituirea proprietăților confiscate de naziști. O mare parte din viața sa a făcut cruciada pentru o instanță penală internațională și pentru legi care să pună capăt războaielor de agresiune.

 

Autor a nouă cărți și a zeci de articole, vorbea fluent franceză, spaniolă, germană, maghiară și idiș și a luat cuvântul la conferințele mondiale de pace. De asemenea, a fost citat pe scară largă în interviuri și a scris nenumărate materiale în ziarele importante din întreaga lume. Visul său de a crea un tribunal care să judece crimele de război a fost parțial realizat în 2002, odată cu înființarea Curții Penale Internaționale la Haga.

 

Născut din părinți analfabeți în Ciolt-Transilvania, crescut în zona Hell's Kitchen din Manhattan și scos din obscuritate ca și caporal de armată, pentru că făcuse cercetări despre crime de război pentru un profesor,  Ferencz a fost trimis în lagărele de concentrare proaspăt eliberate de generalul George S. Patton. În fazele finale ale războiului, a devenit cel mai tânăr procuror la procesele postbelice de la Nürnberg.

 

A îndeplinit angajamentul Aliaților de a aduce criminalii de război în fața justiției, 13 procese având loc la Nürnberg, unde mitingurile naziste sărbătoriseră ascensiunea lui Hitler la putere în anii 1930. În primul și cel mai important proces, desfășurat în 1945 și 1946, Tribunalul Militar Internațional a condamnat 24 dintre liderii de rang înalt ai celui de-al Treilea Reich, inclusiv pe Hermann Göring, succesorul desemnat al lui Hitler, care s-a sinucis în ajunul execuției sale, și pe comandantul militar Wilhelm Keitel, care a fost spânzurat. Procurorul-șef a fost judecătorul Robert H. Jackson de la Curtea Supremă a Statelor Unite.

 

O mulțime de procese ulterioare de la Palatul de Justiție din Nürnberg i-au pus pe judecătorii, medicii, industriașii, diplomații și liderii militari mai puțin înalți germani în dosarele supravegheate de succesorul judecătorului Jackson, generalul Telford Taylor. Ferencz a fost desemnat să urmărească notoriul caz Einsatzgruppen, care, pentru volumul uluitor de victime, a fost numit cel mai mare proces de crimă din istorie.

 

A fost cazul a 22 de naziști, inclusiv șase generali, care au organizat, au condus și adesea s-au alăturat echipelor de exterminare ale SS-ului - 3.000 de ucigași, ajutați de poliția locală și alte autorități, au adunat și au ucis un milion de persoane sau grupuri vizate în mod specific, în țările ocupate de naziști, anume inteligența fiecărei națiuni: lideri politici și culturali, membri ai nobilimii, clerici, profesori, evrei, țigani și alți „indezirabili”. Cei mai mulți au fost împușcați, alții gazați în dube mobile.

 

Au fost crime care cutremurau imaginația — 33.771 de bărbați, femei și copii împușcați sau îngropați de vii în râpa de lângă Kiev numită Babi Yar; au fost lichidați în două zile 25.000 de evrei letoni din ghetoul din Riga, forțați să se întindă în gropi pentru a fi împușcați; de asemenea semnalăm spectacolul inimaginabil al unui barbar din Lituania care a ucis evrei cu o rangă, în timp ce mulțimile aplaudau și un acordeon cânta marșuri și imnuri.

 

Am început să căutăm mai multe date despre Ben Ferencz și am găsit informații fie disparate, fie compacte despre viața acestui procuror născut în România. Am descoperit mai multe materiale în care povestește momente din viața lui. Vă prezentăm o parte din ele.

 

Numai întâmplător, după ce am împlinit optzeci și patru de ani, mi-am dat seama că am intrat în Statele Unite sub pretexte false. Evidențele autorităților de imigrare de pe Insula Ellis arătau că am venit în țară din localitatea Ciolt, din România, la 29 ianuarie 1921, ca o femeie singură, în vârstă de 4 luni, pe nume Bela. Adevărul este că eu sunt și am fost întotdeauna un bărbat. Eram de cel puțin două ori și jumătate mai în vârstă decât se menționa în dosar și nimeni nu mi-a spus vreodată Bela, deși numele meu evreu era Berrel. Indicația că eram necăsătorit în acel moment este probabil exactă. Mă îndoiesc că  Serviciul de Imigrare și Naturalizare ar lua erorile de pe manifestul navei ca fiind un motiv valid pentru deportare. Voi fi mereu recunoscător pentru politicile generoase de imigrare ale Statelor Unite la acea vreme.

Am fost însoțit în călătorie, în mijlocul iernii din Europa, de tatăl meu de 27 de ani, de mama mea de 24 de ani și de sora mea de trei ani pe nume Pepi, deși se numea Perril. Ne născusem amândoi în aceeași căsuță țărănească din Transilvania. Când s-a născut, Transilvania făcea parte din Ungaria. După Primul Război Mondial, Transilvania a fost cedată României, țară care a câștigat faima ca locuință a miticului vampir Contele Dracula. Singurul motiv pentru care am călătorit la clasa a treia peste Atlanticul rece, în ianuarie, a fost că nu exista clasa a patra. Mi s-a spus că am urlat de foame, de frig sau de colici tot drumul. Cel mai mare dintre cei cinci frați ai mamei mele a venit cu noi. Numele lui era Leppold, dar americanii îl numeau Leopold. Mi-a amintit adesea, în anii următori, că mi-a salvat viața, atunci când l-a oprit pe tatăl meu, care s-a înfuriat din cauza plânsului meu neîncetat și a vrut să mă arunce peste bord”, povestește Ben Ferencz primele momente din viață și emigrarea în SUA.

 

A urmat o copilărie plină de lipsuri. La vârsta de șase ani, părinții lui au divorțat, iar copilăria a fost și mai grea. În liceu a avut probleme, dar a  reușit să ajungă la Harvard. A urmat liceul Townsend Harris din Manhattan, dar s-a certat cu un decan din cauza refuzului său de a urma cursurile de gimnastică și nu a primit o diplomă. A absolvit cu onoruri înalte la City College, fără școlarizare, în 1940 și a primit o bursă la Harvard Law School, unde a studiat cu renumitul savant în drept Roscoe Pound.

 

Sunt renumite cercetările sale alături de Sheldon Glueck, un profesor de la Harvard care scria o carte despre crimele de război. După ce și-a obținut diploma de drept în 1943, s-a înrolat în armata de război și a devenit soldat într-o unitate de artilerie antiaeriană. S-a alăturat invaziei Normandiei în 1944 și a luptat în Franța și Germania. În 1945, pregătirea sa juridică și expertiza în crime de război au fost recunoscute de armată și a fost repartizat la cartierul general al Armatei a treia al generalului Patton și apoi să investigheze lagărele de concentrare nou eliberate pentru dovezi ale crimelor de război

 

„Primul lucru pe care l-am învățat la Harvard a fost sensul fricii. Unul dintre profesori, în special, s-a lăudat cu teroarea pe care o putea băga în inimile neofiților juridici. Profesorul Edward Warren, care a predat Dreptul Proprietății, a fost întotdeauna gata să se repeadă asupra oricărui student rătăcit. Părea că se inspiră în atitudinea lui din Inchiziție și din terifiantele sale «Încercări prin încercare». La Facultatea de Drept, notele finale erau determinate numai de rezultatele examenului scris. Cu toate acestea, «Bull Warren», așa cum era numit în general, punea o notă pentru fiecare răspuns primit în clasă de la un elev care tremura de frică. Cea mai mare bucurie a lui părea să fie aceea de a manifesta dispreț și de a-și umili victimele sale neajutorate. Am fost martor când a sunat un biet coleg de clasă, i-a dat un ban și l-a îndrumat să sune acasă și să-și sfătuiască părinții că își irosesc banii, deoarece el nu va deveni niciodată avocat. Ceilalți colegi de clasă au început să râdă, dar de teamă. Nu cred că Warren a intenționat să fie crud, dar nu l-am mai văzut niciodată. Mi-a părut rău pentru el și pentru părinții lui”, povestește Ferencz.

 

Toate erorile la care a fost martor le-a păstrat în memorie. La Buchenwald, el a spus: „Erau crematorii încă în funcțiune. Oamenii au murit de foame, zăcând pe pământ. Am văzut ororile războiului mai mult decât pot fi descrise în mod real”. La Mauthausen, a găsit registre incriminatorii ținute de comandantul nazist cu privire la numărul și felul prizonierilor uciși în fiecare zi, a rațiilor de alimente și a condițiilor îngrozitoare din barăcile infestate de păduchi. Sergentul Ferencz a ieșit din armată în Germania la sfârșitul anului 1945.

 

Desfășurat între anii 1947 și 1948, Einsatzgruppen a fost primul proces al domnului Ferencz. Dovezile - în mare parte înregistrări detaliate ale crimelor păstrate de naziștii înșiși - au fost copleșitoare și de necontestat.

 

„În acest caz, inculpații nu sunt acuzați că au stat într-un birou la sute de mile distanță de sacrificare”, a spus instanța într-o hotărâre unanimă. „Acești bărbați se aflau pe teren în mod activ supraveghind, controlând, direcționând și luând o parte activă la recolta sângeroasă.”

 

Toți inculpații au fost condamnați pentru crime de război și crime împotriva umanității. Paisprezece au fost condamnați la moarte și doi la închisoare pe viață. În cele din urmă, s-au efectuat doar patru execuții, ceea ce a fost tipic proceselor de la Nürnberg: condamnări, pedepse grele și comutări ulterioare. Analiștii au spus că clemența a apărut, deoarece noile realități ale Războiului Rece cu Uniunea Sovietică au însemnat că puterile occidentale au nevoie de Germania din punct de vedere politic.

 

Domnul Ferencz, managerul generalului Taylor pentru toate procesele, a fost, de asemenea, un consilier special în urmărirea procesului Krupp, unul dintre cele trei proceduri împotriva industriașilor germani. O mulțime de directori ai companiei Krupp, inclusiv proprietarul, Alfried Krupp, au fost acuzați că au permis naziștilor să ducă un război agresiv prin fabricarea de armament și că au folosit sclavi, majoritatea evrei din Auschwitz, până la moarte.

 

„Directorii corporativi au fost surprinși și indignați să se găsească în barca criminalului”, a scris domnul Ferencz în cartea sa „Less Than Slaves: Jewish Forced Labor and the Quest for Compensation” (1979), referitor la refuzul lui IG Farben, Krupp și alte companii să ofere victimelor supraviețuitoare mai mult decât compensații simbolice postbelice.

 

„În ceea ce îi privea”, a continuat el, „folosirea sclavilor a fost o datorie patriotică, care era atât normală, cât și adecvată în circumstanțe”. Directorii de corporații germani „au fost surprinși și indignați să se găsească lângă criminal”, a scris domnul Ferencz într-o carte din 1979. Dar dovezile procesului au arătat în mod clar că Krupp a înflorit sub naziști și că a folosit 100.000 de sclavi la muncă în condiții brutale, care au făcut „munca și moartea aproape sinonime”, a spus instanța în 1948, când a găsit 11 inculpați vinovați și i-a condamnat la închisoare de la trei până la 12 ani. Până în 1951, toți fuseseră eliberați, iar în 1953 Alfried Krupp reluase controlul companiei sale.

 

După încheierea proceselor de la Nürnberg, în 1949, domnul Ferencz a rămas în Germania de Vest și a ajutat grupurile evreiești să negocieze un acord de despăgubiri în 1952, în baza căruia Germania de Vest a fost de acord să plătească 822 de milioane de dolari Israelului și grupurilor care reprezintă supraviețuitorii persecuției naziste, așa cum dl Ferencz și alți critici au cerut compensații simbolice pentru suferință și pentru bunurile confiscate ilegal. Doar 125 de milioane de dolari din despăgubiri au fost acordate victimelor; Farben, de exemplu, a dat doar 825 de dolari per victimă pentru anii de persecuții îngrozitoare.

 

În 1956, s-a întors la New York și a devenit partenerul de drept al generalului Taylor. Dar, la sfârșitul anilor 1960 și începutul anilor '70, pe măsură ce Statele Unite au devenit mai profund implicate în războiul din Vietnam, domnul Ferencz s-a retras treptat din practica de drept privat pentru a scrie cărți și pentru a promova pacea mondială și o instanță penală internațională permanentă.

 

„Nürnberg m-a învățat că crearea unei lumi de toleranță și compasiune ar fi o sarcină lungă și anevoioasă”, își amintește el. „Și am mai învățat că, dacă nu ne-am dedica dezvoltării unei legi mondiale eficiente, aceeași mentalitate crudă care a făcut posibil Holocaustul ar putea într-o zi să distrugă întreaga rasă umană”.

 

În 1946, s-a căsătorit cu Gertrude Fried la New York. Cuplul s-a întors în Germania, iar cei patru copii ai lor s-au născut cu toții la Nürnberg. Soția sa a murit în 2019. Pe lângă fiul său, au mai rămas trei fiice, Nina Dale, Robin Ferencz-Kotfica și Keri Ferencz, și trei nepoți.

 

Domnul Ferencz, care a locuit în New Rochelle, NY și în ultimii ani în Delray Beach, Fla., împreună cu fiul său Donald, a predat la Universitatea Pace din Pleasantville, NY, între 1985 și 1996. În 2016, a dat 1 milion de dolari și a promis alte milioane la Muzeul Memorial al Holocaustului din Washington pentru Centrul său Simon-Skjodt pentru Prevenirea Genocidului.

 

Printre alte cărți ale sale se numără „Defining International Aggression: The Search for World Peace” (1975) și „An International Criminal Court: A Step Toward World Peace” (1980). El a făcut subiectul unui documentar din 2019 regizat de Barry Avrich, „Prosecuting Evil: The Extraordinary World of Ben Ferencz”.

 

Deși domnul Ferencz a susținut Curtea Penală Internațională, aceasta nu a îndeplinit proiectele sale. Aproximativ 40 de țări, inclusiv Statele Unite, Rusia, China, Israel și Irak, nu au semnat sau ratificat tratatul care l-a creat. Criticii spun că instanța s-a concentrat pe urmăririle în Africa, în timp ce războaiele americane nici măcar nu au fost investigate.

 

   

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.