• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 26 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 24 Ianuarie , 2020

Focar de gripă aviară numărul doi, în Seini

La câteva zile de la identificarea unui focar de gripă aviară la o fermă de păsări ouătoare din localitatea maramureşeană Seini,
un nou focar a fost depistat la o altă fermă din apropierea primei societăţi avicole. Cea de-a doua societate avea în exploataţie peste 20 de mii de păsări. Potrivit autorităţilor judeţene de profil, păsările au fost omorâte şi incinerate. Până acum, în Maramureş au fost omorâte şi incinerate peste 40 de mii de păsări.

 

Nicolae TEREMTUŞ

Autorităţile sanitar-ve­te­­rinare au trimis o notificare cu privire la situaţia din noul focar.
„În seara zilei de 17 ianuarie a fost confirmat un focar secundar de gripă aviară, cu acelaşi subtip (H5N8), la o altă fermă co­mer­cială de găini ouătoare, situată pe aceeași platfor­mă unde a fost diagnosticat focarul primar (14.01.2020).
Din ancheta epidemiologică, efec­­­tuată de către D.S.V.S.A. Ma­­r­amu­reş, a rezultat că între cele două ferme comerciale există un raport de cauzalitate, acestea utilizând același mijloc de transport al dejecțiilor.
În aceeași seară, la solicitarea D.S.V.S.A. Maramureş, s-a întrunit Centrul Local de Comba­tere a Bolilor (C.L.C.B.) Ma­ra­mureş sub coordonarea domnului prefect al judeţului, în calitate de pre­şedinte.
În cadrul CLCB s-a aprobat planul de măsuri pentru toate fermele aflate pe platforma avicolă (8 ferme de pasăre şi 1 de suine), în conformitate cu legislația spe­cifică (Directiva Consiliului 94/ 2005/CE transpusă în legislația națională prin Ordinul preșe­dintelui A.N.S.V.S.A. nr. 54/ 2007).

Măsura de a restricţiona drumurile de acces către toate cele 9 ferme, luată după declararea primului focar, a fost menţinută. Inspectoratul Județean de Poliţie, Inspectoratul de Jandarmi Jude­țean şi serviciile sanitar-vete­rinare oficiale din judeţul Ma­ra­mureş au luat măsurile necesare pentru res­pectarea acesteia.
De asemenea, sunt menţinute mă­surile de restricție severe privind circulația persoanelor, animalelor și a mijloacelor de transport pentru toate fermele, precum şi în zonele de protecţie şi supraveghere stabilite în urma declarării focarului primar.
Pentru exploatațiile din afara zonelor de restricţie, continuă aplicarea măsurilor de supraveghere și control, astfel încât să se poată interveni rapid, în eventualitatea depis­tării unor simptome care pot fi atribuite gripei aviare.
Într-un raport științific privind gripa aviară aprobat la 22 martie 2018, EFSA a precizat faptul că nu au
existat cazuri raportate de infecții la oameni cauzate de A(H5N8) sau de virusurile nou apărute A(H5N5) și A(H5N6).

Virusurile A(H5N8), A(H5N5) și A(H5N6) sunt considerate a fi în principal adaptate la speciile aviare, transmiterea acestora se poate rea­liza prin contactul, direct sau indirect, cu păsările sălbatice şi/sau domestice purtătoare de virus, cadavre, dejecţii, furaje contaminate, sau prin produsele şi subprodusele provenite de la acestea”, se arată în notificarea ANSVSA.

După acest nou caz, în judeţ au fost trimise noi alerte primăriilor mara­mureşene.

„Având în vedere situația epide­miologică actuală de la nivelul Uniunii Europene privind evoluția Gripei Aviare precum și diagnosticarea unui focar de Gripă Aviară în localitatea Seini, județul Maramureș la o exploatație comercială de găini pentru ouă consum, este extrem de important reamintirea principalelor măsuri de biosecuritate ce trebuie aplicate în exploatațiile nonprofesionale și alte unități ce dețin păsări sălbatice în scopul prevenției apa­riției/difuzării bolii.
Pentru păsările sălbatice administratorii grădinilor zoologice, parcurilor dendrologice sau altor tipuri de uni­tăți care dețin specii de păsări sălba­tice în captivitate se recomandă:
– menținerea păsărilor sălbatice captive în spații închise, iar atunci când acest lucru nu este posibil sau riscă să dăuneze bunăstării acestora, instalarea de plase/paravane de protecție care să prevină accesul păsărilor libere sau a excrementelor provenite de la acestea; această acoperire/împrejmuire de protecție va cuprinde în mod obligatoriu și apele de suprafața la care au acces păsările captive sau va fi aplicată măsura preventivă a drenării acestora;
– asigurarea în măsura posibilităților a așternutului, furajului și a utilajelor folosite, la nivelul fiecărui spațiu de creștere a păsărilor captive;
– depozitarea obligatorie a furajelor în spații închise care previn accesul păsărilor sălbatice libere.

Pentru păsările domestice
se re­comandă:
– păsărilor domestice crescute în gospodăriile populaţiei li se va restricționa accesul la lacuri, bălți și alte biotopuri naturale;
– păsările se menţin în adăposturi închise sau cel puţin sub şoproane în­grădite, împiedicând contactul dintre păsările domestice și cele sălbatice;
– separarea în cadrul gospodăriei în măsura posibilităţilor a exploatării raţelor și a gâştelor de alte specii de păsări domestice;
– se interzice adăparea păsărilor domestice din surse de apă de su­prafaţă accesibile păsărilor săl­batice;
– se va evita accesul persoanelor străine în zona de exploataţie a păsărilor, accesul fiind permis doar proprietarului, care va folosi încălţăminte diferită în spaţiul de exploataţie;
– se recomandă instalarea unui dezinfector pentru încălțăminte la intrarea în spaţiul de exploatare a păsărilor;
– toate cazurile de îmbolnăvire sau moarte la păsări indiferent de specie din gospodării, vor fi anunţate imediat medicului veterinar de liberă practică sau me­dicul oficial al DSVSA Maramureş;
– hrănirea păsărilor se va face cu furaje provenite din sursă cunos­cută;
– în exploatațiile de păsări se vor respecta normele de zooigienă;
– se interzice comercializarea păsă­rilor în târguri, pieţe sau expoziţii de păsări.

La prezenta dată au fost instalate zonele de protecție și suprave­ghere în jurul focarului pe o rază de 3 km respectiv 10 km în jurul acestuia, în aceste zone apli­cându-se mă­surile de restricție conform planului de măsuri transmis.
Situația este ținută sub control de către medicii veterinari apli­cându-se toate măsurile necesare asanării focarului de boală”, se ara­tă în materialele de aten­ţio­nare.

Medicii veterinari le cer oamenilor să nu intre în panică şi să res­pecte indicaţiile trimise în teritoriu.
În momentul de faţă, toată lumea este cu ochii pe celelalte societăţi de tip AVICOLA din localitatea Seini. Mai sunt încă trei firme producă­toare de ouă de consum. Se pare că toate aceste firme au folosit pentru transportul dejec­ţiilor aceeaşi maşină, acelaşi mij­loc de transport. În acest context, riscul de infectare a altor firme este mare.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.