• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 26 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 25 Septembrie , 2015

Final de lună, final de reparaţii pe DN 18

Drumul Naţional 18, cel care leagă partea de sud a judeţului de nordul Maramureşului, un drum peste Gutâi, un drum din categoria celor de munte, cu multe serpentine, cu văi care se deschid sub cei ce trec dealul cu maşina, cu peisaje frumoase şi locuri de vizitat, este, de o lună şi câteva zile, în reparaţii capitale şi modernizare. Drumul nu a mai fost astfel reparat de la construire, din urmă cu mulţi zeci de ani. După Revoluţie s-au făcut celebrele peticiri, dar calea de rulare a fost în permanenţă motiv de disconfort pentru şoferi. Acum se lucrează din greu şi întrebarea săptămânii este: când se va deschide DN 18?

 
 

Luna fixată de constructor pentru realizarea lucrărilor a trecut repede şi drumul nu a fost terminat, aşa cum s-a spus la început. Din acest motiv au început criticile, mai mult sau mai puţin întemeiate. Prefectul Anton Rohian a fost cel care şi-a asumat realizarea lucrării în termenul fixat pentru terminarea reabilitării.

Rohian a vorbit la momentul iniţial cu constructorul şi a acceptat şi a făcut demersuri pentru închiderea drumului pe o perioadă de treizeci de zile. Solicitarea constructorului este normală, din moment ce a spus că va putea turna asfalt continuu pe toată lăţimea drumului, ceea ce ridică calitatea lucrării pe un drum ce ajunge foarte greu în atenţia celor care dau bani pentru astfel de situaţii. În caz contrar ar fi trebuit lucrat manual, adică de mers pe un sens de circulaţie şi de făcut reparaţii şi asfaltare din metru în metru. Lucrarea, astfel realizată, ar fi dus termenul de finalizare în anul 2017.

 

Pentru a răspunde întrebărilor legate de deschiderea drumului de peste Gutâi, l-am întrebat pe prefect care este data de deschidere a DN 18. 

„La ora actuală, Narcis Neaga este la Oradea şi ne vedem la ora 15 jumătate pe Gutâi (joi dimineaţa n.red.). Drumul se deschide pe data de 1 octombrie! Precis şi fără alte amânări. În această perioadă se toarnă asfalt, stratul de uzură. Se lucrează cu două instalaţii de turnat asfalt şi două instalaţii de producere a asfaltului. Una este în Baia Sprie şi una este în Fereşti. Până acum s-a turnat 50%. Practic, s-a făcut pe 12 kilometri scurgerea de pe versanţi, s-a făcut toată canalizarea din punct de vedere a şanţurilor, a scurgerilor, lucrare care nu a mai fost făcută pe Gutâi.

Din această cauză s-a şi întârziat, deoarece atunci când s-au făcut şanţuri, s-a excavat şi au căzut bolovani, a fost de lucru mai mult. Până s-a pus tubulatura, pietrişul şi toate, a durat ceva mai mult. Apoi, a început să funcţioneze tot sistemul de recircuitare a asfaltului uzat. Şi a mai apărut o problemă. Lucrarea veche de 40 de ani a avut chestii ascunse. Constructorii de atunci nu au turnat numai asfalt, ci şi beton, dar şi fier-beton.

Ceea ce a fost groaznic pentru utilajul care decoperta asfaltul. A ajuns la fier beton şi partea activă a utilajului s-a distrus. Înlocuirea a durat vreo patru zile!

Ştiu că este foarte multă preocupare pentru acest drum. De ce nu se dă drumul? Care este situaţia? Dar lucrurile nu sunt chiar aşa de simple.

A fost adusă instalaţia pentru asfalt la Baia Sprie. A doua. Face 90 de tone de asfalt într-o oră. Funcţionează de două zile...mai mult nu este ce spune. Se lucrează în forţă pe toată porţiunea de pe Gutâi. Restul...!

Fiecare cârcotaş are dreptul să vorbească!

Mi-am asumat această treabă deoarece situaţia a fost de aşa natură. Constructorul mi-a spus la început că dacă s-ar opri o lună circulaţia ar putea executa lucrarea la un nivel ridicat, conform cerinţelor şi a dorinţelor noastre. Dacă nu s-ar fi putut, firma ar fi lucrat la paletă, pe un sens de circulaţie cu deranjul aferent şi cu o calitate la acel nivel. S-ar fi terminat undeva în 2017. Normal că mi-am asumat acest deranj de o lună şi aceste zile în plus, dar vom avea un drum foarte bun.

Se va termina şi dinspre Sighet până la Gutâi şi lucrurile vor fi apreciate de toţi.

Am vorbit cu oamenii de afaceri, le-am explicat şi majoritatea au înţeles. Că am făcut un disconfort mai multor şmecheri...E bine că vom avea un drum bun, un drum care a tot fost amânat pentru lucrări de reparaţii”, a spus prefectul Anton Rohian.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.