• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 28 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 3 Septembrie , 2019

Festivalul „Tradiții Chiorene” a ajuns la a XII-a ediție

Sâmbătă 24 și duminică 25 august 2019, în comuna Săcălășeni, a avut loc cea de-a XII-a ediție a Festivalului „Tradiții Chiorene”. Evenimentul a fost organizat de Primăria și Consiliul Local Săcălășeni împreună cu Asociația „Cireșarii din Coruia” și în parteneriat cu Consiliul Județean Maramureș.

 

În prima zi a evenimentului, atât comunitatea locală cât și invi­tații au participat la un festival estival, care s-a desfășurat la baza sportivă din Săcălășeni și s-a încheiat cu un spectacol folcloric oferit de artiști locali de toate vârstele. Pe terenul de fotbal din Coruia au fost organizate meciuri de oină între echipele locale C.S. Dinamic – Coruia, A.S. Voința – Coruia și echipele invitate Școala Gimnazială „George Coșbuc” – Medieșul Aurit, Școala Gimnazială Remetea Chioarului, A.S. Măgura – Coaș. Activitățile sportive s-au încheiat cu un meci amical de fotbal disputat între echipa gazdelor și echipa musafirilor.
Duminică, sărbătoarea a debutat cu săvârșirea slujbei religioase la Bise­rica „Sfinții Apostoli Petru și Pa­vel” din Săcălășeni, apoi localnicii și invitații s-au încolonat într-o im­presionantă paradă a portului popular. Aceasta a evidențiat colo­ritul viu al costumului tradițional din Țara Chioarului în cele mai frumoase detalii, de la piesele vestimentare țe­sute și cusute cu migală, la po­­- doa­bele care îi oferă individualitate artistică și care a fost purtat cu mândrie atât de localnici, cât și de invitații la eveniment.
În cadrul deschiderii oficiale, gazda evenimentului, primarul Comunei Săcălășeni, Emilian Gheorghe Pop, a mulțumit participanților pentru prezență și partenerilor pentru implicarea în organizarea festivalului, dar în mod special Consiliului Județean Maramureș pentru substanțialul spri­jin financiar acordat. În același cadru festiv a avut loc și înmânarea diplomelor de cetățeni majori ai comunei tinerilor care împlinesc anul acesta 18 ani, dar și a Diplomelor de Aur pentru cuplurile care serbează nunta de aur în 2019.
Executivul Consiliul Județean Mara­mureș a fost reprezentat de preșe­dintele Gabriel Valer Zetea, care a felicitat administrația comunei Săcălășeni pentru consecvența cu care a știut să promoveze autenticitatea Maramureșului printr-un festival ajuns deja la cea de a XII-a ediție, precum și pentru eficiența cu care manageriază planul de dezvoltare al zonei.
„Mă bucur că în Maramureș sunt primari harnici, așa cum este și Emilian Gheorghe Pop care, prin intermediul proiectelor finanțate atât de Consiliul Județean Maramureș, cât și de Guvernul României, a reușit să atragă foarte mulți investitori în comuna Săcălășeni, fapt care a contribuit la remarcabila dezvol­tare socio-economică a comuni­tății locale”, a spus șeful admi­nis­trației județene. În finalul intervenției sale, președintele Consiliului Județean Maramureș a primit o cupă și o di­plomă de excelență. Alături de șe­ful administrației județene, Gabriel Zetea, s-a aflat consilierul județean Ștefan Călin Pop, îndrăgit fiu al sa­tului.
A mai luat cuvântul Gheorghe Falcă, primarul comunei Ghindești din Republica Moldova, care a mul­țumit Primăriei și Consiliului Local Săcălășeni pentru sprijinul acordat în introducerea iluminatului public în Ghindești. Pe scena festivalului a urcat și directorul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, Ioan Urs, care a felicitat fermierii comunei Săcălășeni pentru proiec­tele depuse la APIA.
Buna dispoziție a fost asigurată printr-un spectacol folcloric oferit de Ansamblul „Florile Chioarului” din comuna Săcălăşeni, Ansamblul „Dorulețul” din Coaș, „Florile Ceahlăului” din Neamț, „Cosăul” din Budești și artiștii Irina Conț, Augustin Hoban, Maricica Mihoianu Balău și Nea Mitică.
În același interval s-a dat startul concursului „Cel mai bun gulaș”, iar ceaunele au fost pregătite de către cinci echipe: consilierii locali, Asociația „Vânătorii și pescarii”, Asociația „Cireșarii” din Coruia, echipa de fotbal „Gloria” – Culcea, ultima echipă fiind compusă din personalități locale.
Pentru tineri s-a organizat, în aer liber, „discoteca anilor ‘80”, la baza sportivă a comunei Săcălășeni și i-a avut ca protagoniști pe artiștii „Trupei de marți”. Petrecerea s-a încheiat cu un fascinant foc de artificii.
Cea de a XII-a ediție a Festivalului „Tradiții Chiorene” a fost finanțată de Consiliului Județean Maramureș din bugetul județului, cu suma 35.000 de lei, bani alocați prin HCJ 155/2019 pentru realizarea unor e­ve­­nimente cultural-educaționale de că­tre unitățile administrativ-teritoriale.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.