• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 26 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 29 Iunie , 2015

Festivalul portului, dansului şi cântecului de pe Fisculaş

Dacă tradiţiile autentice şi folclorul sunt „paşaportul” pentru înveşnicire, atunci Dumbrăviţa are asigurat un loc în „cartea eternităţii”. Pentru locuitorii comunei, promovarea şi păstrarea tradiţiilor fac parte din testamentul nescris pe care an de an îl duc cu mândrie mai departe. Această preocupare constantă este încununată de un eveniment anual, de amploare, devenit şi el tradiţie: Festivalul portului, dansului şi cântecului de pe Fisculaş.

 
 

Din 2005, an de an, în prima duminică a lunii iulie, comuna Dumbrăviţa se transformă într-o adevărată scenă în aer liber. Aici se adună toată zona folclorică, denumită Fisculaş, adică satele cuprinse între Baia Mare, Baia Sprie, Cavnic şi râul Lăpuş, pentru a-şi promova tradiţiile şi obiceiurile moştenite din străbuni în cadrul unui eveniment devenit tradiţie: „Festivalul dansului, cântecului şi portului de pe Fisculaş”.

 

An de an, festivalul a luat amploare şi a tot crescut, atât ca număr de participanţi, cât şi ca număr şi calitatea manifestărilor. Evenimentul începe cu o paradă a portului popular, când comuna devine o adevărată scenă în aer liber, pe care sunt etalate costumele populare de o frumuseţe nemaipomenită. Un alt moment festiv este premierea tinerilor care au împlinit 18 ani şi a cuplurilor care au sărbătorit nunta de aur. Programul cuprinde numeroase momente artistice, culturale şi folclorice şi se încheie cu un foc de artificii.

 

Primarul Felician Ciceu spune că în acest an evenimentul va avea loc duminică, 5 iulie: „Ca şi în fiecare an, şi anul acesta organizăm Zilele Comunei Dumbrăviţa. Anul acesta evenimentul va fi organizat în 5 iulie. Pe această cale adresăm o invitaţie tuturor celor care doresc să ne fie alături la acest moment deosebit din viaţa comunităţii noastre.

Evenimentul îl organizăm în colaborare cu Centrul Creaţiei Populare, Consiliul Judeţean şi poate cel mai important partener - UACE, agentul economic ce ne ajută şi în acest an pentru o bună organizare”.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.