• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 17 Iunie 2019

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 5 Octombrie , 2018

Festivalul Internaţional de Poezie de la Sighetu Marmaţiei - ediția 2018

În cadrul festivalului s-au acordat următoarele premii:
- pentru manuscris: Nicoleta Crăiete (Motru) și Grigore Turda (Sighetu Marmației);
- pentru volum de debut: Ela Iakab (Lugoj) și Alina Narcisa Cristian (Baia Mare);
- pentru volum: Nicolae Silade (Lugoj), Doina Rândunica Anton (Sighetu Marmației);
- Marele premiu pentru antologie: Gabriel Cojocaru (Cluj-Napoca).


Au trimis materiale pentru concurs 37 de autori din diferite zone ale țării. La ediția din acest an, președintele juriului a fost Vasile Proca (Iași), din juriu
fă­când parte: Nicolae Spătaru (R. Mol­dova), Ioan Pavel Azap (Cluj-Napoca), Alexandru Uiuiu (Bistrița), Gheorghe Pârja (Baia Mare), Gheorghe Mihai Bârlea și Vasile Muste (Sighetu Marmației).
 

La evenimentele care au avut loc au participat scriitori din Republica Mol­dova: Arcadie Suceveanu, președintele Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova și Nicolae Spătaru; din Israel: Etgard Bitel și Adrian Ernster; din Ucraina: Anuța Șiman și Ion Huzău.

Poeţii s-au întâlnit în sala de spectacole a Centrului Cultural cu reprezentanții tinerei generații din liceele municipiului și profesorii de limba și literatura română. Momentele muzicale au fost susținute de pianistul prof. univ. Ion Pop și cantautorii Ducu Hotima și Gheorghe Ștețca. În cadrul festivalului a fost lansat volumul de poezie „Pro­verbele Cenuşii Mele” de Daniel Bozga. Scriitorii Etgard Bitel și Adrian Ernster s-au întâlnit cu reprezentanții comunității evreilor din Sighetu Mar­ma­ției. După mai mult de un sfert de veac, un grup de poeți a participat la o excepțională seară de poezie alături de românii din Slatina-Ucraina, de reprezentanții Consulatului României, de membrii asociaţiilor „Nadia” (Speranţa) şi „Maramureş-Solotvino”.

După FESTIVITATEA DE PREMIE­RE, poeții au participat la Serile de Poezie „Nichita Stănescu” de la De­sești, eveniment organizat de poetul, jurnalistul, omul de cultură, Gheorghe Pârja.
Ediția din acest an a fost organizată de Consiliul Județean Maramureș, Consi­liul Local, Primăria și Centrul Cultural Sighetu Marmației.
Prin evenimentele desfășurate și calitatea de excepție a participan­ților, Festivalul Internaţional de Poezie de la Sighetu Marmației, unul din cele mai vechi din țară, având continuitate 48 de ani (la fel ca Festivalul „Nicolae Labiș”) este cu siguranță un eveniment reprezentativ în poezia contemporană din România!

Manager
prof. dr. Ioan Dorel Todea

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.