• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 25 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Joi , 1 Septembrie , 2016

Fermierul Dunca ne ceartă. Un drept la replică şi fotografii de la faţa locului

Situaţia de la APIA Maramureş este tot mai aprinsă. Materialele publicate de noi au generat discuţii şi încercări de eliminare a unor acte pe care presupunem că s-ar afla urmele care pot incrimina conducerea APIA Maramureş. Din păcate pentru ei, multe din aceste acte au fost copiate, iar angajaţii, nemulţumiţi de situaţia din instituţie, de presiunile la care sunt supuşi pentru a da drumul la dosare care nu au acte sau au acte lipsă, încep să vorbească. Avem mai multe exemple de astfel de lucrări neconforme, ca să spunem aşa. În numărul trecut am scris despre fermierul Vasile Dunca, din Fereşti, cel care are peste o mie de hectare de teren în arendă, între care peste 500 sunt o livadă în Homoroade, Satu Mare. Şi am avut o replică!

 

 

Zilele trecute, sună telefonul, iar la capăt, o voce iritată, pe o tonalitate înaltă, ne-a transmis: Eu sunt fermierul Vasile Dunca!

A urmat o discuţie de aproape o oră în care fermierul maramureşean a strigat şi ne-a urecheat, deoarece nu l-am întrebat despre cele scrise. Discuţia a trecut prin tot registrul de nuanţe, de la ameninţări voalate, la adevăruri despre România şi problemele generale ale ţăranilor.

Dar nu putem să nu facem câteva precizări. Nu am spus că produsele pe care le vinde în piaţă nu sunt bune, nu ne-am legat de familia fermierului şi suntem convinşi că lucrează din greu. Noi am arătat că la nivel de APIA Maramureş se obţin subvenţii pe terenuri nelucrate, adică din categoria celor care nu ar trebui să primească.

 

În acest context, se pune întrebarea cine aprobă astfel de dosare, iar răspunsul a venit de la angajaţi ai instituţiei care ne-au spus lucruri ce ne dau fiori. Unele nici nu am îndrăznit să le punem pe hârtie. De aceea fotografiile cu livada de la Homoroade sunt elocvente. Nu ajunge să fie pomi pe livadă, trebuie ca ea să fie lucrată la modul adevărat. Dar acolo din 2007 nu s-a mai lucrat nimic. Ultimul ţăran a lucrat în livadă în 2007. Acesta a stropit cu elicopterul şi a făcut lucrări specifice, există chitanţe pe lucrări. Culmea este că acest ţăran nu a primit nici în ziua de astăzi subvenţia care i s-ar fi cuvenit. Dar este o problemă ce ţine de vecinii noştri. Vasile Dunca a luat în arendă în 2014. Un fermier din Maramureş! L-am întrebat pe Dunca cum de a ajuns la această livadă, dar nu ne-a spus. În schimb, a spus altele. Reproducem discuţia cu Dunca, tocmai pentru a arăta că nu avem cu el nimic, nici măcar cu Urs, cel care este „omu’ orchestră”.  

 

„Eu sunt fermierul Dunca Vasile. Aţi scris un articol despre faptul că am scos un milion de euro... astea sunt... îs cu ziarul în faţă. Eu sunt un om care munceşte. Ce informaţii aveţi dumneavoastră, cine v-a dat informaţii... De ce nu m-aţi contactat să vă spun, să vă ajut, sau ceva... Cine v-a dat informaţia că eu am fraudat statul român? Sunt cu ziarul în faţă, dar nu... cum să spun... Cum ar fi să spun de dumneavoastră lucruri care nu sunt adevărate? Trebuie verificate informaţiile. Se poate informa de la APIA, se poate informa licitaţia!

„Un biet fermier!” - spuneţi de mine. Deci, dacă vreţi să ştiţi, vă spun eu cum am luat grădina aia! (peste 500 de hectare n.red.). Întrebaţi-mă de unde am o mie de hectare de pământ!

Legat de Homoroade, ce vreţi să spuneţi? Nu sunt pomi în livadă, domnule? Dumneavoastră ştiţi că am avut anul trecut control de la  teledetecţie, deci dacă vă interesaţi cine face teledetecţia... eu nici acuma nu ştiu. Când m-am dus să îmi dea banii în avans, mi-au spus că: Domne! Nu putem să îţi dăm adeverinţă pentru că este un control cu teledetecţia, prin satelit. Eu nu ştiu, dar dumneavoastră, ca ziarist, vă puteţi interesa, nu scrii de un om, că e nebun, că nu e nebun, fără... mă înţelegeţi?

Eu am fost în 2014, în august, am proces-verbal de licitaţie la Bucureşti, o fost dat pe internet de Agenţia Domeniilor Statului... Ştiţi cât am dat eu pentru grădina aia, arendă?

2 miliarde, 32 de milioane, bani vechi! Ştiţi cât am dat la stat? Norma de venit? 700 de milioane! Ştiţi cât am dat la primărie?... Dacă vreţi să scrieţi ceva întrebaţi şi omul, sursa!

De ce nu scrieţi în ziare că statul român dă ajutoare sociale, de ce scrieţi că nu sunt oameni la lucru cu suta de lei pe zi?

Livada de la Homoroade are 563 de hectare, cum apare în contract. Nu aţi citit contractul? Cine o eliberat contractul, cine l-o făcut? Aşa ar fi fost frumos! Eu, dacă spun de dumneavoastră că sunteţi nebun, mă puteţi da în judecată... cum mă puteţi acuza de un milion de euro fraudă? De ce nu aţi mers la APIA să verificaţi, să vedeţi dacă e adevărat, nu e adevărat... omul ăsta munceşte, nu munceşte?!

Da! Am văzut fotografiile din ziar, dar eu ştiu pomii, eu am fost acolo în grădină, că dumneavoastră v-aţi legat de domnul Urs, de cine aveţi... nu ştiu, nu mă interesează, mă înţelegeţi! E altcineva din 2012, nu ştiu cine v-a dat reportajul, sursa, nici nu mă interesează, dar aţi fi putut să vedeţi cine e omul ăsta.Mă cunoaşteţi? Aţi auzit de mine?... Din poveşti... Să vă spun eu adevărul!Sunt un ţăran, lucrez şi am un stand în piaţă, în Baia Mare. Scrie acolo, brânzeturi Fereşti, eu sunt ăla! Brânza mi-o vând! De la animale! Muncesc! Muncesc din greu. Dacă nu aş  munci nu mi-ar fi ciudă... Puteţi să verificaţi, dar nu scrieţi până nu vă documentaţi.

Ascultaţi-mă! Scrieţi de domnul Urs! Că sunt un apropiat de-al lui! Fals! E foarte fals! În 2014 am avut control la animale, am avut control la terenuri anul trecut, deci dacă ziceţi că am luat nişte bani necuveniţi, ce înseamnă bani necuveniţi?... Ştiţi ce condiţii trebuie să îndeplinească un om ca să ia subvenţie? Vă întreb?Pe Cârlibaba, ziceţi că am teren pe Cârlibaba, nu ştiu cum aţi scris. Eu aş vrea să veniţi într-o zi la mine, drumul vi-l plătesc contra cost, în două zile, să vedeţi animalele, să vedeţi câtă muncă pun şi după aia să scrieţi un articol cum credeţi dumneavoastră.

Nu vă gândiţi că eu muncesc! Scrieţi o sumă de un milion de euro. Nu e adevărat! Vă spun eu! Eu am pierdut la livada aia, Şefu’! Eu am pierdut la livada aia, am renunţat la contract! Nu un milion de euro! Ci 260 de mii, pentru că am fost penalizat acolo! Nu ştiu de ce băgaţi APIA Baia Mare, faceţi probleme acolo. Scrieţi de Urs, scrieţi de ceva Botiş sau cum, nu am citit, dar cineva m-o anunţat că aţi scris că aş avea jumătate din oile… Aş vrea să veniţi să vedeţi câte oi sunt, după care puteţi scrie cât vreţi dumneavoastră. Nu am nimic cu politica! Pintea, nu ştiu cine e Pintea! Acesta de la Satu Mare. Pintea, ştiţi cine e Pintea? Pintea o luat 3000 de euro şi l-o băgat în puşcărie. O fost detaşat şi o venit, nu ştiu de unde, nu mă interesează persoana lui… Ascultaţi-mă! Pe mine nu mă interesează politica, nu mă interesează absolut nimic. Mă interesează să îmi meargă treaba mie! Nu mă băgaţi pe mine în rahaturile lor!

Eu sunt fermier, dacă vreţi, puteţi veni la piaţă să vă uitaţi la calitatea mărfii. Veniţi să mă întrebaţi cu cât plătesc un cioban pe lună! Întrebaţi dacă sunt ciobani!

Nu este adevărat ce spuneţi. Licitaţia s-o făcut la Bucureşti. Eu sunt ţăran, nu mă băgaţi pe mine în rahaturile altora! Eu vreau să muncesc, nu sunt hoţ! Nu e frumos să scriem de nişte oameni care muncesc! Familia mea munceşte foarte mult! Mă trezesc la 4 jumătate, cinci, îmi car marfa… mă duc la Baia Mare, acolo am cumnatul şi cumnata, suntem o familie, eu nu sunt politician, nu mă interesează de politic.

Ştiţi ce aş face eu? Sunt ţăran, dar vă garantez că aş conduce mai bine ţara ca ăştia! Am 3 mii 50 de oi, omule bun! Puteţi veni să vedeţi!

Îmi pare rău că trebuie să ridic tonul, dar am ajuns în ţara asta ca toată lumea să dea în noi, în ţărani. Nu mă interesează şefii de la APIA! Pe mine mă interesează să îmi meargă mie treaba bine. Uitaţi! Nu este cioban cu 2-3 mii pe lună, mă credeţi! Am dat anunţ în ziar că angajez cioban cu 3 mii pe lună. Cui să fac carte de muncă, că mă obligă să fac cărţi de muncă de la trei ciobani în sus, dar ăştia azi vin şi mâine pleacă. Nu vedeţi că azi toată lumea face şcoală şi face aiurea? Facultăţile sunt o afacere. Nu vedeţi că ies de la facultăţi şi nu ştiu nimic?

Eu am făcut zece clase, îs cioban de meserie şi îmi fac treaba bine, dar acum nu ştiu număra! Ce ştie tineretul de azi? Facem 500 de ingineri alimentari pe promoţie, toţi au doctorate, şi…! După  ce termină, nu are unde se angaja! Asta trebuie vorbit! Nu trebuie… nu ştiu, v-o sfătuit cineva, spuneţi-mi sursa că nu o ajuns la mine aiurea! Poate am deranjat pe cineva…

A! Nu puteţi să îmi daţi sursa! Dar, dacă vă dau în judecată… sau putem face un drept la replică! Suntem oameni, dacă am greşeli recunosc, dar dacă nu am… puneţi-vă în locul meu! Exact ca un copil care are nota zece, dar nu trece clasa, cam aşa ceva! Domne! Nu o să mai auziţi de animale în 5-6 ani. Nu este cine să le mulgă… produse tradiţionale… ne batem cu morile de vânt. Avem un sistem bolnav! Veniţi să vedeţi ce am. Am la Livada… nu ştiu cine v-o spus, poatel-am deranjat cu ceva… De Pintea, nu ştiu! Auzeam de Pintea, vara stau la Satu Mare cu animalele… Dacă vă interesează munţii de la Cârlibaba ai cui sunt, să vă spun! Vă spun adevărul!

Munţii ăia au fost a lui Pop Şimonoaia, ştiţi cine o cumpărat, cui i-o retrocedat… că dau arendă, vă arăt contractul, 400 de euro, că nu am unde merge cu animalele… Eu am crezut că dumneavoastră mă ajutaţi… Ştiţi câtă arendă îi dau? 400 de euro! 400 sute de euro. Şi ştiţi ai cui sunt munţii, vă arăt ordinele de plată… Ai lui domnu’ Adamescu! Reţineţi, 4000 de hectare de pădure şi 226 hectare de alpin. Şi 226 de hectare sunt eligibile pentru APIA. Am şi în Vatra Dornei, acolo ştiţi cât dau pe hectar, 600 şi ceva. Că am probleme cu primăria Giuleşti, dar de astea nu scrieţi. Am câştigat la Sighet, am anulat nişte contracte, la Baia Mare m-o trimis înapoi şi ştiţi ce spune judecătorul, că nu am interes! Asta să scrieţi! Că nu am unde merge cu 3500 de oi. Că dau 400 de euro pe hectar, cât primesc de la APIA le dau lor, la ăia cu munţii. Dacă nu ar fi APIA, că mai bine nu ar fi! Şefu’!

Dacă nu era APIA, trăiam mai bine! Dacă nu era comunitatea europeană… că mâncăm mâncarea lor, laptele lor, carnea lor cu E-uri! De unde atâta cancer în ţara asta? Asta să scrieţi. Că Adamescu o luat munţii şi nu avem unde merge cu animalele. Astea să le scrieţi!

Că s-o înapoiat domnul prefect Rohian, nu mi-o dat domnule! O zis că nu dă la… Eu înţeleg că este o afacere… Dar dacă sunteţi pe dreptate, scrieţi despre acestea.

Credeţi că m-am dus acolo de nebun? Acolo sunt şi active. S-or vândut cu 300 şi ceva de mii de euro. S-o vândut! Când s-o vândut? O luat cineva cu… nu ştiu cine o luat! Eu în grădina aceea am dat 30 de milioane pe lună! Şi am renunţat la contract! Am renunţat pentru că nu am mai putut să plătesc arenda aia! Vă arăt ordinele de plată cu două miliarde şi 32 de milioane lei vechi… De asta mi-e ciudă! Nu trebuie să mergeţi după politică, după cum vă spune unul sau altul! Sau cine v-o spus! Aţi spus un milion de euro subvenţie, adică 45 de miliarde. De asta îmi pare rău!”, a spus Dunca.

 

După această discuţie am aşteptat să ne contacteze pentru o altă discuţie, dar nu a mai făcut-o în timp util. Nu ştim ce ar mai fi putut spune!

Dar am fost într-o vizită la Homoroade şi am parcurs o bună parte din celebra livadă. Jale este cuvântul blând. Junglă şi copaci bătrâni, plantaţi acum 50 de ani. Acolo nu există utilizator care a făcut efort şi solicită compensarea efortului prin subvenţie. Nu există! Acolo este zero efort, deoarece nu mai există livadă, a fost explicaţia primită de specialişti de-ai locului. Prezentăm în ziar fotografii făcute în 25 august 2016.

 

 

Câteva precizări necesare faţă de Vasile Pintea

 

În numărul trecut am inserat câteva note dintr-un denunţ de-al domnului Vasile Pintea, fost director la APIA Satu Mare.

Trebuie să spunem că Pintea nu a vorbit despre APIA Maramureş, nu are nimic cu Urs sau cu cineva din judeţul nostru. Nu de la domnia sa avem informaţii, nici nu ar avea cum să aibă acte din instituţia maramureşeană. Nu are nimic cu Dunca. Singura legătură cu situaţia din Maramureş este livada de la Homoroade, cea de la care a şi plecat necazurile sale. Deoarece această livadă din 2007 încoace a fost în arenda mai multora, implicit subvenţii care s-au încasat pentru ea.

Directorul Pintea nu a fost de acord să dea drumul unor dosare cu această livadă şi a fost atenţionat, după care i s-a înscenat o luare de mită pentru care este şi acum în proces. Pintea nu a acceptat compromisuri şi a fost înlăturat într-un mod mişelesc. El nu a comentat situaţia lui Dunca, nu avea cum, dar ne-a spus o frază care dă de gândit! „Fraudări din acestea mari la APIA nu se pot face fără complicitate la nivel judeţean şi la nivel naţional”. Punct!

 

 

Ultima oră

 

Am primit la redacţie un ultimatum al fermierului Vasile Dunca. Acesta cere să îi furnizăm numele surselor noastre, deoarece consideră că am făcut afirmaţii nereale cu privire la suma încasată ca subvenţie.

Trebuie să menţionăm că nu putem deconspira sursele noastre, dar ele există, ca şi actele din care rezultă că Dunca a încasat subvenţie pe Homoroade de 11 miliarde (lei vechi). Milionul de euro se referă la prejudiciul adus bugetului UE, ADS şi primăriei Homoroade prin activitatea neactivă din toţi anii aceştia, din 2007 încoace. Perioadă în care figurează şi Vasile Dunca.

Comentariile celorlalți

Fermierul nordice pe 02.09.2016 la 19:27
Vasile Dunca este un semianalfabet asa cum recunoaște printre rânduri dar se vede clar ca are un spate asigurat de baieti Destepti si eu pun o întrebare.....cum acoperă hectarele de teren cu animale ca sa poată lua bani de la Apia??????????!!!!!!!!!!!

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.