• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 25 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 17 August , 2018

Fermierii abandonați de autorități în fața porcilor mistreți și a pestei porcine

Nesprijiniți de stat, cu plata sub­vențiilor amânată și răs-amânată, cei care se încumetă să facă agricultură în România se confruntă cu o încă o problemă gravă, care le aduce pa­gube uriașe: atacurile porcilor mis­treți asupra culturilor. În condițiile în care porcii mistreți sunt răspunzători pentru virusul ucigaș al pestei por­cine, această problemă devine și mai gravă.

Cu toate acestea, autoritățile nu iau nicio măsură pentru a proteja culturile fermierilor și aruncă întreaga responsabilitate și mai ales investiție, în cârca lor. Una dintre cele mai afectate zone din județ este zona Codru, care se află de altfel aproape de județul Satu Mare, lovit din plin de virusul pestei porcine și care de altfel este una din zonele cele mai slab dezvoltate din punct de vedere economic din județul nostru, fiind axată în special pe agricultură și creșterea animalelor. Tocmai din această cauză, mulți localnici au renunțat să facă agricultură, iar cei care se mai încumetă să investească în acest domeniu sunt aduși la sapă de lemn din cauza atacurilor animalelor sălbatice. Și în acest domeniu legea este „strâmbă”, deoarece fermierii trebuie să asigure paza terenurilor, iar autoritățile statului nu au nicio responsabilitate legală în acest sens. Fermierii au respectat le­gea, au investit zeci de mii de lei în garduri ca să-și protejeze terenurile, dar acestea sunt distruse frecvent de mistreți, ceea ce înseamnă alte costuri importante. Deși problema a fost semnalată la toate nivelele de decizie de ani buni, nimeni nu pare interesat de problema agricultorilor. Pentru autorități e mai importantă protecția animalelor vândute ca trofee de vânătoare, în special străinilor, decât sprijinirea fermierilor care dezvoltă economia.
În aceste condiții să ne mai mirăm că agricultura româ­nească e pe butuci și că românii consumă fructe, legume, cereale și carne din străinătate?

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.