• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 29 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 26 Ianuarie , 2018

Fereastra închisorii / Hibernale

A nins mult la Cavnic. Ca în vremu­ri­le bune. Doar că oamenii s-au schimbat puţin.  Au înlocuit bucuria zăpezii abundente cu văicăreala şi spaima ira­ţională că neaua cea multă îl cople­şeşte pe gospodarul neputincios din ei.
Mai mult, fiindcă lumea nu se mai poate deplasa pe jos, zăpada a devenit subiectul urii celor care s-au născut în maşină şi vor să trăiască mare parte a vieţii lor închişi acolo.
O îndeletnicire fabuloasă a iernii rămâne schiatul. Aducătoare de sănă­tate şi metafizică deopotrivă, curgerea pe zăpadă din mijlocul munţilor tonifică profund toată fiinţa.
Doar că purismul de altădată a fost înlocuit, cel puţin la baza pârtiilor, de vacarmul ghiftuielilor cu mâncare şi băutură.
Prea mulţi privitori stătuţi, care vin la munte doar pentru a zace gălăgioşi printre farfurii şi sticle, comercianţi şmecheri puşi pe căpătuială imediată şi multe maşini care nu-şi găsesc locul, aglomerează sufocant partea de jos a pârtiilor de schi.

Spiritul muntelui, suveran în vârfurile alpine ale pârtiilor, e tot mai subţiat odată cu coborârea spre aşa-zisa civilizaţie.
Civilizaţie, care de fapt e reală în na­tură, acolo unde fagii nu se ceartă cu brazii, unde pietrele nu fac gălăgie, iar albul zăpezii acoperă orice mizerie.
Una peste alta, cei care vor să se bu­cure de puterile tămăduitoare ale iernii stau cât pot de departe de tarabe şi îşi trăiesc fericirea hibernală aproape de cer. O simplă plimbare liniştită prin pă­dure îţi aduce aminte de lucrurile esenţiale ale vieţii. Iar silueta îngheţată a unui brad, desenată pe albastrul pur al văz­duhului, te face să gândeşti vertical şi limpede.
Să ningă, deci. Şi să fie frig. Mult şi bine.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.