• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 20 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 18 Iunie , 2019

Fenomenul „Zombie” lovește Baia Mare

Un nou flagel lovește Baia Mare I Tot mai mulți adolescenți și tineri fumează țigări stropite cu diverse otrăvuri, care îi transformă în zombie I Efectele fizice și mai ales psihice sunt devastatoare și pot duce la comă și chiar moarte I Dacă nu sunt observaţi atent şi ajutați de părinţi, ajung să fie dependenţi. Mai ales că aceste droguri sunt ieftine şi se găsesc peste tot.

 

 

Tot mai mulți tineri din Baia Mare au fost sur­prinși „paralizați” și total debusolați pe stradă, incapabili să traverseze strada, neștiind cine și unde sunt. Este efectul de­vastator al unui nou tip de drog – un fel de marijuana modificată, cu efecte mult mai grave, care de la începutul anului face ravagii în țara noastră. Problema este că noul drog, mult mai ieftin decât altele, se vinde în general tinerilor de 13-15 ani.
Anchetatorii adună date despre traficul cu acest tip de drog de la începutul anului și au în atenție tra­ficanți care aduc substanța psihotropă în țară și o vând consu­matorilor, unii dintre ei chiar elevi de 13-15 ani. Investigatorii nu au reușit încă să numească drogul nou, dar el este cunoscut ca „zombie”, după efectele produse în urma consumului. Specialiștii susțin că aceste droguri seamănă cu „spice”, căruia i se mai spune, pe site-urile de specialitate, și „zombie” și care a făcut prăpăd în Europa și America de Nord. „Spice” e o mixtură de chi­micale, făcută în laborator, creată pentru a reproduce efectele celebrei substanțe psihoactive care se găsește în marijuana, THC (tetrahydrocannabinol). Drogul este interzis în USA, din 2013, și în Marea Britanie, din 2016.

Gigel Lazăr, directorul Centrului Internaţional Antidrog şi pentru Drepturile Omului (CIADO), spune că acest drog sintetic este atât de puternic încât consumatorii pur şi simplu îşi „prăjesc” creierul. Acest drog ar fi apărut pentru prima data în SUA, în 2010 – 2011, şi a fost trecut rapid pe lista substanţelor interzise, din cauza efectelor de­vas­tatoare pe care le are asupra ce­lor care-l con­sumă.
În România, drogul, care este un fel de marijuana sintetică, a ajuns abia anul acesta. Dacă marijuana produce un efect de anxietate şi atacuri de panică, acesta produce paranoia şi episoade psihotice, de aceea se spune că are un efect de „zombie”. Această stare se instalează în cel mult 10 minute şi efectele durează până la o oră şi jumătate. Acest drog sintetic nu are în componenţă canna­bidiol, o substanţă esenţială în li­mitarea efectelor THC, ceea ce duce la eliberarea substanţelor din creier, care nu mai pot fi controlate.
„Un consum prelungit duce la efecte de gravitate extremă, de distrugere a creierului. Adică, îl transformă în legumă, cum s-ar zice, îi «prăjeşte» creierul ireversibil”, a avertizat re­pre­zentantul CIADO prin intermediul presei. O singură doză de „zombie” poate fi mortală. Medicii au analizat efectele pe care acest drog le produce în organism şi au realizat că este de 10 ori mai puternic decât cocaina.
Consumul acestui drog produce o creştere a metabolismului, cu tem­peratură foarte mare, cu tahicardie, posibil cu insuficienţă renală, cu problemă de oxigenare a creierului şi inimii. Mai mult, tinerii au găsit și alte substituente pentru acest drog: își stropesc țigările cu diferite otrăvuri.
 
Ei numesc flakka „drogul Zombie” dintr-un singur motiv. Și anume modul în care oamenii se mișcă, atunci când se află sub efectul acestui drog. Trupurile lor se mișcă în convulsii, într-o manieră dezagreabilă și inumană, aproape ca un zombie.
Când cineva consumă o doză prea mare de flakka, fibrele musculare din corpul lor încep să se dizolve în sânge. Corpurile lor încep să se miște în mod necontrolat. Uneori, capul va coborî sub umeri; alteori, mâinile lor vor înțepeni și vor fi îndreptate în afară.
Cea mai cunoscută poveste legată de flakka este povestea lui Austin
Harrouff, un băiat în vârstă de 19 ani, care a fost prins mâncând din fața vecinului său și scoțând sunete ca un animal. Nebunia, paranoia și puterea supraumană pe care a arătat-o, i-a făcut pe oameni să creadă că se află sub influența drogului flakka, dar în contra acestor argumente, testele de toxicologie au arătat că nu avea în sânge asemenea substanță.
Când s-a dovedit că cel mai cunoscut criminal al drogului flakka nu era drogat, unii au început să spună că poveștile despre acest drog au fost exagerate – dar, chiar dacă Harrouff nu era sub influența acestui drog, există o mulțime de alte povești des­pre oameni care au devenit ucigași, după ce au consumat drogul.
Un bărbat pe nume Leroy Strothers, a luat o armă, s-a dezbrăcat, s-a urcat pe acoperiș și a deschis focul de armă asupra vecinilor săi. El a luat flakka și a declarat, mai târziu, poliției, că era convins de faptul că un grup de oameni era afară, încercând să îi ucidă familia.
Flakka îi poate face pe oameni să devină periculoși, însă cel mai ame­nințător lucru este acela că se remarcă printr-un preț foarte ieftin și printr-un efect foarte puternic. Acest drog este de zece ori mai puternic decât cocaina, atât de puternic încât o doză mai mare de 0,1 grame poate provoca un supradozaj.
Creează o pandemie periculoasă, paranoia de a fi dezbrăcat.
Într-unul dintre cazurile cunoscute, poliția a acționat în urma unui apel telefonic, pentru a găsi pe un bărbat pe nume Kenneth Crowder, care își ținea pantalonii până la genunchi, încercând să facă sex cu un copac. Pentru că nu răspundea ofițerilor, aceștia l-au imobilizat cu ajutorul electroșocurilor. Totuși, Crowder nu s-a oprit. El a spus ofițerului că este Thor, zeul tunetului, și a sărit asupra lui, zgâriindu-i fața și chiar încercând să-i fure insigna, pentru a-l înjunghia.


„Un consum prelungit duce la efecte de gravitate extremă, de distrugere a creierului. Adică, îl transformă în legumă, cum s-ar zice, îi «prăjeşte» creierul ireversibil”.
Gigel Lazăr, directorul Centrului Internaţional Antidrog şi pentru Drepturile Omului (CIADO)

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.