• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 26 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 11 Decembrie , 2020

Fenomenul AUR și George Simion, un deceniu de activism civic și proteste care a dus în Parlament

În urmă cu mai bine de un deceniu, George Simion era un tânăr activist, din cadrul asociației „Noii Golani”, care se lua la harță cu forțele de ordine, în fața casei lui Ion Iliescu. Era ziua de naștere a fostului președinte, iar George Simion îi adusese câteva... lumânări. De atunci au urmat mult hărțuieli, arestări, expulzări din Basarabia, proteste, marșuri și acțiuni patriotice. Până când, la ultimele alegeri europarlamentare, George Simion a decis că, pentru a schimba cu adevărat lucrurile, trebuie să facă politică. A candidat independent pentru Parlamentul European, dar nu a atins pragul. Această experiență a fost însă primul pas spre înființarea unui partid. Așa s-a născut AUR (Alianța pentru Unirea Românilor), înființat în 1 decembrie 2019. În numai un an, partidul lui George Simion a ajuns în Parlament cu un scor de peste 9%.

 

 

Aproape „invizibil” pentru presă și clasa po­litică, de mai bine de un deceniu, în ciuda numeroaselor acțiuni civice, George Simion a devenit, după ale­gerile de duminică, omul politic al momentului în România. Alian­ța pentru Unirea Românilor (AUR), un partid despre care nu s-a vorbit aproape niciodată în emisiunile și discursurile politice, a intrat în Parlament cu un scor electoral de peste 9%, devenind a patra forță politică din România.
Prinşi în „bula lor” informațională, mulți s-au întrebat obsesiv: „Cum a fost posibil?”.
Alții au început să arun­ce acuze dure: de la „omul ruși­lor”, la „neo-legionar”, „omul serviciilor”, „extremist”, George Simion și partidul său au primit în această săptămână toate etichetele și catalogările posibile. Numai că povestea sa e mai complexă de atât. Iar cititorii GAZETEI au făcut cunoștință cu George Simion demult, când, în urmă cu peste un deceniu, tânărul care atunci făcea parte din Asociaţia „Noii Golani”, îi strica lui Iliescu ziua de naștere, ducându-i lumânări. După un schimb de replici cu forțele de ordine, a fost condus la secție. Dar nu a fost redus la tăcere. George a devenit tot mai activ în zona civică, iar sfera sa de interes s-a lărgit. A trecut încet de la anti-comunism la militarea pentru unirea Basarabiei cu România. Devine fondator al Platformei Unioniste „Acțiunea 2012” și începe un proiect complex în care, pe de o parte încearcă să sprijine românii din Basarabia și să-i apropie de Țara Mamă, pe de altă parte „se războiește” cu autoritățile de peste Prut. Nu credem că mai ține nici el șirul arestărilor, expulzărilor, amenzilor pe care le-a primit pentru proteste și acțiuni unioniste în Basarabia. Însă, după ultima expulzare, din care s-a născut și cartea „Prinși în labirint”, și-a dat seama că e nevoie să intre în politică pentru a mișca lucrurile.

Ce a însemnat activismul pentru unire, explica chiar el: „Am muncit extrem de mult și cam de unii singuri în acești 7 ani de când existăm ca organizație. Am reușit, pe de o parte, să obținem multe victorii de etapă, cele mai recente fiind Declarațiile de Unire cu Țara venite din partea primăriilor din Basarabia (peste 180 de declarații votate în Consiliile Locale), mani­festații stradale ample, lansarea unui post de televiziune prin cablu la Chișinău sau Declarația una­nimă din Parlamentul României la împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire. Să vă zic că am adus în anii aceștia 70.000 de oameni din Republica Moldova în România pentru a-și cunoaște țara și să putem distruge minciunile propagandei staliniste, potrivit căreia noi suntem dușmanii lor? Să vă mai spun că între 1 iulie și 1 septembrie 2018, zeci de persoane de toate vârstele, din România, Republica Moldova și diaspora au mers pe jos de la Alba Iulia la Chișinău, 1.300 de km, în Marșul Centenarului, pentru a purta mesajul nece­sității Reunirii prin toate locurile importante pentru Primul Război Mondial și Marea Unire? Regretabil este că nu am avut sprijin din partea autorităților statului, că din cele două state românești din prezent nu am putut motiva măcar unul să apere interesul neamului românesc. Am fost pe cont propriu, iar asta a însemnat eforturi enorme de energie și costuri pe linie de viață personală. Cel mai mult sperăm să ajungem la finalitate, să obținem victoria finală: dispariția graniței nedrepte de la Prut. Nu mai putem să ne conducem viețile după înțelegerile dintre Stalin și Hitler sau după lipsa de curaj sau viziune a politicienilor”.
A candidat independent la ale­gerile europarlamentare, după ce și-a vândut apartamentul ca să-și finanțeze campania electorală. În același an, în preajma campaniei electorale, George Simion tulbura din nou apele cu lansarea celei
de-a doua cărți: „Cum i-am cunoscut pe Klaus Iohannis, Dan Barna, Traian Băsescu și Ion Iliescu”. În volum, George Simion dezvăluie și detalii despre interacțiunile avute cu foști și actuali politicieni români – Klaus Iohannis, Dan Barna, Traian Băsescu sau Ion Iliescu. Tot în 2019, în 1 Decembrie, lansa noul partid: „Astăzi, de 1 decembrie, în Capitala Marii Uniri, lansăm cadoul nostru pentru România: Alianța pentru Unirea Românilor. Este forma prin care vom activa oriunde trăiesc români și ne vom implica în toate alege­rile. Vom ajuta ca neamul românesc să dăinuie. Din Chișinău până în Carei, din Londra până în Vârșeț, vă cunosc și îmi dau seama de potențialul pe care îl avem. Mai presus de aurul galben, aurul verde sau aurul negru sunteți voi – voi sunteți aurul țării. De-acum înainte suntem împreună! Ținta pe care o avem în față sunt alegerile locale și parlamentare din 2020, un obiectiv greu pentru o mișcare aflată la început. Ne propunem să avem liste complete din fiecare județ din țară pentru alegerile locale și liste complete pentru Ca­mera Deputaților și Senat la ale­gerile parlamentare, aceasta este direcția următoare!”, a declarat atunci George Simion.
Următorul pas a fost votarea noii conduceri centrale, tot într-o zi plină de însemnătate: 24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române. AUR are 2 co-președinți: George Simion și Claudiu Târziu, jurnalist, scriitor, om de cultură. Iar valorile asumate de AUR în statut sunt:
„- Credința creștină. Creștinismul este fundament al civilizației europene și izvor de sănătate morală. Libertatea și demnitatea persoanei sunt de neconceput în absența legii morale, care este conținută în învățătura de credință. Credința creștină este pentru noi îndreptar pentru o viață socială mai bună și cale de salvare sufletească.
- Libertatea. Libertatea este cel mai de preț dar al lui Dumnezeu pentru om și se cuvine apărată și păstrată.
Libertatea de gândire, de credință, de exprimare, de asociere, de miș­ca­re, de inițiativă și libertatea eco­no­mică sunt esențiale într-o de­mocrație.
- Familia. Familia este baza oricărei societăți sănătoase și viabile. De aceea, este vital ca societatea să stimuleze constituirea de familii, să sprijine și să apere familia. Membrii unei familii au o legătură de sânge, dar şi una de ordin spiritual, integrată în unitatea complexă a neamului.
- Națiunea. Naţiunea, naţiona­litatea, naţionalul ţin de o realitate obiectivă, de un dat al firii. Iubirea de neam este firească și se exprimă prin păzirea şi afirmarea creatoare a fiinţei şi geniului naţional, precum şi printr-un efort conştient de armonizare cu celelalte neamuri, în concertul universal al omenirii.
Națiunea este comunitatea tuturor celor care au o limbă, o cultură și o istorie comună, indiferent că se regăsesc între granițele aceluiași stat sau nu.
Idealul național este reunificarea tuturor teritoriilor care aparțin comunităților românești istorice”.
La alegerile locale, AUR a obținut 3 mandate de primari și peste 100 de consilieri locali. Fiind un partid nou, cu membri și resurse puține, campania s-a concentrat „pe teren” sau „pe facebook”. Acestea au fost și coordonatele campaniei pentru alegerile parlamentare. Fără bani, fără postări plătite, George Simion a ajuns să aibă cea mai vizionată pagină din politica românească: „Noi am avut bugete mici pe Facebook. Pe reach organic și dezvoltare, strică sponsorizările. Am folosit toate căile – mesaje pe Facebook, pe WhatsApp, grupuri de susținători pe Facebook. Lucrurile care se utilizează în 2020 pe Facebook. Am făcut clipuri video, conținut care a devenit viral. De­gea­ba bagi bani în sponsorizări dacă acel conținut nu e viral”, explică George Simion.

Mai mult, AUR a fost extrem de vizibil în această perioadă, luând apărarea bisericii și protestând împotriva restricțiilor. Toată lumea își amintește de imaginile cu avocata Diana Șoșoacă de la Iași, de exemplu, devenită senator AUR. După alegeri, AUR a crescut și mai mult în notorietate. Numărul membrilor s-a triplat. Partidul condus de George Simion și Claudiu Târziu a anunțat că va rămâne în opoziţie, nu va face alianță cu nimeni și, mai mult, va iniția demersurile pentru suspendarea preșe­dintelui.
 

 


„…Ne vom implica în toate alegerile. Vom ajuta ca neamul românesc să dăinuie. Din Chișinău până în Carei, din Londra până în Vârșeț, vă cunosc și îmi dau seama de potențialul pe care îl avem. Mai presus de aurul galben, aurul verde sau aurul negru sunteți voi – voi sunteți aurul țării. De-acum înainte suntem împreună!”
George Simion (2019)

 


„Naţiunea, naţiona­litatea, naţionalul ţin de o realitate obiectivă, de un dat al firii. Iubirea de neam este firească și se exprimă prin păzirea şi afirmarea creatoare a fiinţei şi geniului naţional, precum şi printr-un efort conştient de armonizare cu celelalte neamuri, în concertul universal al omenirii”.
George Simion

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.