• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 06 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Miercuri , 8 Aprilie , 2015

Fără castane, fără vie şi vin în nord, zice noul PNDR

Recent a fost lansat la apă noul Plan Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), cel care cuprinde exerciţiul financiar 2014-2020. După primele dezbateri au ieşit la iveală multe probleme cu privire la modul în care s-a dat punctajul localităţilor pe diverse activităţi, punctaj în baza căruia se pot obţine fonduri de către persoane fizice sau juridice. Pentru Maramureş va urma o perioadă grea, deoarece clasificarea s-a făcut „din burtă” şi maramureşenii vor trebui să renunţe la multe din activităţile obişnuite în nordul ţării.

 

Pentru o mai bună înţelegere a demersului nostru, menţionăm că punctajul care te trece într-o categorie eligibilă este de 2,40 de puncte. Localităţile care au acest punctaj sau mai mare pot emite pretenţii la finanţare. În noul PNDR s-a menţionat că prioritară este pomicultura, adică, pe livezi, culturi de pomi fructiferi se vor obţine bani frumoşi. Din păcate pentru Maramureş, pomicultura este destul de prost reprezentată, fiind diferenţe mari între ce aveam, ce ştiam şi ce apare în acest PNDR. Sunt multe localităţi care nu se califică, deşi în teren lucrurile stau pe dos. Au fost făcute demersuri şi autorităţile au spus că lucrurile s-au îndreptat. Au apărut noile anexe, cele cu modificări în urma protestelor, ca să le spunem aşa. Multe nu s-au schimbat şi avem situaţii tragi-comice.

 

Deoarece am abordat problema castanului comestibil să mai prezentăm situaţii absurde. Singura localitate cu un punctaj de 2,4 pentru migdale şi castan comestibil este Ardusat, cu 2,4 puncte, în schimb Tăuţii Măgherăuş are 0 puncte, iar Baia Mare unu şi ceva. În aceste condiţii, un maramureşean din cele două localităţi, dacă va depune un proiect de finanţare pentru ce creşte aici dintotdeauna, castan, nu va avea nicio şansă de a obţine bani.

 

Un alt exemplu este pe viticultură. Singura localitate maramureşeană care are un punctaj de peste 2,4 este Ulmeni, în schimb Seini, Cicârlău nu se califică. Și uite aşa va dispărea vinul de Seini sau din comuna unui cunoscut cântăreţ de muzică populară. Și exemplele pot continua. Probabil există o explicaţie!

Prima care ne vine în minte e faptul că aceste „hărţi” cu punctaje au fost făcute din buricul unor bucureşteni ce nu au călcat niciodată în nordul ţării. Aşteptăm reacţiile autorităţilor!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.