• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 11 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 4 Martie , 2016

Familia Nan susţine că micuţii luaţi de Barnevernet-ul norvegian aveau arsuri şi zgârieturi când i-a revăzut

Revoltător: după ce Protecţia copilului din Norvegia le-a luat copiii pe motiv de agresiune fără să dovedească acest lucru, familia Nan a descoperit că acum, copiii lor plasaţi în alte familii, chiar au zgârieturi şi arsuri pe corp. Barnevernet-ul nu face nimic de această dată?

 

 

Cazul familiei maramureşene Nan a cărei copii au fost „răpiţi” de Serviciul pentru Protecţia Copilului din Norvegia pe motiv că i-ar fi agresat, fără să prezinte vreo probă în acest sens devine tot mai revoltător.

 

În urmă cu câteva săptămâni cei doi soţi originari din Maramureş, Dumitru şi Mihaela Nan au pierdut procesul cu autorităţile norvegiene, asta deşi, singura „probă” a Barnevernet-ului norvegian este o înregistrare cu fiica de 7 ani a familiei, filmată fără ştirea părinţilor, în timp ce se juca, vorbind vrute şi nevrute, printre care şi faptul că ar fi fost bătută de bunică, fără să poată da alte detalii.

N-a mai contat nici faptul că bunica din România o vede foarte rar şi o iubeşte foarte mult, nici faptul că filmarea a fost făcută fără ştirea părinţilor, nici că un copil de 7 ani nu are discernământ, nici că soţii Nan au declarat cu lacrimi în ochi că nu le-au dat nici măcar o palmă la fund copiilor, nici că nu se ştie cine a făcut sesizarea care a dus la ciudatul interogatoriu al fetiţei, nici faptul că soţii Nan locuiesc de 5 ani în Norvegia, muncesc din greu şi şi-au cumpărat un apartament şi o casă. N-a mai contat nimic. Din 27 octombrie 2015, cei doi copii, Bianca (7 ani) şi Dragoş (un an şi jumătate), au ajuns în grija statului. Soţii Nan au sperat că, măcar în instanţă, îşi vor putea recupera copiii. Dar acest lucru nu s-a întâmplat. Cei doi părinţi au contestat decizia şi aşteaptă să se hotărască un nou termen de judecată. În urma ultimei hotărâri luate de Protecţia copilului din ţara scandinavă, cei doi maramureşeni au dreptul să îşi viziteze copiii doar de 4 ori pe an, iar la ultima întâlnire aceştia au observat că cei doi copii ar avea urme de lovituri pe corp. Autorităţile din Şieu spun că e posibil ca Bianca şi Dragoş Nan să fi fost plasaţi în familii cu probleme.

 

La ultima întâlnire pe care au avut-o cu părinţii naturali, copiii ar fi avut zgârieturi şi arsuri pe corp, care au fost explicate ca fiind accidente banale: „Ultima hotărâre este de a-şi vizita copiii de 4 ori pe an, la ultima vizită, aşa cum a afirmat şi Mihaela, Bianca avea pe spate o arsură şi Dragoş era zgâriat pe faţă, iar explicaţia familiei surogat a fost că Dragoş a căzut pe scări şi s-a lovit la faţă. Familia Nan nu are informaţii cu privire la familia surogat, singura informaţie care li s-a dat la ultima înfăţişare cu judecătorul a fost că o să încerce să îi plaseze în aceeaşi familie pe ambii fraţi ca să nu îi despartă”, a declarat Adriana Iusco, primarul din Şieu.

 

Chiar dacă declaraţiile copiilor cum că au fost bătuţi au fost contradictorii în timpul procesului, iar acum şi-au exprimat dorinţa de a se întoarce la părinţii naturali, Protecţia copilului din Norvegia nu îşi schimbă poziţia în acest caz.

„Bineînţeles că ei vor să se întoarcă acasă, Bianca chiar a spus când s-au întâlnit: «Mami, imediat peste 20 de ani o să mă întorc acasă»”, a mai precizat Adriana Iusco.

 

Chiar dacă Barnevernet a încercat să închidă cazurile familiilor de români ai căror copii au fost luaţi pe motiv de rele tratamente, românii continuă să organizeze acţiuni de susţinere. Din cauza multiplelor reacţii la adresa Protecţiei copilului din Norvegia, atât directoarea instituţiei norvegiene, cât şi alţi angajaţi şi-au dat demisia.

 

„Ultima hotărâre este de a-şi vizita copiii de 4 ori pe an, la ultima vizită, aşa cum a afirmat şi Mihaela, Bianca avea pe spate o arsură şi Dragoş era zgâriat pe faţă, iar explicaţia familiei surogat a fost că Dragoş a căzut pe scări şi s-a lovit la faţă. Familia Nan nu are informaţii cu privire la familia surogat, singura informaţie care li s-a dat la ultima înfăţişare cu judecătorul a fost că o să încerce să îi plaseze în aceeaşi familie pe ambii fraţi ca să nu îi despartă”.

Adriana Iusco, primarul din Şieu

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.