• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 25 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 3 August , 2020

„Extinderea rețelelor de gaz, apă, canalizare și accesul cetățenilor la utilitățile de bază reprezintă priorități pentru Guvernul PNL”

Ionel Bogdan, candidat pentru funcția de președinte al Consiliului Județean, președinte al PNL Maramureș și secretar de stat în cadrul Cancelariei Prim-ministrului, anunță că guvernul PNL a declarat conducta de transport gaze naturale pe direcția Sighetu Marmației - Vișeu de Sus - Borșa, proiect de importanță naţională.
Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri informează că, în prezent, în zona Maramureș nu există conducte de alimentare cu gaze naturale. Pentru încălzirea locuințelor, a spațiilor comerciale și a obiectivelor social-culturale se folosesc lemne de foc, cărbuni și gaze lichefiate.
Această situație deplorabilă este rezultatul guvernărilor axate pe cumetrii și căpătuire, marca PSD, dar și a administrațiilor județene de tip Zetea-PSD. Racordarea județului la rețeaua de gaze va ușura mult viața maramureșenilor, va crește nivelul de trai și va ajuta enorm antreprenorii din turism.
Ionel Bogdan a declarat că: „În România, în Maramureș, nu trebuie să mai existe localități care nu au rețele de utilități. Oamenii trebuie să beneficieze de condiții de bază, precum accesul la apă și canalizare. Extinderea rețelelor de apă, canalizarea și accesul cetățe­nilor la utilitățile de bază repre­zintă priorități pentru Guvernul PNL. Circa 8 miliarde de lei vor fi alocate pentru acest proiect, în perioada 2021-2027”.

Dezvoltarea rețelei de gaze naturale, prioritate a liberalilor în proiectul Reclădim România

Liberalii au declarat că primele 235 de milioane de euro din necesarul de un miliard prevăzut de Guvern pentru dezvoltarea rețele­lor de distribuție a gazelor naturale pot fi accesate din 17 august.
Ministerul Fondurilor Europene, prin Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Infra­structură Mare, a lansat în consultare publică ghidul solicitantului „Dezvoltarea rețelelor inteligente de distribuție a gazelor naturale în vederea creșterii nivelului de flexibilitate, siguranță, eficiență în operare, precum și de integrare a activităților de transport, distribuție și consum final”. Apelul în valoare de 235 milioane de euro, prevăzut a fi lansat pe 17 august, permite dezvoltarea rețelei de gaze naturale încă din această perioadă de programare, urmând ca procesul să continue și în vii­torul exercițiu financiar multianual 2021-2027 până la un cuantum total de un miliard de euro.
Condiția este ca primăriile, singure sau în asociere cu mai multe au­torități publice locale, să asigure racordarea la rețeaua de gaze a cel puțin câte 1.000 de gospodării pen­tru fiecare proiect și să moder­nizeze infrastructura existentă aco­lo unde aceasta există. Eligibile sunt și Asociațiile de Dezvoltare Intercomunitară care au ca obiect de activitate serviciul de utilitate publică de alimentare cu gaze na­turale a populației.
Ionel Bogdan a mai informat că: „În cadrul Programului «Reclădim Româ­nia» al Guvernului Româ­niei sunt prevăzute finanțări pentru 750 de proiecte, dintre care 600 în mediul rural și 150 în mediul ur­ban. Investiții se vor face și pentru 500 microstații de tratare, fose sep­­tice și sisteme de alimentare cu apă. Bugetul alocat pentru aceste proiecte este de 250 milioane de lei”.

PNL pentru Maramureș

Ministerul Economiei informează că prin realizarea conductei Sighetu Marmației – Vișeul de Sus – Borșa se creează premisa interconectării sistemului de transport gaze naturale din partea de Nord – Vest a țării (zona de consum Maramureș), cu sistemul de transport gaze naturale din partea de Nord – Est (zona de consum Câmpulung Moldovenesc – Vatra Dornei), în consecință se asigură alimentarea cu gaze pentru fiecare zonă din două direcții. Conducta Câmpulung Moldovenesc – Vatra Dornei este un alt obiectiv declarat de importanță națională, aflat în curs de realizare în cadrul Trans­gaz, iar prin realizarea unei conducte pe direcția Borșa – Vatra Dornei se va asigura alimentarea cu gaze pentru zonele aferente din 2 direcții și echilibrarea sistemului național de transport gaze naturale.

Declararea proiectului de investiţii „Conductă de transport gaze naturale pe direcția Sighetu Marmației - Vișeu de Sus – Borșa”, proiect de importanţă naţională în domeniul gazelor naturale, va genera crearea de noi locuri de muncă pe perioada de construcţie, precum și crearea posibilităţilor de câştiguri suplimentare pentru locuitorii zonei prin atragerea de investitori. De asemenea, va avea un impact po­zitiv asupra activităţii furnizorilor locali de servicii (de exemplu unităţi de cazare) și va stimula atragerea de investiţii şi de afaceri conexe (producători/distribuitori de materii prime, materiale, utilaje/echipamente şi servicii necesare implementării proiectului), mai precizează Ministerul Eco­nomiei. (M.C.)
 

 

„În România, în Maramureș, nu trebuie să mai existe localități care nu au rețele de utilități. Oamenii trebuie să beneficieze de condiții de bază, precum accesul la apă și canalizare. Extinderea rețelelor de apă, canalizarea și accesul cetățe­nilor la utilitățile de bază repre­zintă priorități pentru Guvernul PNL. Circa 8 miliarde de lei vor fi alocate pentru acest proiect, în perioada 2021-2027”.
 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.