• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 13 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 16 Septembrie , 2013

Expoziţie. La hotarele Romei: daci, celţi, vandali

Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş, în colaborare cu Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, Muzeul Judeţean Satu Mare, Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău şi Muzeul Unirii Alba Iulia prezintă expoziţia La hotarele Romei: daci, celţi, vandali. Expoziţia ce poate fi vizitată până în data de 30 septembrie a fost organizată de arheologul Marius Ardeleanu, de la Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş.

 
 
 

Piesele celtice expuse sunt numeroase. Printre acestea se numără vasul cu torţi antropomorfe descoperit la Blandiana, din categoria recipientelor „kantharoi” danubiene, specifice civilizaţiilor celtice răsăritene, un veritabil unicat al artei celtice din Europa centrală şi sud-estică. Provenind tot din atelierele celţilor sunt piesele de armament celtice descoperite la Ciumeşti şi Pişcolţ (judeţul Satu Mare), coiful celtic descoperit la Silvas (judeţul Alba), piesele din mormântul „cu coif de pasăre” descoperit la Ciumeşti (a doua jumătate a secolului al III-lea – prima jumătate a secolului al II-lea î.Hr.): cnemide, vârf de suliţă, o cămaşă de zale fragmentară şi un castron bitronconic şi diferite piese ceramice de la Pişcolţ.

O monedă celtică de tip „călăreţ cu pasăre” de la Homoroade (judeţul Satu Mare), o monedă de la Şimleul Silvaniei, diferite piese de podoabă: fibule, mărgele din sticlă, catarame de curea, brăţări de mână şi de gleznă cu semiove, un colan din bronz, descoperite la Piatra Craivii (judeţul Alba) şi Pişcolţ completează piesele provenite din lumea celţilor. Piesele dacice sunt şi ele la fel de bine reprezentate. Sunt piese din mormântul dacic cu car de la Cugir (judeţul Alba): o psalie, un cuţit curb cu teacă, un vas de bronz, bucşe de car, o zăbală, ornamente din bronz pentru car şi un fragment dintr-o piesă de harnaşament din aur, obiecte reprezentative pentru elita războinică din perioada anterioară şi contemporană stăpânirii lui Burebista.

Acestora li se alătură fragmente din scutul dacic de paradă de la Piatra Roşie (judeţul Hunedoara), vase ceramice (fructiere) descoperite la Şimleul Silvaniei (judeţul Sălaj), două coliere din argint şi o brăţară, vase de provizii (chiupuri) de epocă romană, vase utilizate ca urne funerare descoperite la Medieşul Aurit, opaiţe de la Medieşul Aurit şi Supurul de Sus (judeţul Satu Mare), strecurătoare, vase miniaturale şi diferite vase pentru gătit sau băut şi figurine antropomorfe de la Şimleul Silvaniei şi Marca.

Sunt prezentate şi piesele descoperite în două tezaure dacice. Tezaurul de la Lupu (judeţul Alba) conţine un vas de bronz şi piese din argint: o cupă, fibule şi falere, şi tezaurul dacic de argint descoperit la Cerei (judeţul Sălaj), format din brăţări, o fibulă şi un lanţ. În fine, piesele dacice de podoabă de la Şimleul Silvaniei şi Piatra Craivii (verigi, brăţări, pafta de curea, pandantiv, cercei, inel şi fibule) întregesc colecţia de piese dacice. Din lumea triburilor germanice provin vasul vandal de la Petea şi piese din inventarul unui mormânt vandal de la Zalău: un vas-urnă cu cenuşă, amnare, un vârf de săgeată, o foarfecă şi o cataramă.  

Alături de toate aceste piese celtice, dacice şi vandale vizitatorii mai pot vedea tezaurul de monede romane descoperit în cetatea dacică de la Şimleul Silvaniei, un rebut de turnare de monedă romană, un vas roman de import cu ornamente în relief descoperit la Corund, fibule de epocă romană de la Medieşul Aurit, Lazuri şi Petea, o fibulă de argint de la Culciu Mare şi o cataramă din bronz de la Medieşul Aurit.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.